Danske Dennis
bekæmper corona-virus i Kina

Hjem » Vi arbejder i 190 lande » Mød vores medarbejdere » Danske Dennis bekæmper coronavirus i Kina

Mød Dennis, som arbejder for børns rettigheder med UNICEF

Dennis Christian Larsen er 43 år og er vokset op i København. I dag er han verdensborger med hele verden som arbejdsplads. Dennis har arbejdet for UNICEF i mange år og bor med sin familie i Brasilien, hvor han til dagligt er leder af UNICEFs kontor i Recife. I foråret 2020 var Dennis udstationeret i Kina, hvor han var med til at nedkæmpe den frygtede coronavirus. Det talte vi med ham om, mens han stadig opholdt sig i Kina.

Hvad er det bedste ved at arbejde for UNICEF?

Det bedste ved at arbejde for UNICEF er, at jeg kan fremme børn og unges rettigheder; især i krisesituationer som den vi oplever lige nu med udbruddet af coronavirus (COVID-19) verden over.

I hvilke lande har du arbejdet for UNICEF?

Jeg har arbejdet i den Centralafrikanske Republik, Madagaskar, på det regionale kontor for Latinamerika og Caribien med base i Panama, Brasilien, og lige nu er jeg udstationeret i Kina.

Hvad gør UNICEF for at bekæmpe og inddæmme coronavirus i Kina?

UNICEF samarbejder med regeringen og andre FN-organisationer om at styrke krisekommunikationen og tackle misinformation, så børn og unge, gravide kvinder og deres familier ved, hvordan de kan forebygge spredning af COVID-19. Sammen med sundhedsarbejdere, ungdomsnetværk, forældre og børnene selv promoverer vi gode råd om sund adfærd, og vi hjælper med at styrke kapaciteten i det offentlige sundhedssystem. Lige nu arbejder vi med at kommunikere med børn og unge, så de ved, hvordan de skal beskytte sig selv og deres venner og lærere, når de vender tilbage til skolen i de kommende uger; det handler især om at vaske hænder.

Udover indsatsen med at beskytte børn og gravide kvinder, arbejder UNICEF også med at afbøde de bredere påvirkninger af samfundet med fokus på, hvordan vi kan sørge for sikker levering af vigtige sundheds- og socialydelser, uddannelse, beskyttelse af børn og ikke mindst psykosocial støtte og forebygge stigmatisering af de berørte børn og deres familier.

UNICEF leverede også masker, handsker, håndsprit og andre vigtige forsyninger som en del af den første indsats.

Dennis har meget erfaring med at skabe oplysningskampagner til børn og unge. Det er der stort behov for i Kina netop nu, hvor det er nødvendigt at få livsvigtig information ud til flest mulige børn og unge, så de ved, hvordan de kan beskytte sig mod den frygtede coronavirus.
Foto: UNICEF Kina

Det bedste ved at arbejde for UNICEF er, at jeg kan fremme børn og unges rettigheder; især i krisesituationer som den vi oplever lige nu, med udbruddet af coronavirus verden over.
Dennis, UNICEF i Brasilien, pt. udstationeret i Kina.

Hvad er din opgave?

Jeg er udstationeret i Kina i en måned for at hjælpe UNICEF kollegerne her med at forøge kommunikationen til børn, unge, gravide og deres familier om, hvordan de kan forebygge smitte og spredning af sygdommen. Vi skal nå ud til millioner af skoleelever, forældre og lærere i de kommende uger, så der er brug for flere hænder hos UNICEF-teamet i Kina til at løfte opgaven.

Hvor længe har vi været en del af UNICEFs corona-team i Kina?

Jeg har været her i tre uger.

Hvilke forsyninger har I modtaget i Kina?

UNICEF var blandt andet første internationale organisationer til at reagere på udbruddet af COVID-19 i Kina. Da de første inddæmningstiltag blev gennemført i Hubei provinsen, tilbød UNICEF tilbød sin assistance til den kinesiske regering og vi leverede vigtige forsyninger til Shanghai, som blev transporteret videre til Wuhan den 30. januar. Derefter fulgte en lind strøm af forsendelser, som skulle hjælpe med at imødekomme det store behov for forsyninger til de mennesker, som arbejdede med at overvinde virusset.

Indtil nu har UNICEF stået for tre forsendelser af masker, beskyttelsesdragter, briller, handsker, termometre, prøve-indsamlingssæt og håndsprit. 30 kubikton til en værdi af over seks millioner kroner. Flere forsyninger bliver sendt afsted i de kommende dage og uger.

Arbejder UNICEF med at forebygge coronavirus? Hvordan? Hvem er målgruppen?

Ja, UNICEF arbejder med at forebygge coronavirus, især gennem kommunikation med den brede befolkning og vi har allerede nået ud til mere end 30 millioner mennesker i Kina med budskaber om, hvordan man forebygger smitte, og hvordan vi forbereder børn og unge på at vende tilbage til skolen med viden om, hvordan de med hyppig vask af deres hænder kan forhindre smitte.

Hvordan er hverdagslivet i Kina påvirket? På gader, restauranter osv. Tager du særlige forholdsregler, mens du er der? 

Der bliver taget mange forholdsregler for at forhindre spredning af COVID19, og det har en meget direkte påvirkning på hverdagslivet; især det med at holde afstand til andre mennesker og sørge for, at der altid er en meter mellem os. Skoler og mange andre steder har været lukkede i mere end en måned. Der bliver talt om vigtigheden af at vaske hænder, og der er demonstrationer af, hvordan man gør det korrekt på sociale medier og på tv.

Er der sket en forbedring af situationen?

Situationen er blevet bedre. Nu er er der kun få, der bliver smittet eller dør af COVID19. Men vi skal fortsætte med at forebygge sygdommen, og børn og unge kan hjælpe os med det. Så vi skal fortsætte med at udbrede vigtig information blandt andet om, hvordan man vasker sine hænder korrekt.

Hvordan påvirker coronavirus børn i Kina? Kan de gå I skole? Hvad er børnene bekymret for?

Børn og unge har studeret online og passet deres skole hjemmefra i mere end en måned, og de vil kunne vende tilbage til skolen i løbet af de kommende uger. Mens børn og unge har været nødt til at tilbringe al den tid derhjemme, har UNICEF støttet op om dem med online redskaber og tips til, hvordan de kan fortsætte deres læring og sikre deres trivsel – fysisk og følelsesmæssigt.

Har du et godt råd til os i Danmark, nu hvor hele landet og alle børn er påvirkede af coronavirus?

Mit råd er, at udover, at det vigtigste selvfølgelig er at undgå virusset, så er det også vigtigt at holde sig rask mentalt. Det kan være svært for børn og unge at blive hjemme på ubestemt tid, langt fra venner, så prøv at strukturere hverdagene så godt som muligt med opgaver, motion derhjemme, kontakt med venner gennem telefon, have faste tidspunkter for at sove – og start nye hobbyer. Der er brug for familien for at bevare den mentale sundhed.

Samarbejdet med kollegerne og myndighederne i Kina er præget af coronavirus. Alle bærer maske for at beskytte sig selv og hinanden mod smitte.
Foto: Privatfoto

Hverdagen i Kina er meget præget af coronavirussets indtog, og der bliver gjort alt for at forhindre spredning af smitten. Selv elevatorer bliver jævnligt desinficeret, som Dennis viser på denne selfie.
Foto: Privatfoto