Vi bekæmper
børnedødelighed


 

Alt for mange børn overlever ikke

Flere børn end nogensinde overlever de første fem år af deres liv. Siden årtusindskiftet er børnedødeligheden mere end halveret! Der er dog fortsat 13.800 børn, der hver eneste dag dør af årsager, som ofte kunne være forhindret eller behandlet.

 

 

Børn dør af årsager, der nemt kan forebygges

Ofte kræver det ikke meget mere end et myggenet, en vaccine eller en tablet, der kan rense vand, så det er sikkert at drikke. Det er så lidt der skal til for at redde et barns liv.

De hyppigste dødsårsager blandt børn under fem år er lungebetændelse, malaria og diarré. Sygdomme som så nemt og effektivt kan både forebygges og behandles! En anden hyppig dødsårsag er underernæring, som står for omkring halvdelen af alle dødsfald.

Spædbørnsdødeligheden kan reduceres med 44 %, hvis mødre ammer deres baby lige efter fødslen.
UNICEF

 

Det er især de helt små, der mister livet

I 2021 døde 5 millioner børn inden deres 5 års fødselsdag. Heraf døde lidt over 2 millioner inden for de første 28 dage af deres liv.

Vi ved, at amning lige efter fødslen kan reducere spædbørnsdødeligheden med 44 %. Alligevel er det under halvdelen af alle nyfødte på verdensplan, der bliver lagt til brystet mindre end en time efter fødslen. Både fordi mødrene ikke får den rette vejledning, og fordi der eksisterer mange myter om, hvorvidt amning er godt for barnet eller ej. Faktum er, at amning er historiens billigste og mest effektive metode til at redde små børns liv.

Hjælp UNICEF med at nedbringe spædbørnedødelighed

Støt nu

Hvad gør UNICEF i kampen for børns overlevelse?

Alt, hvad UNICEF gør, påvirker vores arbejde for børns overlevelse: Når vi sikrer adgang til rent vand, åbner sundhedsklinikker, leder store vaccinationskampagner, vejleder mødre i at amme eller uddanner små sundhedsambassadører på skolerne, der kan lære fra sig om god hygiejne.

Alene det at få børn i skole har en stor forebyggende effekt. Børn, der lærer at læse, regne og skrive, har generelt en større chance for at klare sig på både kort og lang sigt.

Mere om overlevelse & Trivsel