Hjem » UNICEF – 75 ÅR FOR VERDENS BØRN

UNICEF 75 år

Den 11. december 2021 fyldte UNICEFs 75 år! Vi fejrede, at UNICEF siden afslutningen af Anden Verdenskrig har stået i spidsen for at sikre alle verdens børn mulighed for at overleve, klare sig og udvikle sig. Vi fejrede, at UNICEF hver dag arbejder for, at verdens børn bliver vaccineret, kommer i skole og deres stemme bliver hørt, og at vi er med i forreste linje for at hjælp børn under krige og naturkatastrofer. Og vi fejrede, at UNICEF sammen med partnere bekæmper corona-pandemien, så børnene kan vende tilbage til en mere normal hverdag – over hele kloden.

Dyk ned i vores historie

Polen, 1946: En pige drikker mælk fra en ko, doneret af UNICEF, tæt på Gdansk.

UNICEF blev oprettet efter Anden Verdenskrig for at hjælpe børn i Europa og Japan.

Siden blev UNICEFs arbejde bredt ud til at omfatte børn i hele verden og i dag arbejder UNICEF både med nødhjælp i krige og katastrofer og med langsigtede indsatser såsom vaccinationsprogrammer og uddannelse.
©UNICEF/ John Vachon.

Det tidligere Tjekkoslovakiet, 1949: 7-årige Jitka Samkova lavede en tegning til UNICEF som tak for den mælk, UNICEF havde doneret til hende og hendes klassekammerater. Tegningen blev brugt på det første UNICEF-postkort, der blev trykt i 1949. Det blev startskuddet til en af UNICEFs største fundraisingaktiviteter. Milliarder af kort er siden blevet solgt til fordel for UNICEFs arbejde for verdens børn. UNICEFs arbejde er udelukkende finansieret af frivillige donationer fra privatpersoner og regeringer samt gennem samarbejde med virksomheder og fonde.

Norge, 1965: "The welfare of today’s children is inseparably linked with the peace of tomorrow’s world."

Sådan sagde Henry Labouisse, UNICEFs Generalsekretær (1965–1979), da UNICEF den 26. oktober 1965 fik tildelt Nobels fredspris.

Prisen blev begrundet med, at UNICEFs arbejde promoverer broderskab mellem verdens nationer og skaber fred i verden.

©UNICEF

USA, 1989: I FNs hovedkontor i New York ringer to spejderdrenge til FNs kontor i Geneve for at fortælle, at Børnekonventionen er blevet vedtaget.

I billedet ses også UNICEFs Generalsekretær James Grant (1980-1995), Undergeneralsekretær Jan Martensen og UNICEF-Ambassadør Audrey Hepburn.

Som FNs børneorganisation er Børnekonventionen hjørnestenen i UNICEFs arbejde ©UNICEF/Ruby Mera.

USA, 2019: I FNs hovedkontor i New York protesterer 16 børn – heriblandt klimaaktivist Greta Thunberg – over regeringers manglende handlinger i forhold til klimakrisen.

UNICEF bakker op om børns rettigheder, herunder om deres ret til at tale deres sag og til at kæmpe imod klimaforandringerne.
Det gjorde vi også under COP15 i København, hvor vi var med til at arrangere et klimatopmøde for børnene. ©UNICEF/Radhika Chalasani

Venezuela, 2020: Steydy på 2 år (til venstre) and Yermaris på 4 år (til højre) lærer at vaske hænder for at begrænse coronasmitten. Mens UNICEF fejrer sin 75-års fødselsdag, står vi midt i en global krise: coronapandemien. Under coronapandemien i 2020 har UNICEF blandt andet sørget for vand og hjulpet med at skabe bedre sanitære og hygiejne-forhold for 106 millioner mennesker. Samtidig er vi i gang med at sikre adgang til COVID-19 tests, behandlinger og vacciner til hele verden sammen med vores partnere. ©UNICEF/Cesar Poveda

Fortsat brug for UNICEF

Selvom vi er nået langt med at forbedre børns levevilkår, så er vores arbejde langt fra fuldført. Der er stadig alt for mange børn, der sulter. Der er stadig alt for mange børn, der ikke har adgang til basale sundhedsydelser. Der er stadig alt for mange børn, der ikke går i skole. Og der er alt for mange børn, der udsættes for vold og overgreb.

Og fælles for disse udfordringer er klimaforandringerne, der som en katalysator modarbejder de fremskridt, der ellers er nået.

Fremtiden formes af vores børn. Derfor skal vi styrke dem og give dem det bedste fundament at tage afsæt fra. Det har UNICEF arbejdet for gennem 75 år – og vi tager gerne 75 år mere.

Hjælp UNICEF med at arbejde for børns rettigheder

Støt nu