MØD DANSKE JANNEKE: LEDER AF
UNICEFS ERNÆRINGSPROGRAM I LAOS

Hjem » Vi arbejder i 190 lande » Mød vores medarbejdere » Danske Janneke arbejder for børn i Laos

Danske Janneke leder UNICEFs ernæringsprogram i Laos, og på grund af coronavirus (COVID-19) vil hun være adskilt fra sin mand og to små børn i minimum fem måneder.

Janneke har været leder af UNICEFs ernæringsprogram i Laos siden januar 2019. Inden da arbejdede hun som leder af UNICEFs ernæringsprogram i Sudan, hvor hun boede sammen med sin mand Martin og deres tre børn: Sofia på snart 8 år, Carl på 3 og Anna på 1.

“Jeg har arbejdet som ernæringsekspert og hjulpet underernærede børn i udviklingslande i 16 år,” fortæller Janneke. Som barn var mine forældre meget fokuserede på, at vi lærte om, hvordan børn bor i andre dele af verden – at selvom vi er forskellige, er vi stadig meget ens. Derigennem lærte jeg også om ulighed, som er noget, der altid har haft min interesse – selv som lille barn”.

Lige nu bor Janneke i Laos alene sammen med sin 1 år gamle datter, mens resten af hendes familie opholder sig i Danmark. Da Janneke fik jobbet i Laos, rejste hun i forvejen med sin yngste datter. Så da grænserne lukkede, stod hun i et dilemma. Skulle hun rejse hjem til sin familie eller blive og hjælpe børnene i Laos? Hun valgte at blive. Det var et svært valg, fortæller Janneke, der savner sin familie meget – men det eneste rigtige for hende: ”Lige nu er alle flyvninger mellem Laos og Danmark aflyst indtil juni. Jeg savner dem frygtelig meget, men der er ikke noget at gøre. Vi har taget en ”oath of office” og har et ansvar. Det skal og må komme først.”

Janneke med sin mand og deres tre børn: Sofia på snart 8 år, Carl på 3 og Anna på 1. Billedet er fra en af de sidste dage Janneke var sammen med sin familie.

De bidrag, vi får fra Verdensforældre og andre støtter, er livsvigtige. De gør, at vi kan hjælpe børn, der har brug for det, uanset hvor de bor. Og uanset hvilken baggrund de har. 

Janneke, leder af UNICEFs ernæringsprogram i Laos

Jeg har et ansvar her, der har effekt på tusindvis af børn

 ”Jeg har været adskilt fra to af mine børn (Carl på 3 år og Sofia på snart 8 år) og min mand i flere perioder siden juni, hvor vi blev evakueret fra Sudan. Landet undergik en revolution, og i den forbindelse var der en stor massakre i hovedstaden, hvor vi boede, som fik FN til at beslutte, at medfølgende familiemedlemmer skulle rejse hjem. Mine børn startede derfor i børnehave og skole i Danmark, og jeg måtte rejse frem og tilbage mellem Danmark og Sudan for at passe mit arbejde uden at være adskilt fra min familie længe ad gangen. Det var en uholdbar situation, så jeg besluttede hurtigt at søge en anden stilling og startede jobbet i Laos den 7. januar i år. Men da vores børn allerede havde været igennem mange omvæltninger, besluttede min mand og jeg, at de skulle have lidt ro og fred, inden de skulle flytte igen. Derfor rejste jeg alene til Laos med vores yngste datter Anna på kun 1 år for at få styr på mine papirer og få os etableret, inden resten af familien ankom.”

“Men forholdsvis kort tid efter jeg fik mine papirer, udviklede situationen sig hurtigt. Jeg overvejede kraftigt at flyve til Danmark med det samme, men da jeg har et ansvar her, der har effekt på tusindvis af børn, og jeg ikke kunne være sikker på, om jeg kunne komme ind i Laos igen, så kunne jeg ikke sætte mine egne behov over mit ansvar.”

”Der er et kæmpe stort behov for os her, og det er ikke blevet mindre i løbet af de seneste måneder – tvært imod. Børn, der er fejlernærede har generelt en større risiko for at blive syge eller dø, end dem der ikke er fejlernærede – blandt andet fordi fejlernæring har en negativ effekt på immunitet.

Imens regeringen i Laos er i fuld gang med at forebygge og bekæmpe COVID-19, er det derfor vigtigt, at vi i UNICEF – under min ledelse – fortsat støtter dem økonomisk og teknisk med hensyn til implementeringen af deres ernæringsprogram inklusiv identificering og behandling af svær underernæring. Samtidig sørger vi for, at børn – specielt i landsbyer, der ligger langt fra sundhedsklinikkerne – får basale ”services” som for eksempel vacciner, vitamin A tilskud (som styrker deres immunitet), sundhedsoplysning, hjælp til amning og identifikation af alvorlige problemer, der kræver yderligere behandling på en klinik eller et hospital.

De bidrag, vi får fra Verdensforældre og andre støtter, er livsvigtige. De gør, at vi kan hjælpe børn, der har brug for det, uanset hvor de bor. Og uanset hvilken baggrund de har. Og når jeg tænker på alle liv, som vi er med til at redde, bliver jeg stolt. Så på vegne af alle de mange tusinde børn vil jeg gerne sige af hjertet tak,” afslutter Janneke.

"Jeg overvejede kraftigt at flyve til Danmark med det samme, men da jeg har et ansvar her, der har effekt på tusindvis af børn, og jeg ikke kunne være sikker på, om jeg kunne komme ind i Laos igen, så kunne jeg ikke sætte mine egne behov over mit ansvar.”

Janneke, leder af UNICEFs ernæringsprogram i Laos

Tiden i Sudan

Sudan er det tredje største land i Afrika med en befolkning på over 40 millioner, hvoraf omkring halvdelen er børn under 18 år. Landet undergik i 2019 en revolution, og som den politiske overgang forsætter, kæmper landet fortsat med en kompleks og langvarig humanitær situation, der inkluderer konfliktrelaterede fordrivelser, oversvømmelser, epidemier, fejlernæring, hungersnød samt en voldsomt udfordret økonomi. Sudan har modtaget mere end 1,1 million flygtninge og asylansøgninger og ligger derved på en fjerde plads over lande har modtaget flest. Omkring 3,2 millioner kvinder og børn i landet er fejlernæret inklusiv omkring 700.000 børn, der lider af svær underernæring, og det sætter enorme krav til organisationer som UNICEF.

”I Sudan er der ernæringsproblemer over alt. Landet er utroligt komplekst med mange forskellige folk, sprog og traditioner. Det gør arbejdet udfordrende, men også spændende. Og når jeg tænker på de liv, som vi er med til at redde, bliver jeg stolt.”

”Da jeg var i Sudan behandlede vi mere end en kvart million børn om året. Det svarer til knap 700 fejlernærede børn hver eneste dag – eller et barn hvert andet minut – i Sudan alene. Uden behandling vil børnene være i stor risiko for at få diverse sygdomme. Og omkring halvdelen af dem vil dø. Derfor er det så vigtigt, det vi gør”, fortæller Janneke.

Min familie er heldigvis forstående

”Det er utroligt vigtigt for mig, at mine børn oplever forskellige verdener og lærer om forskellige måder at leve på. At selvom vi er forskellige, er vi stadig meget ens.

Min familie betyder alt for mig, så jeg er heldig, at de alle er meget omstillingsparate, og at de synes, det er spændende med nye oplevelser og lande. Og heldigvis har jeg en meget forstående og støttende mand, fortæller Janneke.”

Har du lyst til at møde andre danske medarbejdere, der kæmper for børns liv ude i verden og langt fra vores hjemlige himmelstrøg? Så kan du møde Rikke, der er en del af UNICEF i Tanzania her og Dennis, som har arbejdet for UNICEF i mange forskellige lande.

Før Janneke blev ansat som leder for ernæringsprogrammet i Laos, arbejdede hun som ernæringsekspert for UNICEF i Sudan. Her er en hilsen fra dengang Janneke var i Sudan.