Vi bekæmper
underernæring


 

Underernæring

Børn der bor i lande ramt af sult og hungersnød er i farezonen for at blive ramt af underernæring. Underernæring er en medvirkende årsag til, at over 3 millioner børn hvert år dør. Samtidig forhindrer underernæring også, at børn kan vokse og udvikle sig. UNICEF hjælper med både forebyggelse og behandling. Men vi har brug for din hjælp!

Underernæring kan forebygges og behandles

Underernæring spiller en rolle i næsten halvdelen af alle dødsfald blandt børn under fem år. UNICEF arbejder for at forebygge underernæring ved at nå ud med oplysning og sundhedshjælp. Samtidig promoverer vi amning, som er den billigste og mest effektive måde at sikre næring til børn i de første kritiske år.

Vi arbejder også målrettet med behandling. Underernæring kan nemlig sagtens behandles, hvis vi når børnene i tide. Vi vil faktisk kunne redde 95 % af alle undernærede børn, hvis de kommer i behandling, før det er for sent. Ved at måle og veje børnene regelmæssigt sikrer vi, at underernæring opdages i tide. Man kan fx måle barnets overarm med et særligt målebånd, der med farver viser, om et barn er i farezonen eller skal i behandling straks.

For at nå de mest udsatte og sværest tilgængelige børn uddanner vi lokale sundhedsfrivillige til at holde øje med symptomer. Vi støtter mobile sundhedsteams, der tager ud for at undersøge og behandle. På den måde når vi de mange børn, der ikke møder op på sundhedsklinikkerne, fordi de for eksempel bor for langt væk.

Vi kan redde langt de fleste børn

9
af
10

Med den rette behandling i tide kan vi redde mere end ni ud af ti af alle undernærede børn.

HJÆLP UNICEF MED AT BEKÆMPE UNDERERNÆRING

Små børn bliver ekstra sårbare

Når børn bliver ramt af under- eller fejlernæring svækkes deres immunforsvar. De bliver svage og ekstra sårbare over for sygdomme som diarré og lungebetændelse, der er de sygdomme, der tager livet af flest børn i verdens udviklingslande.

Man ved, at de første 1.000 dage af et barns liv er afgørende for barnets sundhed og udvikling. Når små børn rammes af underernæring, vokser de ikke, som de skal, og deres mentale udvikling går i stå. Det kan få kroniske konsekvenser for deres videre udvikling og chancer i livet. Du kan læse flere fakta om underernæring her.

Hvad kan du gøre?

Det er så lidt, der skal til for at redde underernærede børn. En behandling med beriget jordnøddepuré består typisk af tre poser om dagen i tre uger – afhængigt af barnets alder og tilstand. En pose med jordnøddepuré koster ikke meget mere end 2 kroner. Som fast støtte i UNICEF er du med til at sikre, at vi altid kan hjælpe underernærede børn.

I Somalia bekæmpes underernæring med jordnøddepure Plumpynut.

Hassan Mohamed på halvandet år er i behandling for underernæring. Hans mor får en behandlingspakke med nærende jordnøddepuré med hjem til at behandle Hassan.
© UNICEF/Rich

Hjælp UNICEF med at bekæmpe underernæring

Støt nu

Læs mere om UNICEFs arbejde