Yemen
En graverende humanitær krise

Yemen er et land i opløsning

Siden marts 2015 har Yemen – det fattigste land i Mellemøsten – været i en dyb konflikt, der har udviklet sig til en graverende humanitær krise for landets befolkning og især for Yemens børn. Siden konflikten mellem Yemens internationalt anerkendte regering og Houthi-oprørerne eskalerede i 2015, er millioner af mennesker sendt på flugt, og der er akut mangel på mad, vand og medicin.

400.000 børn er lige nu akut og alvorligt underernærede. Og 12,3 millioner børn i Yemen har alvorligt brug for humanitær hjælp. Det svarer til næsten hvert eneste barn i Yemen.

Situationen bliver kun værre af, at landet gentagne gange bliver ramt af sygdomsudbrud såsom diarré, der kan være livstruende for børn. Sundhedssystemet i Yemen er ved at knække sammen – under halvdelen af landets sundhedsfaciliteter er lige nu funktionsdygtige.

Samlet set har 22,2 millioner mennesker i Yemen lige nu brug for humanitær hjælp. Derfor arbejder UNICEF målrettet i Yemen for at give de mange børn, der vokser op i konflikt, en chance for livet.

Såret pige bliver behandlet på hospital i Hodeidah, Yemen

En ung pige bliver behandlet på Althawra Hospitalet i Hodeidah. Hun blev såret, da hun sammen med sin bror og onkel flygtede fra kampe Aljah-området i Hodeidah, Yemen.
© UNICEF

UNICEF kæmper for alle verdens børn med nødhjælp og humanitært arbejde
0

børn i Yemen har brug for humanitær hjælp.

Støt UNICEFs arbejde for børn i nød i Yemen

Familier på flugt

Mohammed Al-Oshari bor med sin familie i en flygtningelejr for internt fordrevne i Yemen. Familien har været på flugt flere gange, før de er endt i lejren i Mareb. Selvom de modtager nødhjælp, herunder mad, lider hans to døtre, Arwa på 14 måneder og Bulqis på 2 år, af akut underernæring.

“De sidste 5 år har haft en helt enorm påvirkning på vores liv,” fortæller Mohammed. “Vi er trætte, udmattede af hele situationen og de forhold, vi lever under. Hvis der ikke var krig, ville vi være i vores hjem nu. Jeg ved ikke hvordan eller hvornår mine døtre udviklede underernæring, men det er grundet de svære omstændigheder, vi lever under. Vi modtager en kasse med månedligt, men det er ikke nok.”

Mohammeds historie er langt fra enestående. 1 million børn er lige nu internt fordrevne i Yemen. Derfor er UNICEFs arbejde i Yemen så altafgørende for tusindvis af børn.

Her ses Mohammed med sine to døtre, Arwa og Bulqis. Børnene har netop fået et kost-supplement, og bliver båret tilbage til teltet af deres far.
© UNICEF

Jeg havde ikke penge til at sende Rubas mor på hospitalet, da fødslen begyndte. Jeg kunne kun hente en jordemoder fra området. Min datters lidelser startede allerede, inden hun blev født.
Mastour, far til 3-årige Ruba fra Yemen.

Yemen er et af de værste steder i verden at være barn

Som situationen ser ud i Yemen lige nu, er Yemen et af de værste steder i verden at vokse op som barn.

Den lille yemenitiske pige, Ruba, blev født i Hodeidah i marts 2015. Da Ruba blev født, var hendes mor, Fawzia, allerede syg og underernæret. Familien havde ikke råd til, at Rubas mor kunne føde på et hospital. I stedet blev fødslen hjemme i stuen med en jordemoder, hvor der hverken var gode hygiejniske forhold eller medicin. Og som 16 millioner andre yemenittere, havde Rubas familie ikke adgang til rent vand og gode hygiejne- og toiletforhold.

I dag er Ruba fyldt 5 år. Men hendes liv hænger stadig i en tynd tråd. Ruba er underernæret. Som halvdelen af alle børn i Yemen, er hun alt for lille for sin alder. Ruba har på sit korte liv allerede haft malaria og tyfus. Der er hverken råd til medicin eller nok mad, for Rubas far, Matour, mistede sit arbejde i starten af konflikten. Familien lever som over 70 procent af Yemens befolkning under fattigdomsgrænsen.

Hvis situationen i Yemen fortsætter som nu, er faren langtfra ovre for Ruba fremover. Børn bruges som et aktivt mål i konflikten. Hospitaler og skoler bombes. Den 9. august 2018 blev en bus fyldt med skolebørn bombet i Saada-provinsen, da børnene var på vej på skoleudflugt. 29 uskyldige børn blev dræbt i angrebet. Omkring 3.153 børn er blevet dræbt med våben de sidste 5 år i Yemen. Mere end 2 millioner børn er lige nu helt uden for skolesystemet, fordi de er internt fordrevne, eller fordi det er for farligt at tage i skole.

Hvis Ruba når til sine teenageår, er der stor sandsynlighed for, at hun som to tredjedele af de yemenitiske piger bliver giftet væk, før hun fylder 18 år. Det er desværre den eneste mulighed for mange familier, der lever i dyb fattigdom. Ingen børn skal vokse op som Ruba! Derfor er det nødvendigt, at UNICEF fortsætter arbejdet i Yemen.

Angreb på en skolebus i Yemen den niende august 2018. Skolebørn skal ikke bombes.

Her ligger skoletasker spredt ud på jorden, efter en bus fyldt med skolebørn blev bombet i Yemen i august 2018. 29 uskyldige børn mistede deres liv.
© UNICEF

Du kan hjælpe Yemens børn

UNICEF kæmper for alle verdens børn med nødhjælp og humanitært arbejde

For 206 kroner

UNICEF hjælperverdens børn med ernæring

Kan du give en ernæringspakke, der kan redde et barns liv

Hjælp Yemens børn til en fair chance i livet

Hvad gør UNICEF?

Situationen i Yemen er graverende, men UNICEF arbejder målrettet for at hjælpe så mange som muligt af de 12,3 millioner børn i Yemen, der har brug for hjælp.

UNICEF er massivt til stede i Yemen. I år 2020 er det indtil videre (pr. juli) lykkedes os at importere 18.000 corona-tests, og at træne 30.000 sundhedsarbejdere i at stoppe spredningen af sygdommen. Vi leverer hygiejnepakker og opsætter vandtanke bl.a. i flygtningelejre i landet, og vi støtter også den fortsatte læring for børn der ikke går i skole.

Udover corona-indsatsen vaccinerer UNICEF millioner af mennesker i Yemen, behandler børn for akut underernæring, og sikrer rent vand til befolkningen.

Det er vigtigt for UNICEF at lave målrettede indsatser, hvor børn får psykosocial støtte. Yemens børn vokser op under forhold, der er svære at beskrive, og mange af dem får varige mentale mén. UNICEF prioriterer derfor at give psykosocial støtte til børn og omsorgspersoner, og vi giver livreddende undervisning i, hvordan man undgår miner – hvilket desværre er skyld i mange dødsfald blandt børn i Yemen.

Men arbejdet er langt fra færdigt i Yemen. Med udbruddet af corona er landets befolkning blevet presset til det yderste. Der er lang vej igen, før vi kan sikre mad, rent vand, læring og sundhedsydelser til alle Yemens børn. Til det har vi brug for din hjælp!

UNICEF bringer fejlernærede børn tilbage til livet i Yemen

16 måneder gamle Saba vejede mindre end 5,5 kg, da hendes mor bragte hende ind til det UNICEF støttede sundhedscenter Al-Zaidiah i Hudaydah. Efter få dages behandling fik hun det bedre.

Et barn der lider af underernæring i Yemen

170 tusinde børn er i 2018 blevet behandlet for akut underernæring i Yemen.
© UNICEF

En yemenitisk dreng modtager sin kolera vaccination

4,2 millioner børn er i 2018 blevet vaccineret for polio.
© UNICEF

Pige i Yemen henter rent vand til drikkevand fra en unicef vandpost

5 millioner mennesker har i 2018 fået adgang til rent vand.
© UNICEF

Statistik over børn i Yemen

  • Befolkning: Der bor ca. 14 millioner børn ud af en befolkning på 28 millioner mennesker.
  • Børnedødelighed: 55,4 ud af 1000 børn dør før de fylder 5 år.
  • Fødselsregistrering: 31% af alle børn bliver registreret ved fødslen.
  • Børnearbejde: 23% af alle børn udfører børnearbejde.
  • Geografi: Yemen er placeret i det sydlige hjørne af den arabiske halvø og grænser til Saudi-Arabien i Nord, Oman i øst, Det Røde Hav i vest og Adenbugten i Syd.

Læs mere om UNICEFs arbejde i Yemen.

Yemen er placeret i det sydlige hjørne af den arabiske halvø og grænser til Saudi-Arabien i Nord, Oman i øst, Det Røde Hav i vest og Adenbugten i Syd.

Hjælp UNICEF med at beskytte Yemens børn

Støt nu