DR Congo
En humanitær krise

Konflikten raser i DR Congo

Den humanitære situation i Den Demokratiske Republik Congo er forværret drastisk over det seneste år. I august 2016 udbrød en voldelig konflikt i Kasai regionen og de østlige regioner af DR Congo i kølvandet på intensiverede spændinger mellem den nationale regering og den lokale milits Kamuina Nsapu tidligere på året.

Siden er over en million mennesker blevet tvunget på flugt fra vold og ødelæggelse. 1,7 millioner mennesker er blevet fordrevet fra deres hjem. De fleste kommer fra Kasai regionen, hvor 1,4 millioner mennesker er tvunget på flugt. Det seneste år er antallet af internt fordrevne i DR Congo fordoblet og når nu nye højder på 4,1 millioner mennesker. Det er det højeste antal i hele Afrika, og vidner om en graverende humanitær krise.

7,8 millioner børn har akut behov for humanitær hjælp. De er underernærede, mangler vand at drikke og er i fare for at blive smittede med alvorlige og potentielt dødbringende sygdomme. UNICEF løber om kap med tiden for at få hjulpet de mange børn.

1,7 millioner mennesker er flygtet fra deres hjem i den seneste voldelige konflikt i DR Congo. Her er en mor og hendes barn flygtet over grænsen til Angola.

1,7 millioner mennesker er flygtet fra deres hjem i den seneste voldelige konflikt i DR Congo. Her er en mor og hendes barn flygtet over grænsen til Angola.
© UNICEF/Gonzalez

0

børn i DR Congo har brug for humanitær hjælp

Støt UNICEFs arbejde for de børn, der har størst behov

Rosine og Cecile blev angrebet på en lejr for fordrevne

Mindst 60 personer blev dræbt under et angreb på en lejr for fordrevne i det østlige DR Congo. Angrebet var et af de største i næsten et år, og det ramte landets urolige østlige region, som lider under dårlig regeringsførelse, svag sikkerhed og omfattende korruption.
Rosinne Vive, omkring 7 år gammel (V) og Cecile Shukuru, 13 år (H) er blandt dem der overlevede angrebet. Rosinne blev ramt med en manchet i hovedet og nakken og Cecile blev ramt på skulderen. De sidder på et hospital i Bunia, hovedstaden i Ituri-provinsen.

Desværre er Rosinne og Ceciles historie kun én af mange fra DR Congo lige nu. Børn og voksne flygter fra især den østlige del af DR Congo på grund af en brutal vold, der er svær at beskrive. Der sker alvorlige brud på børns rettigheder. Børn rekrutteres som børnesoldater og tvinges til at slå ihjel. Børn bliver dræbt og lemlæstet eller ser måske familiemedlemmer blive dræbt. Piger og kvinder voldtages som et aktivt våben i konflikten. Derfor er der så alvorligt brug for hjælp i DR Congo lige nu.

To piger såret under et angreb på en lejr for fordrevne.

De to piger, Rosinne (V) og Cecile (H), sidder på hospitalet i Burnia. Under et angreb på en lejr for fordrevne i det østlige DR Congo blev de ramt med en manchet i hovedet, nakken og på skulderen.
© UNICEF/O'Reilly

Tshitembda på 9 år holder sin lillesøster i favnen.
Her sidder Tshitoka og Lufu med deres tre børn. Da konflikten begyndte, havde de fire børn.
Monique viser en trøje frem, der tilhørte hendes spædbarn.
Maries halskæde minder hende hver dag om, at hun skal smile. Hun var børnesoldat i Kamuina i DR Congo
En dreng viser et ar frem fra en skade, han fik, da han kæmpede for den lokale milits.
En gryde med morgenmad til otte mennesker i Mbuji Mayi, Kasaï regionen.
Tshitembda på 9 år holder sin lillesøster i favnen. Da hans landsby blev angrebet i konflikten, flygtede han og hans familie ud i skoven. Tshitembda snublede og stak sit ene øje ud på en gren. Hans onkel hjalp ham hen til vandløb, hvor de fik vasket hans øje. På grund af urolighederne og frygt, var Tshitembda nødt til at blive i skoven og gemme sig med det inficerede øje i to måneder, før han kunne få behandling. Han har nu et kunstigt øje. © UNICEF/Rose
Her sidder Tshitoka og Lufu med deres tre børn. Da konflikten begyndte, havde de fire børn. Deres sidste dreng overlevede desværre ikke underernæring fra flere måneder ude i skoven, hvor de gemte sig fra volden. © UNICEF/Rose
Monique viser en trøje frem, der tilhørte hendes spædbarn. Som så mange andre flygtede Monique og hendes mand ud i skoven, da deres hjem blev angrebet af bevæbnede militser. Det lille barn overlevede ikke. © UNICEF/Rose
Maries halskæde minder hende hver dag om, at hun skal smile. Hun var børnesoldat i Kamuina Nsapu militsen, hvor hun blev tvunget i voldelig kamp. I dag er hun på et reintegrationscenter for tidligere børnesoldater. © UNICEF/Rose
En dreng viser et ar frem fra en skade, han fik, da han kæmpede for den lokale milits. Som mange andre børn, blev han hvervet til militsen med et løfte om beskyttelse og blev sendt i voldelig kamp. I dag er han på et reintegrationscenter for tidligere børnesoldater. © UNICEF/Rose
En gryde med morgenmad til otte mennesker i Mbuji Mayi, Kasaï regionen. Maden består af nogle små fisk. Der er lige nu stor mangel på mad i DR Congo. © UNICEF/Tremeau

7,8 millioner børn har brug for hjælp

En humanitær katastrofe udspiller sig i DR Congo. 13 millioner mennesker er så påvirkede af konflikten, at de har brug for akut humanitær nødhjælp. Over halvdelen af dem er børn. 7,8 millioner børn har akut brug for humanitær hjælp. 2,2 millioner børn er så underernærede på grund af mangel på mad, at de lider af alvorlig akut underernæring.

Nye udbrud af dødelige sygdomme, som for eksempel mæslinger og malaria, bliver ved med at hærge DR Congo. Landet oplever lige nu et af de værste udbrud af kolera i et årti på grund af manglende adgang til sundhedshjælp, vand og hygiejne.

Børnene i DR Congo bliver også berøvet vigtig skolegang. 3,4 millioner børn har mistet adgang til skolegang på grund af den væbnede konflikt. Det kan have konsekvenser for samfundet i mange år frem, fordi uddannelse er så vigtigt for børns fremtid.

Der er brug for mad, vand, vacciner, myggenet og sikring af børns uddannelse. Støt børn med størst behov nu!

Et barn bliver vejet under en rutinemæssig vaccinations-session, der er organiseret på Sundhedscenteret Saints Martyrs i Kananga, Kasai Central-provinsen.
© UNICEF/Dubourthoumieu

Der skal ikke meget til at redde et barns liv

UNICEF kæmper for alle verdens børn med nødhjælp og humanitært arbejde

276 kroner

Overlevelse og trivsel UNICEF UNICEF kæmper for alle verdens børn med nødhjælp og humanitært arbejde

Ernæringspakke med 20 poser højenergimælk og 30 pakker nærende jordnøddemos

Send en ernæringspakke og red et underernæret barns liv

Hvad gør UNICEF

Selvom udfordringen er enorm i DR Congo, ved vi, hvad det kræver at redde og beskytte børn.

I 2017 nåede UNICEF frem til over 2 millioner af de konfliktramte i DR Congo. Det lykkedes os at behandle 160.458 børn for alvorlig underernæring. 1,3 millioner børn blev vaccineret mod mæslinger. Og 62.000 børn fik adgang til børnevenlige områder, hvor de konfliktramte børn kan lege, tegne og glemme konflikten for en stund.

I den kommende tid intensiverer UNICEF undersøgelsen og behandlingen af underernærede børn. Vi behandler børn med højernergimælk og jordnødepuré, som giver effektiv ernæring og redder mange børneliv.

I 2018 har vi et mål om at udbrede adgang til rent vand til 1,2 millioner flere mennesker i DR Congo. Rent vand er vigtigt for at undgå smitte med alvorlige vandbårne sygdomme som kolera. Derudover har vi et mål om at vaccinere næsten en million børn mod mæslinger i 2018.

UNICEF etablerer børnevenlige områder, hvor børn kan lege og bearbejde de traumer, de har oplevet under konflikten. Også børns uddannelse er en vigtig prioritet for UNICEF. Derfor opretter vi teltskoler og sikrer lærere til skolerne, så børn der er tvunget på flugt, stadig kan komme i skole på trods af konflikten.

Elever i Congo med en UNICEF-rygsæk

Elever på ORA-skolen i Maboko landsbyen, Sangha-afdelingen, viser deres UNICEF-skoletasker frem.
© UNICEF/2022/ZIAVOULA

En ung pige der på grund af volden i det østlige DR Congo måtte flygte med sin 3-årige lillebror. Børnene blev separeret fra deres mor, men er nu genforenet.

Furaha på 12 år blev adskilt fra sin mor, da de flygtede fra volden i det østlige DR Congo. Hun bar sin lillebror Isaac på 3 år på ryggen og rejste mere end 60 kilometer for at finde sikkerhed. De blev genforenet med hjælp fra CAJED, en UNICEF-partnerorganisation, der arbejder på Kanyaruchinya-flygtningelejren.
© UNICEF/2022/Benekire

Klasselokale på skole i DR Congo, bygget af UNICEF-partnere.

Midlertidige klasselokaler på en Beu folkeskole i Nyiragongo-territoriet, North Kivu-provinsen, hvor mere end 700 elever er tilmeldt. Disse klasseværelser blev bygget af UNICEF-partnere for at rumme børn, der er blevet fordrevet af kampe i landets østlige områder.
© UNICEF/2022/Benekire

Statistik over børn i DR Congo

  • Befolkning: Der bor ca. 41 millioner børn i DR Congo ud af en befolkning på 77,2 millioner mennesker.
  • Børnedødelighed: 91 ud af 1000 børn dør før de fylder 5 år.
  • Uddannelse: 69% af alle børn færdiggør folkeskolen.
  • Fødselsregistrering: 25% af alle børn bliver registreret ved fødslen.
  • Børnearbejde: 38% af alle børn udfører børnearbejde.
  • Geografi: DR Congo er det største land i Subsaharisk Afrika. Hele ni lande grænser op til landet; til nord Sydsudan og den Centralafrikanske Republik,  til øst Tanzania, Burundi, Uganda og Rwanda, Republikken Congo til vest og Angola og Zambia ved den sydlige grænse.

Læs mere om UNICEFs arbejde i DR Congo.

DR Congo er det største land i Subsaharisk Afrika

Hjælp de børn, der har størst behov

Støt nu