Vand som våben

Hjem » Vand som våben

Vands rolle i konflikter

Når man tænker på måder, hvorpå krige og konflikter kæmpes, er vand måske ikke noget af det første, man kommer i tanke om. Men i mange konflikter kan begrænsning eller kontrol af adgangen til vand bruges som våben. Det er sket verden over gennem historien. Og det sker fortsat i dag.

Når vandforsyningen afskæres fra et samfund, bliver børn og familier tvunget til at drikke urent vand eller til at forlade deres hjem. Det betyder, at familierne skal reducere eller rationere deres vandforsyninger kraftigt. Andre gange betyder det drikkevand, der er klart forurenet og farligt for hele familien.

Vand- og sanitetsrelaterede sygdomme er blandt de førende dødsårsager hos børn under fem år, og konsekvenserne af at forurenet vand kan derfor være dødelige for børn.

Der er forskellige måder, hvorpå vand kan bruges som våben. Det kan være angreb på vandinfrastruktur og arbejdere, eller afskæring af adgangen til vand. For eksempel:

  • Angreb på vand- og sanitetsinfrastruktur: Dette omfatter både forsætlige angreb, såsom målretningsrørledninger eller hældning af beton i brønde og utilsigtede angreb, hvor hensynsløst bombardement uden forsøg på at undgå kritisk civil infrastruktur resulterer i beskadigede eller ødelagte vand- og sanitetssystemer.
  • Afskæring af vandstrømmen: Dette kan for eksempel gøres ved at slukke for vandpumpestationer, så rørene løber tør eller endda ved at slukke elektriske systemer, så vandpumpestationen ikke kan fungere.
  • Forurenet vand: Når vandkilder forgiftes, bliver vand til et våben. Det er før set, at menneskelig eller dyrelegemer bliver kastet i brønde for at forurene vandforsyningen, og hermed afgrænse det pågældende område fra rent vand.
  • Angreb på vand- og sanitetsarbejdere: Humanitære og lokale arbejdere rundt om i verden er ofte i fare, når de arbejder i konflikter. Mange er blevet angrebet, såret eller dræbt under reparation af kritisk civil infrastruktur. Selv truslen om angreb kan afholde vedligeholdelse eller reparation, hvilket efterlader et samfund uden sikkert vand.
  • Nægtelse af humanitær adgang: Humanitære arbejdere og forsyninger nægtes ofte adgang til at nå samfund eller områder, der har brug for hjælp under konflikter.

Hjælp UNICEF med at sikre rent vand

Støt nu

Det er værd at bemærke, at vand i mange lande og grænser også kan være et instrument for fred og samarbejde. Det er ikke altid tilfældet, at vand bruges som våben.

Men når vandsystemer angribes og adgangen til sikkert vand nægtes, er konsekvenserne for børn enorme. Uden vand kan børn ikke overleve. Når de er tvunget til at drikke urent eller forurenet vand, er de i fare for dødelige sygdomme. I krisetider, hvor hospitalerne er overfyldte og medicinske forsyninger er lave, kan mangel på sikkert vand være lige så dødbringende som en kugle eller en bombe.