Støt

Børn i Gaza truet på livet af underernæring

En stejl stigning i underernæring og udbredt smitsom sygdom hos børn i Gaza udgør en alvorlig trussel, viser ny analyse. Den hurtige forværring af ernæring blandt små børn i Gaza er uden fortilfælde globalt. Især i den nordlige del af Gaza-striben, er situationen alvorlig, hvor hvert sjette barn under to år er akut underernæret.

Den igangværende konflikt i Gaza-striben, der har varet i snart 20 uger, har betydet, at mad og rent vand er blevet en mangel i området, mens at flere sygdomme til gengæld spreder sig. Begge dele går ud over kvinder og børns ernæring og immunitet og har resulteret i en bølge af akut underernæring. 

Den nye analyse konstaterer, at situationen er særlig ekstrem i den nordlige Gaza-stribe, som har været næsten fuldstændig afskåret fra nødhjælp i ugevis. Ernæringsundersøgelser udført steder hvor børn og kvinder søger tilflugt og på sundhedscentre i den nordlige Gaza-stribe viste, at 15,6 procent – eller 1 ud af 6 børn under 2 år – er akut underernærede.  
Af disse lider næsten 3 procent af livstruende underernæringi, som sætter små børn i størst risiko for komplikationer og død, medmindre de får akut behandling. Da data i undersøgelsen er indsamlet i januar, er situationen sandsynligvis reelt mere alvorlig i dag. 

Lignende screeninger i den sydlige Gaza-stribe i Rafah, hvor nødhjælp har været mere tilgængelig, viste, at 5 procent af børn under 2 år er akut underernærede.  

Dette er et klart bevis på, at der er behov for adgang til humanitær bistand, og at nødhjælpen bidrager til at de værste tilfælde af underernæring kan forhindres.  
Det forstærker også opfordringen til at beskytte Rafah mod truslen om intensiverede militære operationer. 

“Gaza-striben er på vippen til en situation, hvor antallet af børn, der vil dø af sult og sygdom, forventes at eksplodere. Men de dødsfald kan forebygges,” siger Susanne Dahl, generalsekretær i UNICEF Danmark. »Vi har advaret om situationen i ugevis. Hvis ikke vi får en varig humanitær våbenhvile og yderligere adgang for humanitær hjælp, vil børns ernæring fortsætte med at styrtdykke og endnu flere børn vil dø.” 

Før de seneste måneders fjendtligheder var akut underernæring i Gaza-striben sjældent med kun 0,8 procent af børn under 5 år, der var akut underernærede. Andelen på 15,6 procent af akut underernæring blandt børn under 2 år i det nordlige Gaza tyder på et alvorligt og hurtigt fald. Et sådant fald i en befolknings ernæringsstatus på tre måneder er uden fortilfælde globalt. 

Der er en høj risiko for, at underernæring vil fortsætte med at stige over hele Gaza-striben på grund af den alarmerende mangel på mad, vand og sundheds- og ernæringsydelser: 

• Omkring 90 procent af børn under to år indtager to eller færre fødevaregrupper – hvilket betyder, at de har indtaget to eller færre fødevaregrupper den foregående dag – og den mad, de har adgang til, er af laveste næringsværdi. 

• 95 procent af husstandene begrænser måltider og portionsstørrelser, hvor 64 procent af husstandene kun spiser ét måltid om dagen. 

• Over 95 procent af husstandene sagde, at de havde begrænset mængden af ​​mad, voksne indtog for at sikre, at små børn havde mad at spise. 

Rapporten viser, at mindst 90 procent af børn under 5 år er ramt af en eller flere smitsomme sygdomme. 70 procent havde diarré i de sidste to uger. 

Der er brug for sikker, uhindret og vedvarende adgang til hurtigst muligt at levere humanitær bistand i hele Gaza-striben. Derudover skal hospitaler og sundhedspersonale beskyttes mod angreb, så de kan sikkert yde kritisk behandling og pleje. En øjeblikkelig og varig humanitær våbenhvile giver fortsat den bedste chance for at redde liv og stoppe lidelse. 

Se den fulderapport her: https://www.nutritioncluster.net/resources/nutrition-vulnerability-and-situation-analysis-gaza 

Maria Westh

  • Head of External Communications, UNICEF Danmark