Den globale børnedødelighed
falder kraftigt

Hjem » Den globale børnedødelighed falder kraftigt

Siden 1990 er børnedødeligheden for børn under 5 år mere end halveret

Skrevet 18. Sept 2018 af Mads Nørgaard-Larsen

Nye tal fra UNICEF, Verdenssundhedsorganisationen WHO, FN’s Udviklingsprogram UNDP og World Bank Group viser, at færre og færre børn dør verden over.

Siden 1990 er dødeligheden for børn under 5 år mere end halveret fra 12,6 millioner i 1990 til 5,4 millioner i 2017.

For børn mellem 5 og 14 år tegner sig samme billede – her faldt tallet fra 1,7 millioner i 1990 til under en million i samme periode.

Også i Danmark er der fremgang at spore: Mens 7 ud af 1.000 spædbørn døde i 1990, var tallet i 2017 nede på 4.

Det her viser, at vi med simple løsninger som myggenet og håndvask kan komme langt i bekæmpelsen af de voldsomme globale udfordringer.
Steen M. Andersen, generalsekretær i UNICEF Danmark.

Fremgangen kommer med forbedrede vilkår

Fremgangen på verdensplan er skabt ved simple løsninger som adgang til basal medicin, rent vand, elektricitet og vacciner, samt bedre hygiejne.

”Det her viser, at vi med simple løsninger som myggenet og håndvask kan komme langt i bekæmpelsen af de voldsomme globale udfordringer,” siger Steen M. Andersen, der er generalsekretær i UNICEF Danmark.

myggenet forebygger børnedødelighed på Elfenbenskysten

Myggenet er en simpel og billig løsning til at forebygge, at små børn får malaria. Pauline Kossia her fra Elfenbenskysten sover hver nat under et myggenet sammen med sin datter på 2 år.
© UNICEF/2017/Dejongh

En ung pige drikker renset vand udenfor en UNICEF-støttet skole i Dafo, Djibouti.

Rent vand forebygger vandbårne sygdomme som kolera, diarré og tyfus, som kan være livstruende for børn. Her drikker en ung pige rent vand fra en UNICEF-vandpost på en skole i Dafo, Djibouti.
© UNICEF/2018/Noorani

vaccination-kolera-bangladesh-dreng-barn-børnedødelighed-sunhed-børnesundhed

Vaccination er en af de mest effektive måder at forhindre, at små børn dør: i dag er polio for eksempel næsten helt udryddet. Her bliver lille Mohammad Omeer på 18 måneder fra Myanmar vaccineret mod kolera.
©UNICEF/2018/Sokol

Barn sulter og modtager behandling for sin underernæring på unicef støttet hospital
Børnedødelighedstallene giver et meget præcist billede af den globale ulighed. Chancen for, at du når at blive voksen, afgøres i vid udstrækning af, hvor du er født.

Steen M. Andersen, generalsekretær i UNICEF Danmark.

Faren er dog stadig stor for de små

Trods faldet er i den globale børnedødelighed, er tallet især blandt de helt små børn fortsat højt.

Og de fleste børn under 5 år dør af årsager, som kan forebygges, såsom komplikationer under fødslen, lungebetændelse, diarré, blodforgiftning hos babyer i den første måned af deres liv og malaria.

Afrika syd for Sahara er hårdest ramt. Halvdelen af alle dødsfald blandt børn under 5 år fandt sted i det område. Her døde hvert 13. barn i 2017, inden det fyldte fem år. I højindkomstlande var det tal 1 ud af 185.

Det er dog værd at bemærke, at der selv i de hårdest ramte lande er sket voldsomme forbedringer siden 1990. F.eks. var dødeligheden i Liberia i 1990 (174/1.000) mere end tre gange højere, end den er i dag (56/1.000).

”Børnedødelighedstallene giver et meget præcist billede af den globale ulighed. Chancen for, at du når at blive voksen, afgøres i vid udstrækning af, hvor du er født,” siger Steen M. Andersen.

Samme mønster gentager sig internt i udviklingslandene. Børn født i udkantsområder har væsentlig større dødelighed end børn i byerne.

Læs mere her.

Hjælp UNICEF med at nedbringe børnedødelighed

Støt nu