Syriens børn
lider under krigen

Krigen raser fortsat

Efter 10 års konflikt har krigen i Syrien fortsat en enorm indflydelse på landets børn. Alle syriske børn har oplevet at miste familiemedlemmer, at blive fordrevet, at mangle skolegang, rent vand og adgang til medicinsk hjælp. Dette har haft en enorm psykologisk indflydelse på børnene i landet, og UNICEF estimerer at 8,5 millioner børn har brug for hjælp.  

Og krisen fortsætter. 6500 børn flygter hver eneste dag i Syrien lige nu, fx I Idlib-provinsen hvor mange familier har oplevet at være tvunget til at flygte flere gange. De er i stigende grad desperate og har ingen måde at undslippe volden på. Familierne forsøger blot at overleve, og søger støtte på overbebyrdede krisecentre, med manglende beskyttelse mod vinterkulden. 

Syriens børn er Syriens fremtid

Den syriske krise er først og fremmest en beskyttelseskrise. Alvorlige overtrædelser af børns rettigheder – rekruttering, bortførelse og drab fortsætter med at sætte børns sikkerhed i fare. Konflikten har raset siden marts 2011, og konsekvenserne for de syriske børn er katastrofale. Der er brug for handling, hvis vi vil undgå en hel generation af syriske børn, der aldrig har gået i skole og aldrig har fået hjælp til at komme sig psykisk over al den vold og ødelæggelse, de har oplevet.

Krigen forårsager alvorlige brud på børnenes rettigheder. Børnearbejde, børneægteskaber og rekruttering af børnesoldater er et stigende problem, og mange børn er så traumatiserede, at de har mistet håbet og troen på fremtiden og har svært ved at kommunikere og knytte sig følelsesmæssigt til andre mennesker. De mangler mad, rent vand, varmt tøj, adgang til lægehjælp, beskyttelse og skolegang.

Mange af de syriske børn på flugt har mistet en eller begge forældre i hjemlandet eller er blevet adskilt fra deres familier undervejs. Uden voksne til at passe på dem er disse børn ekstremt udsatte.
© UNICEF/Abdoulah

UNICEF Danmark for alle verdens børn

For 208 kroner

kan du donere førstehjælp til syriske børn

Støt unicefs arbejde i Syrien

Hvad gør UNICEF?

UNICEF hjælper børnene i Syrien og landene omkring og ved Europas grænser. Vi sikrer adgang til rent vand og livsvigtige vacciner, ligesom vi uddeler varme tæpper og skolematerialer og sørger for, at så mange børn som muligt får behandlet deres traumer og har mulighed for at gå i skole.

Vinteren er den hårdeste tid at komme igennem, især i Libanon. Derfor har UNICEF et særligt vinterprogram, der beskytter de udsatte børn ved at give dem varmt vintertøj, lægehjælp og varme i klasseværelserne.

 

Syriens børn går glip af skolegang

1,75 millioner syriske børn går ikke i skole, selvom de har alderen til det. Langt hovedparten er børn, der stadig befinder sig inde i Syrien. Her er hver fjerde skole enten ødelagt eller i brug til andre formål. I 2018 kunne FN bekræfte 262 angreb på henholdsvis uddannelses- og sundhedsfaciliteter. De mange angreb på skoler gør, at mange forældre simpelthen ikke tør sende deres børn afsted.

De syriske børn på flugt har intet sted, hvor de kan være børn. UNICEF etablerer børnevenlige telte, blandt andet som dette i Jordan hvor børnene får et lille frirum og kan lege i sikre omgivelser.
© UNICEF/Herwig

Det er helt afgørende for UNICEF at hjælpe så mange børn som muligt tilbage på skolebænken. Uden en uddannelse vil ikke bare de, men også deres familier og landet som helhed stå med uoverkommelige udfordringer senere hen. Samtidig danner skolen en fast ramme om børnenes hverdag, som er helt afgørende i en så traumatiserende periode af deres liv.

UNICEF støtter og driver skoler i og omkring Syrien. Vi uddeler skolematerialer og oplyser familierne om vigtigheden af, at deres børn kommer i skole.

Statistik over børn i Syrien

  • Befolkning: Der bor ca. 10 millioner børn i Syrien ud af en befolkning på 18,5 millioner mennesker.
  • Børnedødelighed: 17 ud af 1000 børn dør før de fylder 5 år.
  • Fødselsregistrering: 96% af alle børn bliver registreret ved fødslen.
  • Børnearbejde: 4% af alle børn udfører børnearbejde.
  • Geografi: Syrien er et land i det vestlige Asien, der grænser op til Libanon og Middelhavet mod vest, Tyrkiet mod nord, Irak mod øst, Jordan mod syd og Israel/Palæstina mod sydvest.

Læs mere om UNICEFs arbejde i Syrien.

Syrien er et land i det vestlige Asien, der grænser op til Libanon og Middelhavet mod vest, Tyrkiet mod nord, Irak mod øst, Jordan mod syd og Israel/Palæstina mod sydvest.

Hjælp UNICEF med at beskytte Syriens børn

Støt nu