Støt

Link til Børnetopmøde 2020 (ID:58939)

Børnetopmøde 2020

 

Årets tema: Børns fremtid efter Coronakrisen

Under overskriften Build Back Better vil elever på 35 UNICEF Rettighedsskoler diskutere, hvad Coronakrisen har betydet for dem,og hvordan de kan vende tilbage til en bedre og mere bæredygtig verden end før Corona.

 

Genskab en lidt bedre verden

2020 blev året, hvor Corona vendte op og ned på alt. Ikke mindst for børnene, deres dagligdag og skoleliv. Og selvom der ikke er noget godt at sige om Corona, så har månederne med nedlukning og isolation tvunget os allesammen til at reflektere over, om vi mon kan genskabe en lidt bedre verden – både for os selv, hinanden og klimaet. Det spørgsmål stiller UNICEF børnene på dette års Børnetopmøde.

800 børn fra hele landet mødes til UNICEF Børnetopmøde på torsdag den 1. oktober på Blågård i Gladsaxe Kommune, hvor Enghavegård Skole er vært. Herfra sendes der live ud til skoler i hele landet i den allerførste virtuelle udgave af det årlige Børnetopmøde. Gladsaxes Borgmester Trine Græse åbner Børnetopmødet klokken 9 sammen med UNICEFs generalsekretær Karen Hækkerup.

Det er vigtigt at vores stemmer bliver hørt, for vi børn har mærket påvirkning af COVID-19 på en anden måde, end de voksne har. Vi kan have andre ideer end de voksne til, hvordan et børneliv kan blive bedre end det inden Corona. Sådan lyder det fra Matilde Shawe Sørensen og Liva Alfrida Holm Jensen, der begge er elever på en rettighedsskole og sidder i UNICEF’s Nationale Rettighedsråd.

Det er helt afgørende at få børnenes stemmer med i denne debat, udtaler UNICEFs generalsekretær Karen Hækkerup. Overalt i medierne og offentligheden er det os voksne, der sætter dagsordenen. Vi diskuterer Coronakrise. Vi taler om konsekvenser for erhvervslivet, for turismen og for økonomien. Men vi skal huske at lytte til børnene og give dem en stemme – ikke mindst når det kommer til bud på, hvordan vi finder nye veje fremadrettet til en ny og bedre tid, hvor vi gør brug af erfaringer og opdagelser, vi har gjort i Coronakrisen.

VIDEO: Se reportagen fra Børnetopmødet 2020

  • Karen Hækkerup, generalsekretær i UNICEF Danmark

Vi skal huske at lytte til børnene og give dem en stemme – ikke mindst når det kommer til bud på, hvordan vi finder nye veje fremadrettet til en ny og bedre tid, hvor vi gør brug af erfaringer og opdagelser, vi har gjort undervejs i Coronakrisen.

Liva og Matilde sidder i UNICEF’s Børnerettighedsråd. I forbindelse med corona lægger de vægt på, at børn kan have en helt anden oplevelse end voksne, og derfor skal deres stemmer inddrages.

Børnetopmøde i UNICEF Børnevenlig By

Også Gladsaxes borgmester, Trine Græse, ser frem til at åbne Børnetopmødet 2020 – ikke mindst i et år, hvor kommunen sammen med Billund og Aalborg har aftalt at indgå et samarbejde med netop UNICEF om at blive certificeret som Børnevenlig By. Det betyder, at man som kommune baserer sine handlingsplaner på FN’s Børnekonvention og dermed sikrer en høj grad af medinddragelse og medindflydelse fra børn og unge i de beslutninger, der har indvirkning på deres liv og hverdag.

Og derfor glæder det også Trine Græse, at årets UNICEF Børnetopmøde skal afholdes i Gladsaxe med byens første og eneste UNICEF Rettighedsskole, Enghavegård Skole som vært: Der er ingen, som ved mere om børn og unges livsbetingelser og ambitioner for fremtiden, end børnene selv. I Gladsaxe vil vi derfor give vores børn og unge en tydelig stemme, som vi ikke bare vil lyttes til – men trække med helt ind i vores beslutningsprocesser om, hvordan vi udvikler vores kommune. Jeg ser Enghavegård Skole gå forrest som et stærkt eksempel på, hvordan vi får værdierne fra FN’s Børnekonvention ud at leve på tværs blandt både elever, medarbejdere og forældre. Derfor synes jeg også, det er fortjent, at skolen har fået værtskabet for årets Børnetopmøde, udtaler borgmester Trine Græse.

Børnetopmødet og Det Nationale Rettighedsråd støttes primært med midler fra  LB Foreningens Fond og Østifterne. IKEA støtter UNICEF’s Rettighedsskoler.

Liva og Matilde sidder i UNICEF’s Børnerettighedsråd. I forbindelse med corona lægger de vægt på, at børn kan have en helt anden oplevelse end voksne, og derfor skal deres stemmer inddrages.

Læs mere om børnetopmødet