Syriens børn
lider under krigen

Krigen raser

I 2018 nåede krigen i Syrien en trist rekord. Det var året, hvor flest børn mistede livet som konsekvens af den krig, der har hærget siden 2011.

 • 1.106 syriske børn mistede livet i forbindelse med kamphandlinger i 2018.
 • Sidste år blev 434 børn dræbt og såret af ueksploderede landminer, krigsmateriel og improviserede sprængladninger.
 • Over 1,5 mio. mennesker lever med krigsrelaterede skader og handicap.
 • 80 procent af skaderne hos syriske flygtninge i Libanon og Jordan er en direkte konsekvens af krigen.
 • Mangel på adgang til medicinsk og psykologisk behandling har forlænget eller forværret skader blandt mange børn.
 • Børn mister livet på flugt. Siden januar i år er næsten 60 børn omkommet under den 300 km lange flugtrute fra Baghouz til Al Hol flygtningelejren i det nordøstlige Syrien.
Hanaa på 8 år har mistet førligheden i begge sine ben, efter hun blev ramt af en eksploderende bombe i Aleppo i Syrien.

Hanaa på 8 år har mistet førligheden i begge sine ben, efter hun blev ramt af en eksploderende bombe i Aleppo i Syrien.
© UNICEF/2017/Al-Issa

Syriens børn er Syriens fremtid

Konflikten har raset siden marts 2011, og konsekvenserne for de syriske børn er katastrofale. Der er brug for handling, hvis vi vil undgå en hel generation af syriske børn, der aldrig har gået i skole og aldrig har fået hjælp til at komme sig psykisk over al den vold og ødelæggelse, de har oplevet.

Krigen forårsager alvorlige brud på børnenes rettigheder. Børnearbejde, børneægteskaber og rekruttering af børnesoldater er et stigende problem, og mange børn er så traumatiserede, at de har mistet håbet og troen på fremtiden og har svært ved at kommunikere og knytte sig følelsesmæssigt til andre mennesker. De mangler mad, rent vand, varmt tøj, adgang til lægehjælp, beskyttelse og skolegang.

Mange af de syriske børn på flugt har mistet en eller begge forældre i hjemlandet eller er blevet adskilt fra deres familier undervejs.

Mange af de syriske børn på flugt har mistet en eller begge forældre i hjemlandet eller er blevet adskilt fra deres familier undervejs. Uden voksne til at passe på dem er disse børn ekstremt udsatte.
© UNICEF/2015/Zakira

UNICEF Danmark for alle verdens børn

For 208 kroner

kan du donere førstehjælp til syriske børn

Støt unicefs arbejde i Syrien

Hvad gør UNICEF?

UNICEF hjælper børnene i Syrien og landene omkring og ved Europas grænser. Vi sikrer adgang til rent vand og livsvigtige vacciner, ligesom vi uddeler varme tæpper og skolematerialer og sørger for, at så mange børn som muligt får behandlet deres traumer og har mulighed for at gå i skole.

Vinteren er den hårdeste tid at komme igennem, især i Libanon. Derfor har UNICEF et særligt vinterprogram, der beskytter de udsatte børn ved at give dem varmt vintertøj, lægehjælp og varme i klasseværelserne.

 

 

Syriens børn går glip af skolegang

1,75 millioner syriske børn går ikke i skole, selvom de har alderen til det. Langt hovedparten er børn, der stadig befinder sig inde i Syrien. Her er hver fjerde skole enten ødelagt eller i brug til andre formål. I 2018 kunne FN bekræfte 262 angreb på henholdsvis uddannelses- og sundhedsfaciliteter. De mange angreb på skoler gør, at mange forældre simpelthen ikke tør sende deres børn afsted.

Det er helt afgørende for UNICEF at hjælpe så mange børn som muligt tilbage på skolebænken. Uden en uddannelse vil ikke bare de, men også deres familier og landet som helhed stå med uoverkommelige udfordringer senere hen. Samtidig danner skolen en fast ramme om børnenes hverdag, som er helt afgørende i en så traumatiserende periode af deres liv.

UNICEF støtter og driver skoler i og omkring Syrien. Vi uddeler skolematerialer og oplyser familierne om vigtigheden af, at deres børn kommer i skole.

De syriske børn på flugt har intet sted, hvor de kan være børn. UNICEF etablerer børnevenlige telte, blandt andet som dette i Makedonien, hvor børnene får et lille frirum og kan lege i sikre omgivelser.

De syriske børn på flugt har intet sted, hvor de kan være børn. UNICEF etablerer børnevenlige telte, blandt andet som dette i Makedonien, hvor børnene får et lille frirum og kan lege i sikre omgivelser.
© UNICEF/2015/Georgiev

UNICEF driver og støtter flere skoler for syriske børn, der er flygtet - som her i Tyrkiet.

UNICEF driver og støtter flere skoler for syriske børn, der er flygtet - som her i Tyrkiet.
© UNICEF/2013/Feyizoglu

Statistik over børn i Syrien

 • Befolkning: Der bor ca. 10 millioner børn i Syrien ud af en befolkning på 18,5 millioner mennesker.
 • Børnedødelighed: 17 ud af 1000 børn dør før de fylder 5 år.
 • Fødselsregistrering: 96% af alle børn bliver registreret ved fødslen.
 • Børnearbejde: 4% af alle børn udfører børnearbejde.
 • Geografi: Syrien er et land i det vestlige Asien, der grænser op til Libanon og Middelhavet mod vest, Tyrkiet mod nord, Irak mod øst, Jordan mod syd og Israel/Palæstina mod sydvest.

Læs mere om UNICEFs arbejde i Syrien.

Syrien er et land i det vestlige Asien, der grænser op til Libanon og Middelhavet mod vest, Tyrkiet mod nord, Irak mod øst, Jordan mod syd og Israel/Palæstina mod sydvest.

Hjælp UNICEF med at beskytte Syriens børn gennem vinteren

Støt nu