
Støt børnene i Ukraine
- De har stadig brug for hjælp!
En årsdag man ikke vil fejre!
Et år er gået. Et helt år med krig i Europa, som har vendt op og ned på hverdagen for flere millioner af mennesker – og i særdeleshed for den Ukrainske befolkning. I et år har de ukrainske børn oplevet vold, traumer, tab og ødelæggelse, og set ting, som kun de færreste kan forstille sig. Og det er ikke slut endnu.
Støt Ukraine!

Situationen i Ukraine lige nu
Et år efter Ruslands invasion af Ukraine er situationen kun blevet værre. 3,9 mio. ukrainske børn er flygtet og har efterladt hjem, venner, legetøj og familiemedlemmer. Andre er blevet, men lever med en konstant frygt for fremtiden og må flygte eller gemme sig i undergrundsbaner i ly for bomber, våben og vold.
Uanset hvad deres situation er, er børnene dybt traumatiserede og ofre for en krig, de ikke selv har nogen indflydelse på. Familier er rædselsslagne, i chok og desperate efter normalitet og sikkerhed.
Støt børnene nu – de har stadig brug for hjælp!
Vi er stadig massivt til stede og giver nødhjælp & beskyttelse til børnene
UNICEF arbejder stadig i døgndrift for de børn, der fortsat har brug for vores hjælp. Uanset om de befinder sig inden for Ukraines grænser, eller i et af de 19 omkringliggende lande, der alle har og stadig tager imod ukrainske flygtninge.
Lige nu leverer vi nødhjælp i form af varmt tøj og tæpper, men også medicin, mad og andre nødhjælpsforsyninger som generatorer og varmepumper. Samtidig har vi mobile teams, der yder undervisning, legestue, lægehjælp og psykosocial støtte i nærheden af krigens frontlinjer.
Ukraines børn har stadig brug for hjælp
Støt dem nu!Børn har været tvunget til at forlade hjem, venner, legetøj og familiemedlemmer. De står nu over for usikkerhed om fremtiden. Denne ustabilitet berøver børn deres fremtid - traumer og frygt kan have langvarige indvirkninger på børns fysiske og mentale sundhed.

Et år med krig – sådan har vi hjulpet børnene
- Næsten 5 millioner børn og kvinder i Ukraine har været fået adgang til primær sundhedspleje i UNICEF-støttede faciliteter og gennem mobile teams.
- Mere end 4,6 millioner mennesker har fået adgang til rent drikkevand.
- Næsten 1,6 millioner mennesker har modtaget kritiske vand-, sanitets- og hygiejneforsyninger.
- UNICEF-støttede mentale sundheds- og psykosociale støtteinterventioner har nået 2,9 millioner børn og omsorgspersoner.
- 35.000 kvinder og børn er blevet nået af UNICEF-støttede kønsbaserede voldsforebyggelse, risikoreduktion og responstjenester.
- Næsten 1,5 millioner børn har fået adgang til formel eller ikke-formel uddannelse.

BØRN MÆRKES FOR LIVET
9-årige Alina har de sidste mange måneder boet sammen med sin familie i en mørk, fugtig underjordisk parkeringsplads. Selvom parkeringspladsen giver en vis beskyttelse for luftangreb og skud, er den ikke egnet til at bo i. Alinas forældre har gjort deres bedste for at gøre det hjemligt – de har bygget træsenge af kasser og brugt forlængerledninger til strøm, så de kan drikke te og have varmeovne. Men der er stadig koldt, og telefon- og internetforbindelsen er meget dårlig.
“Jeg kan ikke lide den her fugt, støv og kulde,” siger Alina. “Når jeg sover, skal jeg have uldtights på, varme bukser og en frakke. Og det er alligevel ikke nok, jeg er altid kold.”
På grund af den dårlige internetforbindelse, er det næsten umuligt for Alina at komme med i Zoom-undervisning. Derfor studerer hun ofte oppe i familiens lejlighed, men lektionerne bliver konstant afbrudt af sirener, der varsler luftangreb.
“Jeg håber virkelig, at krigen snart slutter, så vi kan gå frit udenfor, og der ikke vil være nogen sirener eller eksplosioner. Jeg vil bare gerne have en pause fra det.”
nødhjælp
Krigen i Ukraine har forårsaget betydelig stress og angst for mange børn. Derfor har UNICEF udviklet et digitalt læringsunivers for omsorgspersoner, så de kan håndtere de traumer, som Ukraines børn har været vidne til efter 1 år med krig, hvor de har gennemlevet bl.a. flugt, eksplosive angreb og luftalarmsirener.
Vi må ikke glemme Ukraines børn – de har stadig brug for vores hjælp
- 7,1 mio. ukrainske børn har akut brug for hjælp.
- 3,9 mio. børn er flygtet fra Ukraine.
- 5,7 mio. ukrainske børn har ikke længere samme adgang til uddannelse
- 1,5 mio. ukrainske børn er efterladt i risiko for psykiske udfordringer som konsekvens af krigen.
- Siden krigen brød ud estimeres det, at 1.148 børn i Ukraine er blevet dræbt eller såret.
- 1,2 mio. børn er internt fordrevne i Ukraine.
- Det anslås at 472.018 flere nu lever under fattigdomsgrænsen – heraf er 400.104 børn.
- 3,2 mio. børn har brug for bl.a. nødhjælp og humanitær støtte, herunder sundhedshjælp.




Hjælp børnene i Ukraine
Støt nu
Giv børn en bedre fremtid
Støtter du UNICEF fast, hjælper du udsatte børn hver eneste dag. Også dem i Ukraine.
💙 Den faste støtte sikre, at vi kan være til stede i mere end 150 lande, og derfor kan rykke hurtigt ud med nødhjælp, når en katastrofe rammer, som det eksempelvis var tilfældet i Ukraine.
💙 Den faste støtte går til de børn, der har allermest brug for hjælp. Også når verdens kameraer ikke peger på dem.
💙 Den faste støtte frigiver flere penge til selve hjælpearbejdet, fordi UNICEF kan spare på udgifterne til at samle penge ind. Det kan være helt afgørende i en situations om Ukraines, hvor konflikten har varet længe og fortsat ikke er afsluttet.
💙 Den faste støtte går til det lange seje træk, der skal bringe mennesker ud af fattigdom – også i fremtiden. Vi kalder det hjælp til selvhjælp.
💙 Den faste støtte er med til at gøre en livsforandrende forskel for rigtig mange børn i hele verden, herunder også Ukraines børn.
Bliv fast støtte nu!
Mere om situationen i Ukraine
Hvordan påvirker krigen de civile i Ukraine?
Siden krigen brød ud estimeres det, at 1.148 børn i Ukraine er blevet dræbt eller såret. Mange millioner er drevet på flugt – nogle internt i landet andre på tværs af landegrænser – uden vished for, hvornår de kan vende hjem. Familier er blevet splittet ad og hjem, skoler, hospitaler og veje er jævnet med jorden.
Krigen i Ukraine har medført store ødelæggelser af den kritiske infrastruktur, hvilket påvirker forsyningen af vand, varme og elektricitet. Det kan betyde, at endnu flere er tvunget til at forlade deres hjem. Således er situationen i Ukraine fortsat kritisk og der er stadig akut brug for hjælp.
Hvad gør UNICEF for at hjælpe Ukraine?
UNICEF var til stede i Ukraine før krigen brød ud og har derfor hurtigt kunne udvide vores indsats i landet. Vi hjælper de mange millioner af børn, som er påvirket af konflikten.
Vi er fortsat til stede i både Ukraine og nabolandene, hvor vi bl.a. hjælper med husly, mad og drikke, sundhedshjælp, adgang til rent drikkevand, psykosocial støtte. Derudover arbejder vi for at genskabe kontakten mellem familiemedlemmer, som er blevet adskilt.
UNICEF sørger i øjeblikket for vinterhjælp, som bl.a. består af varmt tøj og tæpper samt generatorer og varmepumper. Desuden leverer vi kontantbeløb til ukrainske familier og sørger for undervisning, medicin og yder psykosocial støtte til børn, der er påvirket af krigen.
Hvordan kan du hjælpe Ukraine?
Din støtte spiller en kæmpe rolle i kampen for at hjælpe de ukrainske børn. Uden dig ville vi ikke være i stand til at hjælpe som vi gør. Læs mere om hvordan UNICEF med din donation hjælper børnene.
Krigen er ikke slut, og hver dag er der børn, der har brug for hjælp. For 198 kr. kan du for eksempel sørge for, at 34 ukrainske børn bliver fuldt vaccineret mod mæslinger, for 346 kr. kan du give et komplet sæt varmt vintertøj til 2 ukrainske børn og for 598 kr. kan du sende en nødhjælpspakke med varme og næring afsted til mindst 4 børn i Ukraine, som har mistet alt på grund af krigen.
Hvordan har udviklingen af krigen været?
Før den 24. februar 2022:
Den 28. november 2021 meddelte Ukraine at Rusland havde opmarcheret op mod 92.000 soldater, som frygtedes at skulle bruges til invasion. Kort efter afviste Rusland påstanden og krævede juridisk garanti for at forsvarsalliancen, NATO, aldrig må optage Ukraine i alliancen. USA nægtede dog at give denne garanti.
Torsdag den 24. februar 2022:
Ruslands præsident, Vladimir Putin, indleder sin invasion af Ukraine.
24. februar 2022 – 24. februar 2023
Siden den 24. februar 2022 er en lang række ukrainske byer blevet bombet. Flere byer er kommet under russisk kontrol. Nogle byer er senere blevet genvundet af ukrainerne.
7,9 millioner civile er flygtet over de ukrainske grænser for at komme i sikkerhed. Størstedelen er kvinder og børn da næsten alle mænd mellem 18 og 60 år ikke må forlade Ukraine, fordi de skal bruges til militær hjælp og skal kunne stå klar til kamp ved frontlinjen. Derudover har mange millioner ukrainere været tvunget til at forlade deres hjem for at rejse til et andet sted i Ukraine. Omkring to tredjedele af alle ukrainske børn har forladt deres hjem.
De vestlige lande har fra krigens begyndelse fordømt angrebet på Ukraine. Landene har derudover indført sanktioner for at svække Rusland. Sanktionerne indebærer bl.a. lukning af luftrum for russiske fly og udelukkelse af russiske banker fra betalingssystemet SWIFT.
Hvilke konsekvenser har krigen i Ukraine haft?
Krigen i Ukraine har medført den hurtigst voksende flygtningekrise i Europa siden 2. Verdenskrig. Børn der flygter fra krigen, er i forhøjet risiko for menneskesmugling og udnyttelse. Derudover har Ruslands angreb på energiinfrastrukturen i Ukraine medført at næsten alle børn i Ukraine – tæt på 7 millioner børn – ikke har adgang til vedvarende elektricitet, varme og vand, hvilket er specielt kritisk i vintermånederne hvor temperaturerne kan komme helt ned på -20 grader.
Krigen er derudover med til at påvirke mere end 5 millioner børns uddannelse. Tusindvis af skoler er blevet bombet, og mange forældre tør ikke sende deres børn i de skoler der ikke er blevet bombet, i frygt for at de bliver det.
Siden februar 2022 er 1.148 uskyldige børn blevet dræbt eller såret i Ukraine. Endnu flere børn oplever psykiske traumer som blandt andet kan medføre at børnene får angst.
Alle børn skal overleve og trives, lære og uddannes og have en fair chance i livet. Desværre er en af konsekvenserne ved krigen i Ukraine at alt for mange ukrainske børn ikke har én eller flere af de nævnte rettigheder på nuværende tidspunkt.
Hvad forventes der at ske omkring 1-årsdagen for invasionen?
Krigen er stadig i gang, og ukrainerne gør fortsat alt hvad de kan for at kæmpe for og bevare Ukraine som en selvstændig stat.
Ukrainerne har kæmpet i et år nu, og intet tyder på, at krigen er ved at have nået sin ende. Ukraines tidligere forsvarsminister, Oleksij Reznikov, har udtalt, at han forventer en ny stor offensiv mod Ukraine i forbindelse med årsdagen. Hans begrundelse er at Rusland elsker symbolik, og at det derfor kunne ligne dem, at markere årsdagen med alt andet en fred.