Vi sikrer vacciner
til verdens børn

Hjem » VF » Vi sikrer vaccine til verdens børn

Vacciner redder liv

Børn skal ikke dø af simple sygdomme, der kan forhindres med en vaccine. Hvert år redder vacciner op til tre millioner børns liv, men næsten hvert femte barn får stadig ikke de basale vaccinationer, der kan betyde forskellen på liv eller død.

 

Vacciner skal være for alle børn

De børn, som ikke har adgang til vaccination, bor oftest i fjerntliggende egne, på gaden eller i konfliktramte områder. Børnene mangler typisk også andre basale ting som mad, rent vand, skolegang og lægehjælp. Det betyder, at det er de i forvejen mest udsatte børn, der har allermest brug for vaccinerne, som ikke får dem. Hver år dør ca. 1,5 millioner børn under fem år af sygdomme, der kunne have været forebygget med vaccination. De børn skal vi nå!

En kvinde holder sit barn på et UNICEF-sundhedscenter i en flygtningelejr i Djibouti. Den lille dreng er lige blevet vaccineret på klinikken og har fået et pink vaccinationskort.

En kvinde holder sit barn på et UNICEF-sundhedscenter i en flygtningelejr i Djibouti. Den lille dreng er lige blevet vaccineret på klinikken og har fået et pink vaccinationskort.
© UNICEF/2018/Noorani

Hvad gør UNICEF?

Vi arbejder målrettet på at give alle børn den beskyttelse, som livreddende vacciner giver.

UNICEF er verdens største indkøber af vacciner. Vi køber vacciner til 45 procent af verdens børn, og vi arbejder hårdt på at holde priserne på vaccinerne så langt nede som muligt, så også de fattigste lande kan være med.

UNICEF leder globale indsatser for at få vaccineret alle børn, også dem, der bor dybest inde i slummen og højest oppe i bjergene. Vi forpligter regeringer og lokalsamfund til at engagere sig i, at alle børn bliver omfattet af de rutinemæssige vaccinationsprogrammer, og vi sikrer, at vaccinerne holdes kolde, fra de forlader lageret, til de er fremme hos børnene.

 

Det nytter!

UNICEF køber vacciner til mere end en tredjedel af verdens børn, og sørger for at nå frem til så mange børn som muligt.

UNICEF køber vacciner til 45 procent af verdens børn, og sørger for at nå frem til så mange børn som muligt. Her er sundhedsarbejdere som en del af en kampagne støtte af UNICEF på vej med vacciner til en lille landsby i Indien.
© UNICEF/2018/Boro

Resultaterne taler for sig selv. I perioden 2000 til 2016 er antallet af børn under 5 år, der dør af mæslinger, faldet med 84 procent, og polio er næsten udryddet. I 2017 blev der verden over kun konstateret 22 nye tilfælde.

 

Vacciner er en god investering

Vaccination beskytter ikke kun børnene, det er en langsigtet og omkostningseffektiv investering i folkesundheden og udviklingen af verdens fattigste lande. I lav- og mellemindkomstlande er den økonomiske gevinst 44 kroner, hver gang man investerer 1 krone i børnevaccination. Blandt andet sparer man store summer på at bekæmpe epidemier, ligesom færre skal behandles i sundhedsvæsenet. Samtidig er en sund befolkning en drivkraft for økonomisk vækst, da flere afslutter en uddannelse og en større andel af befolkningen er arbejdsdygtige.

En pige bliver vaccineret mod polio i DR Congo.

En pige bliver vaccineret mod polio i DR Congo. Med vacciner og en målrettet indsats er verden nu næsten i mål med at udrydde polio og forhindre, at andre børn rammes af sygdommen. © UNICEF/2018/Wingi