unicef
Rettighedsskoler

Hjem » Skole og undervisning » Rettighedsskoler

Rettighedsskolerne vokser

UNICEF Rettighedsskoler har stor succes med overbevisende resultater i både England og Canada. Norge, Sverige og Danmark er stærkt på vej. Langelinieskolen på Østerbro har igennem de seneste tre skoleår været pilotskole med meget flotte resultater til følge – en markant forbedring af trivsel, tryghed og kompetencer til at bruge børnerettigheder i skoledagen er bare nogle af dem! Ved afslutningen af skoleåret 16/17 var der syv Rettighedsskoler landet over, og i skoleåret 17/18 kommer yderligere 15 nye til.

UNICEF Rettighedsskoler er støttet af IKEA i DanmarkVELUX FONDEN og Fonden af 8. juli 1983.

Hvad er rettighedsskoler?

En UNICEF Rettighedsskole forener elever, forældre, lærere og andet personale i et fællesskab, der er baseret på alle de gode værdier, der står i FNs Børnekonvention. Skolen er baseret på rummelighed, respekt, tryghed, engagement og ansvarsfølelse på en meget konkret måde, så værdierne bliver mere end bare ord. Alle undersøgelser peger på, at børn, som kender deres rettigheder og forstår dem i praksis, trives og behandler hinanden med respekt og værdighed.

Download

Læs FN's Børnekonvention

Download
Evaluering Rettighedsskole
Mange forældre, der skal vælge skoletilbud til deres børn, fremhæver Rettighedsskole som afgørende for deres valg.

Kristian Borg, skoleleder på Langelinieskolen

Eleverne ved, hvad de skal, og hvad de kan

Eleverne bliver taget med på råd. De bliver hørt og taget alvorligt. Synes de for eksempel, at skolen er et trygt sted at være? Også toiletterne? Og cykelkælderen? Ved de, hvilke muligheder de har, hvis deres forældre skal skilles? Eller hvis deres mor eller far bliver alvorligt syg? På en UNICEF Rettighedsskole arbejder et særligt Rettighedsråd bestående af børn og voksne kontinuerligt med at forbedre vilkårerne for alle børn på skolen.

Besøg vores hjemmeside for Rettighedsskolerne og se blandt andet interaktivt undervisningsmateriale om børns rettigheder.

Skolebørn arbejder sammen på Kildegårdskolen i Herlev. Det er en af UNICEFs Rettighedsskoler. danske børn i danmark Foto: Finn Brasen

Skolebørn arbejder sammen på Kildegårdskolen i Herlev, der er en af UNICEFs Rettighedsskoler.

Rettighedsskoler

Mere om Rettighedsskoler

Flere medier har allerede interesseret sig for Rettighedsskole. Danmark har nu syv skoler, og 15 nye skoler er på vej i dette skoleår.

En journalist fra Folkeskolen var med, da en udviklingsgruppe fra Langelinieskolen tog på researchtur til London.

Se den flotte reportage her.

Også Berlingske har interesseret sig for Rettighedsskoler og lavet en flot artikel om konceptet.

Læs artikelen om konceptet her

De engelske Rettighedsskoler er evalueret med meget fine resultater for blandt andet mobning, trivsel og engagement.

Læs rapporten her

Sidst opdateret d. 11. maj 2018

Støt UNICEFs arbejde for alle verdens børn

støt nu