Støt

UNICEF Danmark
årsberetning 2013

Man kan ikke gradbøje børns nød og behov for hjælp

Når vi i det kommende efterår fejrer, at FNs Børnekonvention – også kaldet verdens børns grundlov – fylder 25 år, så fejrer vi, at alle verdens børn uanset alder, køn, race og religion har samme rettigheder. De har ret til mad og drikke, til et tag over hovedet, til skolegang og udvikling, til beskyttelse og en tryg opvækst. For UNICEF er det hele fundamentet for vores arbejde – både når vi arbejder langsigtet med for eksempel sundheds- og uddannelsesprogrammer, og når vi hjælper her og nu i forbindelse med krige og naturkatastrofer.

Rettighederne og principperne i Børnekonventionen er både smukke og rigtige. Men i virkeligheden er der desværre en gang imellem langt fra principperne til den verden, børnene oplever.

I 2013 hjalp UNICEF børn i mere end 30 store og små nødhjælpsprogrammer. Nogle katastrofer kommer aldrig i pressens søgelys. Det betyder jo ikke, at de berørte børn ikke har behov for hjælp. Men særligt to store nødhjælpsindsatser nåede frem til forsiderne og den bedste sendetid: Tyfonen Haiyan i Filippinerne før jul. Og hele året igennem de frygtelige konsekvenser for børn af krigen i Syrien.

Der er ingen tvivl om, at begge katastrofer ramte børn hårdt. Mange mistede livet. Andre mistede familiemedlemmer og venner. Endnu flere mistede deres hjem og deres skole. Og i titusindvis af børn oplevede så frygtelige ting, at de har store behov for psykosocial hjælp til at komme videre. Er der så forskel på et barn fra Syrien og et fra Filippinerne? Kan man gradbøje, hvor meget de har lidt, og hvor meget de har brug for hjælp fra blandt andet UNICEF? Nej, vil næsten alle svare. Selvfølgelig kan man ikke det. Alligevel er der en væsentlig forskel. På globalt plan har det vist sig svært at samle ind til hjælpearbejdet i Syrien. Også i Danmark. Hvor det på få uger lykkedes UNICEF Danmark at samle over syv millioner kroner ind til børnene i Filippinerne, så har vi gennem alle 12 måneder i 2013 kun kunnet samle 1,9 millioner kroner ind til børnene fra Syrien.

Hvordan kan det være? Langt hen ad vejen handler det nok om, at en pludselig naturkatastrofe som tyfonen i Filippinerne er nemmere at forstå og forholde sig til end den komplekse og langstrakte konflikt i Syrien. Sådan har jeg det også selv. Men så meget desto vigtigere bliver vores insisterende budskab om, at ALLE børn – uanset hvilken katastrofe de er ramt af – har behov for og ret til hjælp.

Skulle vi have et håb og et 25-års fødselsdagsønske for børnene, så er det, at alle børn får samme muligheder for hjælp – ikke bare i teorien, men også i praksis.

I 2013 lykkedes det UNICEF Danmark at samle over 130 millioner kroner ind. Det er et flot beløb, og det gør virkelig en forskel for mange tusinde børn. Vi er stolte over, at vi, fra et relativt lille land som Danmark, kan bidrage så meget til at gøre Børnekonventionens teori til virkelighed. Og vi er meget taknemmelige for alle, der har gjort det muligt ved at støtte vores arbejde for børn.