Alle børn skal
lære og uddanne sig

Hjem » Alle børn skal lære og uddanne sig

7-årige Nura fra Ainabo, Somalia elsker at gå i skole. UNICEF har støttet hendes skole med bl.a. nye klasseværelser, en vandtank og skoleuniformer.

”Jeg holder meget af alle de mange fag i skolen, især arabisk. Jeg vil gerne være forfatter, når jeg bliver voksen”, fortæller 7-årige Nura.

Nuras skole ligger i Ainabo i Somalia. Den er støttet af UNICEF, som har bygget et klasseværelse og to midlertidige undervisningscentre. Derudover har UNICEF blandt andet udstyret skolen med en vandtank, og 200 elever har fået skoleuniformer.

© UNICEF/2017/Rich

Opdateret d. 18. maj 20121

Alle børn har ret til at lære og få mulighed for at uddanne sig

UNICEF hjælper børn med at komme i skole og få en kvalitetsuddannelse, så de kan realisere deres fulde potentiale og skabe sig en god fremtid. Uanset hvem de er, og hvor de bor.

For uddannelse er nøglen til en fremtid. Og UNICEF mener derfor, at alle verdens børn skal have adgang til en kvalitetsuddannelse.

Der er sket store fremskridt i de sidste 20 år. Siden år 2000 er antallet af børn i grundskolealderen, som ikke kommer i skole, faldet fra 100 millioner til 58 millioner i 2019. Men den gode udvikling er desværre bremset op i de senere år.

 

Mange barrierer for børns læring og uddannelse

Der er mange forskellige faktorer, som forhindrer børn i at få den uddannelse, de har ret til. Verden over er fattigdom stadig den væsentligste årsag til, at børn ikke kommer i skole og får en uddannelse. Langvarige krige i lande som Syrien og Yemen har tvunget 27 millioner af børn ud af skolen, fordi de lever på flugt eller deres skole er ødelagt. Men også faktorer som køn, bopæl og etniske tilhørsforhold kan spille en rolle for børns mulighed for at uddanne sig.

I 2019 manglede 31 millioner børn i førskolealderen, 58 millioner børn i grundskolealderen, 61 millioner større børn og 137 millioner unge, adgang til uddannelse og læring.

Dårlig kvalitet er en anden udfordring for børns mulighed for at lære og uddanne sig. I alt for mange lande er kvaliteten af undervisningen og de fysiske rammer for skolen så dårlig, at det i sig selv forhindrer børnene i at lære og få en ordentlig uddannelse. 617 millioner børn og unge verden over, opnår ikke basale læse- og matematiske færdigheder, selvom 2/3 af dem går i skole. 

Mange børn kommer ikke i skole

0

børn i grundskolealderen kommer ikke i skole. Værst ser det ud i Vest- og Centralafrika. I Liberia går 62 % af alle børn ikke i skole.

Hjælp UNICEF med at give børn en god skolegang

I 2020 hjalp UNICEF 48 millioner af børn med at lære og uddanne sig

Elever kigger på en oppustelig globus, som er en del af det undervisningsmateriale skolen har fået af UNICEF. Skolen ligger i Uchiprang flygtningelejren i Bangladesh, hvor et stort antal rohingyaer er flygtet til fra Myanmar.

12,4 millioner børn har fået lærematerialer til skolen.
© UNICEF/2017/LeMoyne

En gruppe glade elever står i indgangen til det nødhjælpstelt, som lige nu udgør deres skole i Yola, Nigeria.

7,4 millioner børn har fået hjælp til uddannelse i humanitære situationer.
© UNICEF/2015/Rich

Rohingya børn fra flygtningelejren i Cox Bazaar går hjem fra skole. UNICEF arbejder for at børn skal lære og uddanne sig.

60,561 skoler har fået træning i skolesundhed og hygiejne samt i undervisning for børn med handicap.
© UNICEF/2018/Sujan

8-årige Janna fra Baghdad sidder i et klasseværelse med sin nye UNICEF skoletaske. UNICEF kæmper for at alle børn kan lære og uddanne sig.
Barnet har ret til undervisning. Staten har pligt til at sørge for, at undervisning i grundskolen er obligatorisk og gratis for alle børn.

Børnekonventionen: Artikel 28

Alle børn skal vokse op uden overgreb. FN's Verdensmål for en bæredygtig udvikling.

FNs Verdensmål om kvalitetsuddannelse

UNICEFs arbejde for alle børns ret til at lære og uddanne sig tager udgangspunkt i FN’s Verdensmål 4, der handler om at sikre alle adgang til kvalitetsuddannelse og livslange læringsmuligheder.

UNICEF bidrager til at nå Verdensmål 4 om kvalitetsuddannelse ved at:

Hjælp UNICEF med at give børn en god skolegang

Støt nu