Hjælp
Syriens børn

Syriens børn fryser i vinterkulden

Syrien er lige nu et af de værste steder at være barn. Konflikten i Syrien fortsætter ufortrødent på 8. år og har tvunget millioner af børn ud af deres hjem. Børnene flygter fra vold, krig og ødelæggelse. De flygter for at overleve, men må efterlade alt tilbage. Størstedelen bor i fyldte flygtningelejre i Syrien og omkringliggende lande. De har ingenting.

Mens vi herhjemme går ind i de hyggelige julemåneder, bliver situationen for Syriens børn kun værre. Den barske vinter – den værste tid på året – nærmer sig. Iskolde temperaturer, der i flere dele af Syrien og de omkringliggende lande kan nå under frysepunktet, truer børns liv og helbred. Mange børn har kun det tøj, de er flygtet i. De går rundt i kulde og mudder i hullet sommertøj. De bor i telte uden opvarmning. De bliver syge af kulde, urent vand, mangel på mad og medicin.

50 millioner børn i verden er lige nu på flugt. 7,5 millioner af dem er syriske børn. Vi kan ikke give dem deres hjem tilbage, men vi kan give dem varmt tøj, tæpper, tag over hovedet, medicin og skolegang. Vi kan give dem lidt tilbage af det, de har mistet, fordi alle børn har ret til et værdigt og trygt liv.

 

 

UNICEF kæmper for at give varme til de mest udsatte børn

UNICEF kæmper for at hjælpe de mest udsatte og fattige børn, der har akut brug for varmehjælp, gennem den barske vinter. Heldigvis ved vi, hvad der skal til. Sidste år sikrede vi livsvigtig vinterhjælp til 1 million udsatte børn.

Denne vinter er vores mål er at give 1,3 millioner udsatte børn varmen. Det gør vi ved at uddele varmt vintertøj, huer, halstørklæder, vanter og vinterstøvler til børnene. Vi sørger for at uddele termotæpper, så børnene kan sove om natten uden at fryse. Vi sikrer medicin, rent vand og vacciner, der holder børnene raske. Og vi sikrer varmeapparater i skolerne, så børnene kan fortsætte deres uddannelse i håb om en bedre fremtid.

Syrien-Aya-vinterhjælp-fryser-vinter-vinterkampagne-2018

6-årige Aya er flygtet fra krigen i Syrien. Hun har forladt sit hjem, og bor i dag med sin familie i et telt i en flygtningelejr i Libanon. Teltet er koldt og bliver ofte oversvømmet. Familien er ekstremt fattige, og har ikke råd til varmt tøj. "Jeg ville så gerne købe varmt tøj, men maden kommer altid først," fortæller Ayas mor.
© UNICEF/2018

5-årige Mousa viser glad sit nye vintertøj, som han har fået af UNICEF.

Heldigvis er UNICEF nået ud med varmt tøj og tæpper til mange børn. Her er det 5-årige Mousa, der lige har fået nyt vintertøj. Men der er brug for hjælp til mange flere udsatte syriske børn. UNICEFs mål er give 1,3 millioner børn varmen denne vinter.
© UNICEF/2018

UNICEF for alle verdens børn

336 kr.

UNICEF kæmper for alle verdens børn med nødhjælp og humanitært arbejde

Varme termotæpper til 8 børn

Giv et barn, der fryser, varmen her

Krigen raser

I 2017 nåede krigen i Syrien en trist rekord. Det var året, hvor flest børn mistede livet som konsekvens af den krig, der har hærget siden 2011.

  • 3,3 mio. børn i Syrien er udsat for farer forbundet med landminer, ueksploderet krigsmateriel og improviserede sprængladninger.
  • Over 1,5 mio. mennesker lever med krigsrelaterede skader og handicap.
  • 80 procent af skaderne hos syriske flygtninge i Libanon og Jordan er en direkte konsekvens af krigen.
  • Mangel på adgang til medicinsk og psykologisk behandling har forlænget eller forværret skader blandt mange børn.
UNICEF/2017/Al-Issa/Syria

Hanaa på 8 år har mistet førligheden i begge sine ben, efter hun blev ramt af en eksploderende bombe i Aleppo i Syrien.
© UNICEF/2017/Al-Issa

Syriens børn er Syriens fremtid

Konflikten har raset siden marts 2011, og konsekvenserne for de syriske børn er katastrofale. Hvert andet minut bliver endnu et syrisk barn flygtning. Der er brug for handling, hvis vi vil undgå en hel generation af syriske børn, der aldrig har gået i skole og aldrig har fået hjælp til at komme sig psykisk over al den vold og ødelæggelse, de har oplevet.

Krigen forårsager alvorlige brud på børnenes rettigheder. Børnearbejde, børneægteskaber og rekruttering af børnesoldater er et stigende problem, og mange børn er så traumatiserede, at de har mistet håbet og troen på fremtiden og har svært ved at kommunikere og knytte sig følelsesmæssigt til andre mennesker. De mangler mad, rent vand, varmt tøj, adgang til lægehjælp, beskyttelse og skolegang.

Syrien flugt

Mange af de syriske børn på flugt har mistet en eller begge forældre i hjemlandet eller er blevet adskilt fra deres familier undervejs. Uden voksne til at passe på dem er disse børn ekstremt udsatte.
© UNICEF/2015/Zakira

For 208 kroner

kan du donere førstehjælp til syriske børn

Støt unicefs arbejde i Syrien

Hvad gør UNICEF?

UNICEF hjælper børnene i Syrien og landene omkring og ved Europas grænser. Vi sikrer adgang til rent vand og livsvigtige vacciner, ligesom vi uddeler varme tæpper og skolematerialer og sørger for, at så mange børn som muligt får behandlet deres traumer og har mulighed for at gå i skole.

Vinteren er den hårdeste tid at komme igennem, især i Libanon. Derfor har UNICEF et særligt vinterprogram, der beskytter de udsatte børn ved at give dem varmt vintertøj, lægehjælp og varme i klasseværelserne.

 

 

Syriens børn går glip af skolegang

2,7 millioner syriske børn går ikke i skole, selvom de har alderen til det. Langt hovedparten er børn, der stadig befinder sig inde i Syrien. Her er hver fjerde skole enten ødelagt eller i brug til andre formål. I 2017 kunne FN bekræfte 175 angreb på henholdsvis uddannelses- og sundhedsfaciliteter. De mange angreb på skoler gør, at mange forældre simpelthen ikke tør sende deres børn afsted.

Det er helt afgørende for UNICEF at hjælpe så mange børn som muligt tilbage på skolebænken. Uden en uddannelse vil ikke bare de, men også deres familier og landet som helhed stå med uoverkommelige udfordringer senere hen. Samtidig danner skolen en fast ramme om børnenes hverdag, som er helt afgørende i en så traumatiserende periode af deres liv.

UNICEF støtter og driver skoler i og omkring Syrien. Vi uddeler skolematerialer og oplyser familierne om vigtigheden af, at deres børn kommer i skole.

De syriske børn på flugt kan lege i sikre omgivelser.

De syriske børn på flugt har intet sted, hvor de kan være børn. UNICEF etablerer børnevenlige telte, blandt andet som dette i Makedonien, hvor børnene får et lille frirum og kan lege i sikre omgivelser.
© UNICEF/2015/Georgiev

Syrien flugt skolegang

UNICEF driver og støtter flere skoler for syriske børn, der er flygtet - som her i Tyrkiet.
© UNICEF/2013/Feyizoglu

Hjælp UNICEF med at beskytte Syriens børn gennem vinteren

Støt nu