Globalt

Verdens største og mest
indflydelsesrige børneorganisation

Hjem » VF » Globalt

Som Verdensforælder sørger du for, at UNICEF kan være til stede i næsten alle verdens lande hver eneste dag. Dermed er du også med til at sikre, at UNICEF kan rykke ud med nødhjælp med det samme, når katastrofen rammer, fordi vi allerede er til stede i landet.

UNICEF er verdens største og mest indflydelsesrige børneorganisation. Vi er til stede i 190 lande og territorier – som børnenes stemme på regeringskontorerne, i den mest afsidesliggende hytte og med nødhjælp før, under og efter katastrofer. Vi har 156 landekontorer og over 13.000 medarbejdere – hvoraf de fleste er ansat i deres hjemland.

 

Effektiv hjælp i katastrofer

Når en katastrofe pludselig rammer og sætter børns liv i fare, er det ekstremt vigtigt, at vi når hurtigt og effektivt frem til dem med akut nødhjælp. Det kan vi, fordi vi ofte allerede er til stede i landet med eksperter, nødhjælpslagre og lokalt kendskab. Næsten uanset, hvor i verden det brænder på, kan vi typisk pakke, sende og levere nødhjælpen i løbet af 48 timer. Og vores erfaring, størrelse og lokale forankring gør, at vi virkelig kan få udrettet noget, når vi går i gang. Eksempelvis kan vi nå flere millioner børn i løbet af få ugers vaccinationskampagne.

I katastrofesituationer er det derfor ofte UNICEF, der styrer og koordinerer den fælles indsats med at sikre børnene adgang til rent drikkevand, toiletter, skolegang og mad. Indsatsen leveres af os selv, andre FN-organisationer, internationale NGO’er og lokale samarbejdspartnere.

Et af de børn, der har fået hjælp er Laura.

 

Lauras helle

Laura smiler og kigger koncentreret på den frivillige lærer i et af Ban Bok-lejrens børnevenlige områder. Den seneste tid har været overvældende for den 6-årige rohingya-pige, så det er dejligt endelig at se hende glad.

Ligesom rigtig mange andre børn i det sydlige Laos så hun fornyligt sit hjem og familiens levebrød blive skyllet væk, da massive oversvømmelser fik en dæmning til at kollapse. Den dag blev 4000 mennesker hjemløse, og de fleste af dem bor nu i lejre – oprettet af UNICEF og partnere – rundt omkring i regionen.

 

Leg og læring i trygge omgivelser

Laura besøger det børnevenlige område, som UNICEF har oprettet i Ban Bok-lejren, hver dag. Her kan hun lege, grine og være sammen med andre børn i trygge rammer. Samtidig får hun hjælp af faguddannet personale til at bearbejde de traumatiske oplevelser.

“Hun nyder virkelig at være her og vil aldrig herfra,” siger Lauras mor, mens hun holder øje med sin datter. “Så snart hun vågner om morgenen, beder hun at komme herhen med det samme.”

Katastrofer som denne kan have enorme langtidsvirkninger på børns mentale velvære. Derfor er de frivillige medarbejdere trænet i at yde psykosocial støtte til børnene, så Laura og de andre børn får en bedre chance for at komme videre efter katastrofen. En af de frivillige lærere er 21-årige Malaithone, som netop har færdiggjort læreruddannelsen.

Laura deltager i en lej i et af UNICEFs børnevenlige områder i Ban Bok-lejren.

“Det er virkelig vigtigt at give børnene et trygt rum, efter alt det de har været igennem,” fortæller Malaithone, mens hun forbereder sig til en anden aktivitet. “Dette hjælper med at fjerne deres tanker fra, hvad der skete – og det får dem til at smile igen.”

Malaithone tilbringer omkring fire timer om dagen med Laura og hendes venner, hvor hun blandt andet lærer dem at spille og synge, ligesom hun laver tælle- og læseaktiviteter.

“Det er svært at være her i lejren, hun savner sit hjem,” forklarer Lauras mor. “Vi ved ikke, hvor længe vi skal være her, og hvad fremtiden byder. Det er hårdt, men jeg er taknemlig for, at hun har et trygt sted, hvor hun kan lege og hjælpe med at gøre de andre børn glade.”

 

UNICEFs indsats i Ban Bok-lejren

Siden oversvømmelserne har UNICEF leveret sundhedsydelser, ernæring, rent vand, sanitetsfaciliteter, hygiejnesæt, uddannelse og beskyttelse til børnene, ligesom vi behandler børn med underernæring. Vi har seks børnevenlige telte i Ban Bok-lejren, som huser over 1000 børn.