Vi bekæmper
børnefattigdom


 

Alt for mange børn lever i fattigdom

Over 700 millioner mennesker verden over lever i ekstrem fattigdom - mere end halvdelen af ​​dem er børn. Det mærker dem gennem barndommen og for resten af deres liv.

Hvad er børnefattigdom?

Næsten 600 millioner børn lever i forskellige grader af fattigdom. Fattigdom er en udfordring over hele verden, selvom Sydasien og Afrika syd for Sahara er hjemsted for de fleste børn, der lever i ekstrem fattigdom.

Verden har gjort store fremskridt med at reducere ekstrem fattigdom de senere år. Men alt for mange børn lever stadig for mindre end 10 kroner om dagen.

For børn handler fattigdom ikke kun om penge. Det omfatter flere afsavn, der overlapper hinanden. Børn i de fattigste husstande er mindre tilbøjelige til at gå i skole, mindre tilbøjelige til at lære og mere tilbøjelige til at blive gift som børn.

Fattigdom i al sin kompleksitet fratager børn deres rettigheder og påfører langvarige skader. Det påvirker deres vækst, deres hjerners udvikling, deres uddannelser og begrænser deres potentiale. Bekæmpes fattigdom og ulighed ikke i barndommen, fastholder det en række afsavn i generationer og skaber forhindringer for social og økonomisk udvikling.

Skolepiger sidder på et væltet træ i Wawa Bar, Nicaragua. Da landet i 2020 blev ramt af en tropisk storm, sørgede UNICEF blandt andet for rygsække og skoleartikler til 11.000 børn og oprettede 12 midlertidige skoler med plads til 7.500 piger og drenge, så børnene i fattige områder fortsat kunne lære. En af skolerne var her i Wawa Bar.

0

af verdens børn lever i fattigdom.

Støt UNICEFs arbejde for verdens børn

Så mange er ramt

Selvom børn udgør en tredjedel af verdens befolkning, udgør de halvdelen af dem, der lever i ekstrem fattigdom. Og det er en farlig realitet. Børn i de fattigste hjem har fx næsten dobbelt så stor risiko for at dø inden de fylder fem år end børn i de rigeste hjem.

Hvad gør UNICEF?

UNICEF arbejder målrettet for at bidrage til at nå FN-fattigdomsmålet for 2030: At udrydde ekstrem fattigdom og at halvere antallet af børn, der lever i fattigdom.

I alle lande, rige som fattige, opfordrer UNICEF myndigheder til at stille skarpt på børnefattigdom, måle udviklingen og omfanget af børn ramt af fattigdom og opstille klare mål og planer for, hvordan det kommes til livs. UNICEF mener, at et klart og nuanceret indblik i fattigdom, både omfanget og konsekvenser for de marginaliserede børn, er afgørende for en positiv udvikling, ikke bare for det enkelte barn, men for hele samfund.

Bekæmpelse af fattigdom kræver innovative og integrerede socialsystemer, der reagerer på de mange sårbarheder, børn og familier kan stå overfor. UNICEF støtter for eksempel programmer med pengeoverførsler, der giver et sikkerhedsnet for forældreløse, sårbare børn og husstande med små børn i udsatte lokalsamfund.

Hjælp UNICEF med at bekæmpe fattigdom

støt nu

Læs mere om UNICEFs arbejde