Vi kæmper for en ordentlig
klimaindsats

Hjem » Vi kæmper for en ordentlig klimaindsats

Klimaforandringer udgør en kæmpe trussel for verdens børn

Tørke, oversvømmelser, nød. Der er nok af fænomener i verden, der kalder på en ordentlig klimaindsats.

Og klimaforandringer udgør en kæmpe trussel for verdens børn – især de fattigste og mest udsatte.

For selvom klimaforandringer rammer os alle, rammer de især børn i verdens udviklingslande. Hvad enten vi taler om jordskælv, oversvømmelser eller orkaner, er det især børn, der betaler prisen, og deres rettigheder, der er på spil.

Klimaforandringerne er en af verdens helt store udfordringer.

Derfor arbejder UNICEF for at oplyse børn og voksne om de mange farer forbundet med klimaforandringerne, for at beskytte børn fra klimaforandringernes mange konsekvenser og for gennem fortalerarbejde at opfordre verdens beslutningstagere til at handle.

Hver dag kæmper børn for at få rent drikkevand. Det vil kun blive værre i fremtiden på grund af klimaforandringer

Hver dag kæmper børn for at få rent drikkevand. Det vil kun blive værre i fremtiden på grund af klimaforandringer.
© UNICEF/2015/Viet Hung

Alt for mange børn påvirkes hvert år af klimaforandringer

UNICEF kæmper for alle verdens børn med nødhjælp og humanitært arbejde
0

Det vurderes, at 500 millioner børn lever i områder, der har stor chance for at blive ramt af oversvømmelser.

Hjælp UNICEF med at bekæmpe klimaforandringer

Store vejrforandringer fører farer med sig

Klimaforandringerne betyder flere tørkeperioder, oversvømmelser, hedebølger, storme og andre ekstreme vejrforhold.

Ikke alene fører klimaforandringerne derfor et større behov for nødhjælp og flere akutte indsatser med sig: det øger også migrationen af mennesker fra land til by og spreder farlige sygdomme som underernæring, malaria og diarré. For har et i forvejen udsat barn i et ekstremt tørkeramt område ikke adgang til rent vand, forværres chancen for at overleve markant.

UNICEF er en stærk fortaler for at forebygge og afbøde konsekvenserne af klimaforandringerne og de ekstreme vejrforhold, de fører med sig.

Derfor opfordrer UNICEF bl.a. verdens ledere til at:

  • Prioritere de fattigste og mest udsatte børn og familier, når der skal investeres i tilpasning til og bekæmpelse af klimaforandringer. For det er og bliver de i forvejen mest udsatte børn, der bliver hårdest ramt af klimaforandringerne.
  • Sikre beskyttelse af de børn, der tvinges på flugt på grund af klimaforandringer.
  • Sørge for, at børn og unge bliver undervist i klimaforandringer.
  • Anerkende og inddrage børn og unge som vigtige medspillere i kampen mod klimaforandringer. Det er især deres fremtid, der er på spil, og de har ofte værdifulde ideer og betragtninger, når bare de bliver spurgt og lyttet til af de voksne.
15-årige Khadija og hendes lillesøster henter vand i Daresalam-flygtningelejren i Chad

15-årige Khadija og hendes lillesøster henter vand i Daresalam-flygtningelejren i Chad. Familien blev nødt til at forlade deres hjem i Nigeria på grund af tørke og mangel på vand. Mange steder er tørke en konsekvens af klimaforandringer og vil i fremtiden gøre, at stadig flere mennesker kommer til at mangle vand og mad.
© UNICEF/2016/Tremeau

7-årige Tebuaka og 9-årige Teniou står smurt ind i mudder i deres oversvømmede landsby Tebunginako i Kiribati

Landsbyen Tebunginako i Kiribati er et af de steder, der allerede oplever konsekvenserne af klimaforandringer. De sidste årtier har landsbyen oplevet stadig flere oversvømmelser. Her leger 7-årige Tebuaka og 9-årige Teniou i den oversvømmede landsby.
© UNICEF/2016/Sokhin

På grund af oversvømmelserne har indbyggerne i landsbyen bygget en beskyttende mur langs havet

På grund af oversvømmelserne har indbyggerne i landsbyen bygget en beskyttende mur langs havet. Men der er grænser for, hvor meget vand muren kan holde ude. Familien her bor tre meter fra muren, og de oplever ofte, at deres hjem bliver oversvømmet.
© UNICEF/2016/Sokhin

16-årige Taronga fra Kiribati må bære sin to-årige lillesøster, fordi deres landsby er oversvømmet.

Oversvømmelserne skaber især mangel på rent drikkevand. Det vil kun blive værre i fremtiden, når klimaforandringer skaber flere oversvømmelser og større vandmangel.
© UNICEF/2016/Sokhin

Effekterne af klimaforandringer - sygdom, tørke og oversvømmelser ødelægger kilder til mad og levebrød - og forværrer farer for børn og trængsel for millioner. Fattigdom forværres og voksende ulighed i sundhed, uddannelse og beskyttelse underminerer livet og fremtiden for millioner mere.
Anthony Lake, administerende direktør i UNICEF, 2016.

Fremtidens forandringsaktører

Ambitionen om at oplyse børn om klimaforandringerne og inddrage dem i løsningen af de store udfordringer, de forandringer byder verden, bliver også afspejlet i UNICEFs arbejde i Danmark. Her har UNICEF f.eks. udgivet undervisningsmateriale til danske skoler, som sætter klimaforandringer ind i et rettighedsperspektiv og opfordrer børn til at blive forandringsaktører.

Børn og unge diskuterer klimaforandringer med højtstående politikere og beslutningstagere ved et event, som UNICEF er vært for.

Børn og unge diskuterer klimaforandringer med højtstående politikere og beslutningstagere ved et event, som UNICEF var vært for i 2016.
UNICEF/2017/Pietrasik

Hjælp UNICEF med at bekæmpe at børn rammes af klimaforandringer

Støt nu