Indsatsområder
i DR Congo


DR Congo - En humanitær krise

Den Demokratiske Republik Congo står over for en kompleks og langvarig krise, hvor over 15 millioner børn lider under følgerne af væbnede konflikter, sult og sygdomsudbrud.

Konflikten raser i DR Congo

I august 2016 udbrød en voldelig konflikt i Kasai regionen og de østlige regioner af Den Demokratiske Republik Congo i kølvandet på intensiverede spændinger mellem den nationale regering og den lokale milits Kamuina Nsapu. Den humanitære situation i DR Congo er fortsat forværret.

Den humanitære situation forværres hurtigt på grund af bølger af vold, hvilket fører til en stigning i fødevareusikkerhed og udbredt fordrivelse i hele regionen. I 2022 havde landet det næsthøjeste antal internt fordrevne personer i verden. Mindst 97 % af de fordrevne bor i Ituri, North Kivu og South Kivu provinserne. Det er områder der ligeledes har haft et stigende antal målrettede angreb mod civile og infrastrukturen.

26,4 millioner mennesker har behov for humanitær hjælp – herunder 15,4 millioner børn. De er bl.a. underernærede, mangler rent drikkevand og er i fare for at blive smittet med alvorlige og potentielt dødbringende sygdomme. UNICEF løber om kap med tiden for at få hjulpet de mange børn.

1,7 millioner mennesker er flygtet fra deres hjem i den seneste voldelige konflikt i DR Congo. Her er en mor og hendes barn flygtet over grænsen til Angola.

En mor og hendes barn der er flygtet over grænsen til Angola. © UNICEF/Gonzalez

0

børn i DR Congo har brug for humanitær hjælp

Støt UNICEFs arbejde for de børn, der har størst behov

Angreb på en lejr for fordrevne

Mindst 60 personer blev dræbt under et angreb på en lejr for fordrevne i det østlige DR Congo. Angrebet var et af de største i næsten et år, og det ramte landets urolige østlige region, som lider under dårlig regeringsførelse, svag sikkerhed og omfattende korruption. Rosinne og Cecile er blandt dem der overlevede angrebet. Rosinne blev ramt med en manchet i hovedet og nakken og Cecile blev ramt på skulderen. De sidder på et hospital i Bunia, hovedstaden i Ituri-provinsen.

Desværre er Rosinne og Ceciles historie kun én af mange fra DR Congo lige nu. Børn og voksne flygter fra især den østlige del af DR Congo på grund af en brutal vold, der er svær at beskrive. Der sker alvorlige brud på børns rettigheder. Børn rekrutteres som børnesoldater og tvinges til at slå ihjel. Børn bliver dræbt og lemlæstet eller ser måske familiemedlemmer blive dræbt. Piger og kvinder voldtages som et aktivt våben i konflikten. Derfor er der så alvorligt brug for hjælp i DR Congo lige nu.

To piger såret under et angreb på en lejr for fordrevne.

De to piger, Rosinne (V) og Cecile (H), sidder på hospitalet i Burnia. Under et angreb på en lejr for fordrevne i det østlige DR Congo blev de ramt med en manchet i hovedet, nakken og på skulderen. © UNICEF/O'Reilly

Tshitembda på 9 år holder sin lillesøster i favnen.
Her sidder Tshitoka og Lufu med deres tre børn. Da konflikten begyndte, havde de fire børn.
Monique viser en trøje frem, der tilhørte hendes spædbarn.
Maries halskæde minder hende hver dag om, at hun skal smile. Hun var børnesoldat i Kamuina i DR Congo
En dreng viser et ar frem fra en skade, han fik, da han kæmpede for den lokale milits.
En gryde med morgenmad til otte mennesker i Mbuji Mayi, Kasaï regionen.
Tshitembda på 9 år holder sin lillesøster i favnen. Da hans landsby blev angrebet i konflikten, flygtede han og hans familie ud i skoven. Tshitembda snublede og stak sit ene øje ud på en gren. Hans onkel hjalp ham hen til vandløb, hvor de fik vasket hans øje. På grund af urolighederne og frygt, var Tshitembda nødt til at blive i skoven og gemme sig med det inficerede øje i to måneder, før han kunne få behandling. Han har nu et kunstigt øje. © UNICEF/Rose
Her sidder Tshitoka og Lufu med deres tre børn. Da konflikten begyndte, havde de fire børn. Deres sidste dreng overlevede desværre ikke underernæring fra flere måneder ude i skoven, hvor de gemte sig fra volden. © UNICEF/Rose
Monique viser en trøje frem, der tilhørte hendes spædbarn. Som så mange andre flygtede Monique og hendes mand ud i skoven, da deres hjem blev angrebet af bevæbnede militser. Det lille barn overlevede ikke. © UNICEF/Rose
Maries halskæde minder hende hver dag om, at hun skal smile. Hun var børnesoldat i Kamuina Nsapu militsen, hvor hun blev tvunget i voldelig kamp. I dag er hun på et reintegrationscenter for tidligere børnesoldater. © UNICEF/Rose
En dreng viser et ar frem fra en skade, han fik, da han kæmpede for den lokale milits. Som mange andre børn, blev han hvervet til militsen med et løfte om beskyttelse og blev sendt i voldelig kamp. I dag er han på et reintegrationscenter for tidligere børnesoldater. © UNICEF/Rose
En gryde med morgenmad til otte mennesker i Mbuji Mayi, Kasaï regionen. Maden består af nogle små fisk. Der er lige nu stor mangel på mad i DR Congo. © UNICEF/Tremeau

15,4 millioner børn har brug for hjælp

En humanitær katastrofe udspiller sig i DR Congo. 26,4 millioner mennesker har brug for akut humanitær nødhjælp. Over halvdelen er børn, heraf er 1,3 millioner under fem år så underernærede på grund af mangel på mad, at de lider af livstruende underernæring.

Nye udbrud af dødelige sygdomme, som fx mæslinger og malaria, bliver ved med at hærge DR Congo. Landet oplever lige nu et af de værste udbrud af kolera i et årti på grund af manglende adgang til sundhedshjælp, vand og hygiejne. Antallet af mistænkte koleratilfælde steg med mere end 200% i 2022 sammenlignet med 2021. Der blev derudover rapporteret væsentligt flere mæslingetilfælde i 2022 end der blev i 2021.

Millioner af børn i DR Congo bliver også berøvet vigtig skolegang. 3,4 millioner børn har mistet adgang til skolegang på grund af den væbnede konflikt. Det kan have konsekvenser for samfundet i mange år frem, fordi uddannelse er så vigtigt for børns fremtid.

Der er brug for mad, vand, vacciner og sikring af børns uddannelse.

Et barn bliver vejet under en rutinemæssig vaccinations-session, der er organiseret på Sundhedscenteret Saints Martyrs i Kananga, Kasai Central-provinsen. © UNICEF/Dubourthoumieu

Der skal ikke meget til at redde et barns liv

UNICEF kæmper for alle verdens børn med nødhjælp og humanitært arbejde

198 kroner

Overlevelse og trivsel UNICEF UNICEF kæmper for alle verdens børn med nødhjælp og humanitært arbejde

sørger for nøddemos, der sikrer 4 børn mad i en uge.

Hjælp børn ramt af underernæring

Hvad gør UNICEF

Selvom udfordringen er enorm i DR Congo, ved vi, hvad det kræver at redde og beskytte børn.

Alene i første halvår af 2023 har vi bl.a.:

 • Hjulpet 124.605 børn under fem år og gravide med primær sundhedspleje på sundhedscentre.
 • Vaccineret omkring 490.000 børn i alderen 6 til 59 måneder.
 • Givet 888.393 mennesker rent vand gennem vandvognskørsel og etablering af bæredygtige vandpunkter.
 • Behandlet 170.266 børn under 5 år, der led af alvorlig akut underernæring.
 • Rådgivet 382.843 mødre og omsorgspersoner til børn i alderen 0 til 23 måneder om sundhed og ernæring gennem månedlige sessioner.
 • Ydet uddannelsesindsatser til 98.584 børn (inklusive 44.821 piger) i alderen 5 til 17 år ramt af humanitære kriser og klimafarer.
 • Uddelt skoleartikler til 78.258 børn (inklusive 36.242 piger).
 • 332.460 internt fordrevne (herunder 206.540 børn) modtog hygiejnesæt.

Dog er UNICEFs humanitære respons i vid udstrækning underfinansieret. Uden rettidig og tilstrækkelig finansiering vil de mange akutte behov hos de congolesiske børn fortsætte med at forværres.

Elever i Congo med en UNICEF-rygsæk

Elever på ORA-skolen i Maboko landsbyen, Sangha-afdelingen, viser deres UNICEF-skoletasker frem.

En ung pige der på grund af volden i det østlige DR Congo måtte flygte med sin 3-årige lillebror. Børnene blev separeret fra deres mor, men er nu genforenet.

Furaha på 12 år blev adskilt fra sin mor, da de flygtede fra volden i det østlige DR Congo. De blev genforenet med hjælp fra en UNICEF-partnerorganisation.

Klasselokale på skole i DR Congo, bygget af UNICEF-partnere.

Midlertidige klasselokaler, blev bygget af UNICEF-partnere, på en folkeskole i North Kivu-provinsen, hvor mere end 700 elever er tilmeldt.

Statistik over børn i DR Congo

 • Befolkning: Der bor ca. 41 millioner børn i DR Congo ud af en befolkning på 77,2 millioner mennesker.
 • Børnedødelighed: 91 ud af 1000 børn dør før de fylder 5 år.
 • Uddannelse: 69% af alle børn færdiggør folkeskolen.
 • Fødselsregistrering: 25% af alle børn bliver registreret ved fødslen.
 • Børnearbejde: 38% af alle børn udfører børnearbejde.
 • Geografi: DR Congo er det største land i Subsaharisk Afrika. Hele ni lande grænser op til landet; til nord Sydsudan og den Centralafrikanske Republik,  til øst Tanzania, Burundi, Uganda og Rwanda, Republikken Congo til vest og Angola og Zambia ved den sydlige grænse.

Om UNICEFs arbejde i DR Congo på vores internationale side.

DR Congo er det største land i Subsaharisk Afrika

Hjælp de børn, der har størst behov

Støt nu

Læs mere om DR Congo og UNICEFs arbejde