Sådan hjælper vi
Ukraines børn

TAK, fordi du gør det muligt

 

Børn i Ukraine får det værre minut for minut. De gemmer sig i kældre og metrostationer eller går i timer og dage for at nå frem til grænsen. Mange børn har sagt farvel til deres far og brødre. Andre rejser helt alene.

Over 1,5 millioner børn er flygtet fra Ukraine. Det er 75.000 hver eneste dag siden krigens start.

Børnene er bange, udmattede og dem, der bliver adskilt fra deres familier undervejs, er i høj fare for at blive udnyttet og mishandlet.

Det er ALLE de børn, UNICEF lige nu knokler for at beskytte med hjælp fra danskerne.

4-årge Mira leger med en bamse i et af UNICEFs børnevenlige støttecentre, mens hendes mor hviler sig.

Sådan hjælper vi børn i Ukraine
og nabolandene

UNICEF har været til stede i Ukraine i 25 år, og vi bliver der også nu. Vi arbejder på højtryk for at hjælpe de børn og mødre,
som har brug for os – både i Ukraine og nabolandene. Siden krigen brød ud, har vi opskaleret vores indsats, så vi kan hjælpe endnu flere børn, hurtigere!

Roschina Tatiana - Ukraine
 • Vi sørger blandt andet for varmt tøj, tæpper, rent vand, medicin, kirurgisk udstyr, førstehjælp, jordemodersæt, hygiejnepakker og legetøj.
 • Vi har 47 mobile børnebeskyttelsesteams i landet.
 • Vi har implementeret en chatbot-app, der giver befolkningen information om, hvordan man skal reagere, hvis man møder uledsagede børn. Appen blev lanceret midt i marts, og på mindre end 48 timer meldte mere end 1500 ukrainske familier sig frivilligt til at være vært for uledsagede børn.
 • I samarbejde med Facebook sender vi beskeder til piger og kvinder med sikkerhedstips efterfulgt af kontaktoplysninger til regeringens hotlines.
 • Vi har åbnet børnevenlige støttecentre – såkaldte Blue Dots – langs de store migrationsruter, hvor børn og deres mødre blandt andet kan få medicinsk og psykisk førstehjælp, et hvil og hjælp til at komme videre. Desuden bliver uledsagede børn identificeret, så vi kan genforene dem med deres familier. Indtil videre har vi oprettet støttecentre i Rumænien, Polen og Moldova – og flere er på vej.

 

Vi har lige nu 140 medarbejdere i Ukraine, men behovet for hjælp er enormt. Derfor er endnu flere af vores kollegaer på vej fra hele verden. Blandt andet er tre medarbejdere fra vores Verdenslager i København taget til Lviv for at hjælpe med forsynings- og logistikarbejde – herunder opsætning af et lager i Lviv, så vores ukrainske team kan modtage og afsende humanitære forsyninger så hurtigt og effektivt som muligt.


Nødhjælp på vej til børnene LIGE NU!

UNICEF har kontorer, medarbejdere og lokale lagre i over 190 lande og territorier verden over – også i Ukraine.
Derfor kunne vi rykke ud med det samme, da krigen brød ud. Vores teams var allerede til stede, logistikken var på plads,
og vores lagre i Ukraine og nabolandene var fyldt op, så nødhjælpen kunne komme frem til børnene inden for 48 timer.

Men behovet er og har været enormt! Derfor sender vi nu endnu flere forsyninger frem til børnene med hjælp fra de
mange danskere, som har støttet vores indsats i Ukraine de seneste uger – og dem, som støtter os lige nu. Tusind tak!

 
Her kan du se, hvad vi sender til Ukraine lige nu:
 • Akutte medicinske forsyninger, herunder jordemoder-, steriliserings- og obstetriske forsyninger, medicin, førstehjælpskasser samt personlige værnemidler til sundhedspersonale er netop leveret til hospitaler i hele Ukraine til gavn for 20.000 børn og mødre.
 • 22 lastbiler er på vej fra lagre i hele verden – herunder Verdenslageret i København – til Lviv med 168 tons forsyninger. Flere af lastbilerne er allerede ankommet, og blandt forsyningerne er:
  • Tæpper og vintertøj
  • Medicin, førstehjælpskasser, kirurgisk udstyr, jordemodersæt, obstetriske kits, iltkoncentratorer, kølebokse mv. for at forhindre, at sundhedssystemet kollapser efter adskillelige angreb på hospitaler og andre sundhedsfaciliteter.
  • Hygiejnepakker med sæbe, menstruationsbind m.m. samt lommelygte og fløjte, som hjælper kvinder og børn med at beskytte sig selv.
  • Ungdomssæt og skoleartikler (blyanter, bøger, tasker) til 100 mobile undervisningshold til gavn for i alt 8000 børn i førskolealderen.
Forsyninger til støttecentre i nabolandene:
 • I Polen har 10 Blue Dot støttecentre modtaget forsyninger, så centrene kan åbne i slutningen af denne uge
 • I Rumænien er et Blue Dot støttecenter åbnet ved grænsen til Sighet, og 2.500 ukrainske kvinder og børn har allerede fået hjælp. To andre Blue Dots er ved at åbne. Tre lastbiler med 24 tons forsyninger ankommer de kommende dage. Forsyningerne inkluderer blandt andet telte, tæpper, ernæring, undervisningsmateriale og legetøj og vil alle blive distribueret til støttecentrene
 • I Moldova er de tre første Blue Dot støttecentre åbnet nær Otaci-grænsen (nord), Palanca-grænsen (syd) og Moldexpo-modtagelsescenteret (Chisinau). Yderligere to støttecentre vil være fuldt funktionelle i denne uge. En lastbil med 20 tons medicinske forsyninger ankommer de kommende dage.

 

Sammen hjælper vi flere børn – hurtigere. TAK!
 

8-årige Yaroslav ankom til Rumænien med sin mor, Olena. ”Jeg har grædt i to dage,” fortæller Olena, mens hun mindes flugten fra deres hjem. ”Min mand sagde, jeg skulle flygte for at få vores søn i sikkerhed. Jeg ved ikke, om jeg nogensinde får ham at se igen.”

8-årige Angelina er netop ankommet til Rumænien med sin bror, mor og moster. ”Det er otte dage siden, vi har sovet. Luftalarmerne blev ved med at gå i gang, så vi har holdt øje med børnene og sov i en time eller to om dagen,” fortæller Oksana, mens hun kigger på sin søn, der sover i sengen ved siden af. ”Men vi har det godt nu. Tak.”

2-årige Matvee ankom til UNICEFs Blue Dot i Rumænien sammen med sin mor Hanna. Hanna var frivillig i en NGO fra Kharkiv, som hjalp folk, der flygtede, men nu er de selv på flugt. "Matvee er bange, han har ikke sovet. Til sidst kom angrebene alt for tæt på – en bombe eksploderede kun to huse væk fra vores. Det var på tide at flygte.”


Effektivitet redder børns liv

UNICEF er til stede i over 190 lande og territorier, og vi er der både før, under og efter, katastrofen rammer. Vi er der, og vi har en effektiv, global distributionskæde, der gør os i stand til at rykke hurtigt ud med nødhjælp til katastroferamte børn og deres familier. Næsten uanset, hvor i verden det brænder på, kan vi typisk pakke, sende og få nødhjælpen frem i løbet af kun 48 timer.

I katastrofesituationer er det ofte UNICEF, der styrer og koordinerer den fælles indsats – der leveres af os selv, andre FN-organisationer, internationale NGO’er og lokale samarbejdspartnere – med at sikre børnene adgang til rent drikkevand, toiletter, skolegang og mad.

Vi bliver i området, efter det mest akutte ved katastrofen er overstået. Det gør vi for at styrke områdets modstandskraft og katastrofeberedskab i fremtiden og for at sikre langsigtede forbedringer, der med stor fordel kan etableres i løbet af en genopbygning. Vi kalder det ’build-back-better’.

 

Vidste du, at ...

UNICEF Danmark for alle verdens børn

VI ER HELT AFHÆNGIGE AF FRIVILLIGE GAVER OG DONATIONER

UNICEF er ikke finansieret af FN. Vores livsvigtige arbejde er kun muligt ved hjælp af frivillige bidrag fra regeringer, fonde, virksomheder og privatpersoner.

UNICEF Danmark for alle verdens børn

UD AF ÉN DONERET KRONE, GÅR KUN 3 ØRE TIL ADMINISTRATION

Når du giver et bidrag, går 78% til arbejdet for børn, 3% til administration, og resten bliver investeret i at skabe større indtægter til børn.

UNICEF Danmark for alle verdens børn

DU FÅR SKATTEFRADRAG PÅ DONATIONER

UNICEF Danmark er godkendt som indsamlings-organisation af SKAT. Det betyder, at du kan trække hele dit bidrag fra i skat, når du donerer til UNICEF.