Støt
Lasse Bak Mejlvang/UNICEF

UNICEFs Børnepris

 

Prisen til dem, der yder en særlig bemærkelsesværdig indsats for børn

Hvert år hylder UNICEFs Børnepris en person, en organisation eller en virksomhed, der gennem flere år har ydet en særlig bemærkelsesværdig indsats for børn og unge i Danmark eller internationalt.

UNICEFs Børnepris er siden 2015 blevet uddelt på Børnenes Dag, som UNICEF Danmark afholder hvert år i forbindelse med Børnekonventionens fødselsdag.

Vinderen findes blandt de tre kandidater, som UNICEFs bestyrelse nominerer UNICEFs Børnepris.

I 2023 var de tre nominerede kandidater Den Grønne Ungdomsbevægelse, Lær for Livet og Spejderne.

Efter en tæt afgørelse blandt både afgivne stemmer og juryens votering, gik prisen til Lær for Livet.

Tidligere prisvindere

UNICEF Prisen 2023

Årets vinder blev Lær for Livet, der med hæderen anerkendes for arbejdet med at forbedre livet for børn i udsatte positioner, herunder dem der er anbragt uden for hjemmet.

UNICEF Prisen 2022

Vinderen blev den grønlandske børnerettighedsinstitution – MIO, der i mere end 10 år har arbejdet ihærdigt for at sætte børns vilkår på dagsordenen i Grønland og udbrede kendskabet til FNs børnekonvention.

UNICEF Prisen 2021

Årets vinder blev Ungdomsbevægelsen Fridays for Future, for deres store indsats med at engagere børn og unge i klimakrisen og give dem en stemme i debatten, råbe politikerne op og kræve handling nu.

UNICEF Prisen 2020

I 2020 vandt elevorganisationen Danske Skoleelever, der tør stille sig frem og kæmpe børn og skoleelevers sag. Elevorganisationen formår at samle børnenes stemme og bliver taget seriøst i den offentlige debat.

UNICEF Prisen 2019

I 2019 vandt DR’s Ultra Nyt, der leverer ”rigtige” nyheder til børn i en fake-news tid leveret på kanaler og i formater, der taler til målgruppen på en engagerende og nyskabende måde.

UNICEF Prisen 2018

Vinderen blev norske Kirsten Sandberg, der som professor, forfatter og ekspert i børneret og børns rettigheder, har arbejdet for, at børns rettigheder bliver respekteret og at de får det børneliv, som de har krav på.

UNICEF Prisen 2017

Årets pris gik til Børnetelefonen, der i 28 år har ydet hjælp til tusindvis af børn. Alene i 2016 var den i kontakt med over 50.000 børn. Disse børn er blevet mødt med hjælp fra professionelle frivillige, som er trænet i at tale med børn, der gratis kan ringe ind og få hjælp.

UNICEF Prisen 2016

Fotograf, Jan Grarup fik prisen for sit arbejde med at dokumentere forholdene for nogle af verdens mest udsatte børn. Grarup har viet sit liv og bogstaveligt talt risikeret det igennem 25 år for at dokumentere de humanitære vilkår i verdens farligste brændpunkter.

UNICEF Prisen 2015

Per Schultz Jørgensen, fik prisen for at have ydet en særligt bemærkelsesværdig indsats for børn. Han er uddannet folkeskolelærer, psykolog og dr.phil og har arbejdet ved Socialforskningsinstituttet som forskningsleder. Og han var med til at starte Børnerådet i Danmark.