UNICEFs arbejde
med jordskælv

Hjem » Jordskælv

Kaos og traumer følger i kølvandet, når et voldsomt jordskælv rammer, og de seneste år er lande som Nepal, Haiti, Papa Ny Guinea og Filippinerne blevet ramt. Børn har måttet flygte for livet, set deres hjem forsvinde i murbrokker og mærket hverdagen smuldre fuldstændig.

Hvad betyder et jordskælv for børnene?

At opleve et jordskælv, hvor væggene falder ned om ørene på en, og ens familie og venner mister livet under murbrokkerne, kan være meget skræmmende. Og det har alene i de seneste år gjort millioner af børn bange og traumatiserede.

Børnenes skolegang bliver afbrudt, og familierne har ofte ikke noget hjem eller ejendele at vende tilbage til. Børn, der mister deres forældre eller kommer væk fra dem, er også i ekstra fare for overgreb og menneskehandel, som UNICEF blandt andet har kæmpet mod i Haiti efter jordskælvet i 2010.

Hvad gør UNICEF?

UNICEF arbejder i forvejen over hele verden, og derfor kan vi hurtigt rykke ud med nødhjælp. For eksempel havde vi allerede 100 ton nødhjælp i Nepal, da landet blev ramt af jordskælv på 7,9 på Richterskalaen i april 2015. Lige efter et jordskælv fokuserer UNICEF på at sikre familier husly og sørge for rent vand, hygiejneartikler og vaccination af børn for at forhindre smitsomme sygdomme.

Vi bekæmper underernæring blandt børnene og rykker også ind med skoletelte og børnevenlige områder, hvor børnene kan bearbejde deres voldsomme oplevelser.

Hvad med fremtiden?

Klimaforandringer betyder blandt andet, at der er kommet flere naturkatastrofer verden rundt. Derfor er det vigtigt at være forberedt. UNICEF samarbejder med lande, der tit er udsat for naturkatastrofer, om at lave planer for, hvordan de kan forebygge og sætte ind, hvis katastrofen rammer en anden gang.Det er ekstra vigtigt, fordi det oftest er de allersvageste børn og familier, det går ud over, når katastrofen rammer. Også fordi det langsigtede arbejde bliver sat på pause i udviklingslandene, når akutte opgaver presser på.

Det er vigtigt at undgå smitsomme sygdomme midt i kaos efter et jordskælv. En del af UNICEFs nødhjælpsindsats går blandt andet ud på at uddele hygiejne-pakker, der indeholder sæbe og andre produkter, som kan holde bakterierne væk.

UNICEF/2017/Solís/Earthquake/Mexico

Iker på 9 år og hans søster Yeimire på 6 år står foran deres hjem i Mexico, som blev ødelagt i et jordskælv i 2017. Ingen af børnene går i skole, da den blev ødelagt i jordskælvet.
© UNICEF/2017/Solís

En gruppe børn griner. UNICEF/2016/Shrestha/Nepal/Earthquake

En gruppe børn i Barpak landsbyen i Nepal griner, mens de poserer for kameraet. 1400 huse blev ødelagt under et jordskælv i 2016 i deres distrikt. I alt 1,7 millioner børn i Nepal blev berørt af jordskælvet.
© UNICEF/2016/Shrestha

Hvad kan du gøre?

Du kan blandt andet støtte UNICEFs katastrofeberedskab, der gør, at vi altid kan rykke ud med nødhjælp, når naturkatastrofer som et jordskælv rammer børn verden over.

Det er vigtigt at undgå smitsomme sygdomme midt i kaos efter et jordskælv. En del af UNICEFs nødhjælpsindsats går blandt andet ud på at uddele hygiejne-pakker, der indeholder sæbe og andre produkter, som kan holde bakterierne væk.

Du kan også være med til at sikre det langsigtede udviklingsarbejde, der er UNICEFs højeste prioritet, som fast støtte hver måned. For når den akutte og allerværste nød er afhjulpet, så fokuserer vi igen på børnenes udvikling, sundhed og uddannelse.

UNICEF/Bell/2018/Earthquake/Papa-New-Guinea

5-årige Douglas Jacob fra Papa Ny Guinea sidder på en hospitalsseng. Han blev skadet da faldende sten ramte ham i hovedet under et jordskælv på 7,5 på Richterskalaen ramte Papa Ny Guinea. UNICEF støtter det akutte nødhjælpsarbejde efter naturkatastrofen.
© UNICEF/2018/Bell

UNICEF/2018/Nybo/Earthquake

En UNICEF-ansat læge sørger for at en række børn modtager vacciner i Bela landsbyen i Papa Ny Guinea. Flere hospitaler blev beskadiget under et det store jordskælv, og UNICEF støtter landets sundhedsvæsen, så børnene kan få den pleje, som de har brug for.
© UNICEF/2018/Nybo

jordskælv-papa-ny-guinea-barn-diarre

1-årige Solina Asia lider af diarré, og har fået behandling af en UNICEF-ansat. UNICEF samarbejder med andre organisationer og regeringen om at forhindre denne naturkatastrofe i at udvikle sig til en større krise, ved f.eks. at forebygge sygdomme.
© UNICEF/2018/Bell

Sidst opdateret d. 9. juli 2018

Hjælp katastroferamte børn

Støt nu