Sådan hjælper vi
Ukraines børn

TAK, fordi du gør det muligt!


 

HJÆLP TIL UKRAINES BØRN

UNICEF er til stede i over 190 lande og territorier verden over – også i Ukraine. Derfor kunne vi allerede 48 timer efter krigens start, rykke ud med hjælp. Indtil nu har vi hjulpet flere mio. børn i Ukraine, men vi arbejder stadig i døgndrift for de børn, der fortsat har brug for vores hjælp. Uanset om de befinder sig inden for Ukraines grænser, eller i et af de 19 omkringliggende lande, der alle tager imod ukrainske flygtninge.

Siden krigen brød ud, har vi bl.a. hjulpet med følgende:

  • Til de kolde måneder har vi hjulpet med varmt tøj og tæpper samt varmepumper og generatorer, der holder de eksisterende systemer kørende, når elektriciteten er afbrudt.
  • Vi leverer kontantbeløb til ukrainske familier, som de bruge på mad og medicin.
  • Givet næsten 5 millioner børn og kvinder i Ukraine adgang til primær sundhedspleje i UNICEF-støttede faciliteter og gennem mobile teams.
  • Vi har sørget for, at mere end 1,5 millioner ukrainske børn får undervisning.
  • Oprettet mobile børnebeskyttelsesteams.
  • Sørget for, at mere end 4,6 millioner mennesker har fået adgang til rent drikkevand.
  • Hjulpet næsten 1,6 million mennesker med kritiske vand-, sanitets- og hygiejneforsyninger.
  • Åbnede børnevenlige støttecentre – såkaldte Blue Dots – langs de store migrationsruter, hvor børn og deres mødre bl.a. kunne få medicinsk og psykisk førstehjælp, et hvil og hjælp til at komme videre. Desuden blev uledsagede børn identificeret, så vi kunne genforene dem med deres familier.
  • Oprettet UNICEF-støttede mentale sundheds- og psykosociale støtteinterventioner, som har nået mere end 2,9 millioner børn og omsorgspersoner.
  • Desuden har vi leveret kirurgisk udstyr, førstehjælp, jordemodersæt, hygiejnepakker og legetøj.

 

Sammen hjælper vi Ukraines børn

Midt i strømafbrydelser og lave temperaturer forvandler nye generatorer livet for børn og lærere i en skoleklasse. Børnene får undervisning på et krisecenter, hvor UNICEF har leveret nye generatorer. "Børnene har ikke strøm og varme derhjemme," siger Viktoria, børnehavelederen. - "Så skolen på krisecentret er det varmeste og sikreste sted for dem." Udover det grundlæggende som tøj, støvler og tæpper giver UNICEF kontanthjælp til familier i vanskelige forhold. Skoler og børnehospitaler har også modtaget generatorer og varmeudstyr som en del af initiativet.

10-årige Veronica og hendes forældre flygtede for næsten et år siden. Da det endelig lykkedes dem at vende retur, fandt de hjemmet i ruiner. "Vi ventede i lang tid på at komme tilbage, på at byen blev mineryddet, at murbrokkerne blev ryddet, og at ligene af de døde mennesker blev trukket ud af ruinerne," siger Veronica. Hun kigger op på flere gabende huller i murstenene, hvor hendes værelse engang var. "Jeg havde en stor seng og meget legetøj. Men bomben ødelagde alt. Hvis vinden blæser, kan vi finde resterne af vores ting i nærheden nogle gange."

I Ukraine hjælper UNICEFs mobile hold familier med at klare sig midt i den igangværende krig. Et multidisciplinært mobilt team er et hurtig indsatsteam, der yder psykosocial støtte til familier med børn og andre mennesker, der er berørt af krigen. Hvert team består af en psykolog, en socialrådgiver, en jurist og en læge. Mobile teams arbejder i støttecentre for internt fordrevne og de befriede områder i Ukraine. De rejser i bil til de steder, hvor der er brug for hjælp, men yder også fjernkonsultationer.

Læs mere om krigen i Ukraine og hjælp børnene

Støt nu

 

Effektivitet redder børns liv

UNICEF er til stede i over 190 lande og territorier, så vi er der både før, under og efter, en katastrofe rammer. Vi har en effektiv, global distributionskæde, der gør os i stand til at rykke hurtigt ud med nødhjælp til katastroferamte børn og deres familier. Næsten uanset, hvor i verden det brænder på, kan vi typisk pakke, sende og få nødhjælpen frem i løbet af kun 48 timer.

I katastrofesituationer er det ofte UNICEF, der styrer og koordinerer den fælles indsats – der leveres af os selv, andre FN-organisationer, internationale NGO’er og lokale samarbejdspartnere – med at sikre børnene adgang til rent drikkevand, toiletter, skolegang og mad.

Vi bliver i området, efter det mest akutte ved katastrofen er overstået. Det gør vi for at styrke områdets modstandskraft og katastrofeberedskab i fremtiden og for at sikre langsigtede forbedringer, der med stor fordel kan etableres i løbet af en genopbygning. Vi kalder det ’build-back-better’.


 

Vidste du, at ...

UNICEF Danmark for alle verdens børn

VI ER HELT AFHÆNGIGE AF FRIVILLIGE GAVER OG DONATIONER

UNICEF er ikke finansieret af FN. Vores livsvigtige arbejde er kun muligt ved hjælp af frivillige bidrag fra regeringer, fonde, virksomheder og privatpersoner.

UNICEF Danmark for alle verdens børn

UD AF ÉN DONERET KRONE GÅR 3 ØRE TIL ADMINISTRATION

Når du donerer går 85,3% til arbejdet for børn, 8,7% til indsamlingsaktiviteter, som sikrer at vi får samlet så meget ind som muligt og 3% til administration.

UNICEF Danmark for alle verdens børn

DU FÅR SKATTEFRADRAG PÅ DONATIONER

UNICEF Danmark er godkendt som indsamlings-organisation af SKAT. Det betyder, at du kan trække hele dit bidrag fra i skat, når du donerer til UNICEF.