GRARUP x
UNICEF

Madagaskar

Hver måned kan dine 299 kr. sende en nødhjælpspakke afsted til mindst 2 børn.

Hver måned kan dine 199 kr. sørge for vandrensningstabletter nok til at give rent vand til mere end 500 børn i fire uger.

Hver måned kan dine 99 kr. sørge for nøddemos, som sikrer 2 børn mad i en uge.

Dine 499 kroner kan sørge for vandrensningstabletter nok til at give rent vand til mere end 1000 børn i fem uger.

Dine 299 kr. kan sende en nødhjælpspakke afsted til mindst 2 børn.

Dine 99 kr. kan sørge for nøddemos, som sikrer 2 børn mad i en uge.


 

Med Grarup i Madagaskar

I juni 2022 besøgte Jan Grarup det sydlige Madagaskar, som lige nu oplever den værste tørke i 40 år. Tre år i træk stort set uden regn har efterladt familier hjælpeløse og ude af stand til at brødføde sig selv. 37 procent af befolkningen oplever ekstrem sult, og en halv million børn under fem år er underernærede.

Hvor vand er guld værd

Verdens fjerde største ø – kendt for sin tropiske farvepragt, rige dyreliv og en serie af underholdende familiefilm. Forestillingerne om eventyrlige Madagaskar er mange, men det virkelige liv er ingen komedie.

”Før i tiden levede vi af landbrug, men der er ikke længere noget at dyrke. Nu spiser vi kaktusfrugter,” fortæller Mahofitiavo, som har gået seks timer for at nå frem til vores klinik med sin lille datter, der er akut underernæret.

Klimakrisen er ikke en fjern trussel for familier i det sydlige Madagaskar – det er den barske virkelighed. Historik tørke og sandstorme har ødelagt afgrøder og tvunget befolkningen til at spise græshopper, rå kaktusfrugter eller blade. Små børn går i timevis og graver meterdybe huller for at finde mudret vand. Familier har vendt ryggen til landbruget og søgt ned under jorden for at finde overlevelse i kulsorte glimmerminer.

Hjælp børn, der er ramt af klimaforandringerne

Støt nu

Det virkelige Madagaskar

Med pandelampen tændt er Sambilahatse på vej ned i minen i Vohibola. Den er dyb, og hverken Sambilahatse eller de andre børn har sko på. De er i vejen, når man skal finde et sted at placere fødderne på vej ned. Hver dag kravler tusindvis af små arbejdere gennem kulsorte tunneler, hvor deres fingre gennemsøger den tørre jord for glimmersten. Mange af børnene har arbejdet i minerne, siden de var fem år gamle.
I det sydlige Madagaskar arbejder massevis af børn i uregulerede og dårligt ventilerede glimmergrave såvel som forarbejdelsespladser sammen med deres familier. Minen i Vohibola er mere end 40 meter dyb og forgrener sig under overfladen til flere hundrede smalle huller og gange.
Fileme er på vej ned i minen igen efter en kort pause. Børnene i glimmerminerne udsættes konstant for giftige støvpartikler, lavt iltniveau og høje temperaturer. Arbejdet er farligt og foregår uden nogen former for beskyttelsesudstyr. Mange af børnene lider af muskelsmerter, rygproblemer, hyppig hoste og åndedrætsproblemer på grund af det fine støv, der fylder luften i minerne.
Tenasoa er 14 år gammel og lever med et fysisk handicap. Ude af stand til at gå kravler hun hver dag for at komme hen til minen, så hun kan klare sin arbejdsopgave – to kilo glimmer om dagen, hvilket dækker hendes daglige ration af mad. "Jeg kender ikke årsagen til hendes handicap. Men hun er nødt til at arbejde, så vi kan tjene nok penge til mad,” fortæller hendes mor, Miza.
Et område på 0,5km x 1 km i Madagaskars Androy region er dækket af dybe udgravninger efter vand. Mange af er knastørre, få har mudret vand i bunden – ofte dækket af grønne alger. Børn og voksne går mange kilometer for at hente vand i hullerne, som de blandt andet drikker og bruger til madlavning.
Familier henter vand fra de mudrede huller i en udtørret flod i det sydlige Madagaskar.
Børn henter vand på stranden i den eneste brønd nær Ambory i Androy-regionen. Vandet er salt og bedst egnet til Zebu-kvæg, men børnene og deres familier drikker det, da de ikke er andre muligheder.
Børn henter vand på stranden i den eneste brønd nær landsbyen Ambory i Androy-regionen. Vandet er salt og bedst egnet til Zebu-kvæg, men børnene og deres familier drikker det, da de ikke er andre muligheder.
Et pludseligt regnskyl gav børn og deres familier en sjælden mulighed for at hente vand fra hullerne i de ellers støvede, røde jordveje. Familierne hælder vandet over i store baljer og venter til, at jorden er sunket til bunds, før de drikker det.
Et pludseligt regnskyl gav børn og deres familier en sjælden mulighed for at hente vand fra hullerne i de ellers støvede, røde jordveje. Familierne hælder vandet over i store baljer og venter til, at jorden er sunket til bunds, før de drikker det.
Et pludseligt regnskyl gav børn og deres familier en sjælden mulighed for at hente vand fra hullerne i de ellers støvede, røde jordveje. Familierne hælder vandet over i store baljer og venter til, at jorden er sunket til bunds, før de drikker det.
Under den steghede sol på en plads, fyldt med bunker af glimmer, sidder omtrent 40 børn og voksne og banker glimmerplader med et værktøj, der mest af alt ligner en topnøgle. Klokken er ca. 11 på et udendørs glimmerforarbejdningscenter i Amboasary-Sud, en støvet by omgivet af store områder med landbrugsjord. Stedet fungerer som et indsamlingssted for områdets miner, hvor arbejderne bruger deres dage på at nedbryde og rense glimmersten.
Glimmersten eller ”mica” er navnet på en gruppe af mineraler, der dannes i lag på én gang fleksible og stærke. Glimmerstenene kendt for at tilføje glans til makeupprodukter og maling. Ligesom det er et vigtigt mineral i elektronik- og bilverdenen.
En mor med hendes underernærede barn på et hospital i Tsihombe i det sydlige Madagaskar.
Et lille barn bliver vejet på vores klinik i udkanten af Amboasary i det sydlige Madagaskar. Barnet startede behandling med nærende nøddemos for flere uger siden og kommer nu til kontrol på klinikken hver uge. Sundhedsarbejderne på de UNICEF-støttede sundhedsklinikker i Madagaskar udfører i gennemsnit 130.000 screeninger for underernæring om måneden.
Sambilahatse og Filerme på vej ned i minen. Børns arbejde i minerne varierer alt efter alder. Fra at samle affald fra minedriften, grave skafter, udvinde glimmermineraler i de underjordiske miner eller bære store mængder af glimmer. Den gennemsnitlige månedlige indkomst, når børnene regnes med, er 98 kroner per husholdning.
Hovedårsagen til børnearbejdet i glimmerminerne er fattigdom og sult. Minearbejderne mangler alternative indtægtskilder på grund af klimaforandringer - de seneste lange tørkeperioder i syden har flyttet folk fra landbrug til minearbejde.
UNICEFs globale børnebeskyttelsesprogrammer fokuserer blandet andet på at bryde fattigdomscirklen, som er en af de grundlæggende årsager til, at et ud af fire børn i verdens mindst udviklede lande går på arbejde i stedet for i skole. Det gør vi også i Madagaskar – blandt andet ved at give familierne børnepenge.
En lille dreng henter vand ved den eneste brønd nær stranden i landsbyen Ambory i Androy-regionen. Vandet er let saltet og bedst egnet til Zebu-kvæg, men børnene og deres familier drikker det, da de ikke er andre muligheder.
Familier henter vand fra de mudrede huller i en udtørret flod i det sydlige Madagaskar.
Et pludseligt regnskyl gav børn og deres familier en sjælden mulighed for at hente vand fra hullerne i de ellers støvede, røde jordveje. Familierne hælder vandet over i store baljer og venter til, at jorden er sunket ned til bunden, før de drikker det.
En lille dreng i udkanten af Amboasary i det sydlige Madagaskar.

En hær af børn slider i dybe glimmergrave

Ved nedgangen til et hul, som en voksen knapt kan komme igennem, sidder en gruppe drenge. De skifter batterier i deres pandelamper, da en gul plastikdunk pludselig dukker frem fra hullet. Plastikdunken er skåret halvt over og fyldt med små sølvskinnende sten, der glitrer i eftermiddagslyset. Det er glimmermineralet mica. En hånd rækker den op til de andre børn, og kort efter klatrer en pige ud af hullet i jorden. Pigen hoster og beskytter sine øjne mod solen. Hendes ansigt, arme og ben er dækket af støv, hendes tøj er fyldt med flænger.

Pigen er 12 år gammel, men hun går ikke i skole. Sammen med de andre børn i Vohibola bruger hun det meste af dagen på at kravle gennem kulsorte tunneler inde i den smalle mine, hvor hendes fingre gennemsøger den tørre jord for glimmersten. Børnene blandt tusindvis af små arbejdere, der slider i Madagaskars glimmerindustri. Uden skolegang eller andre muligheder for en stabil indtægt – eksempelvis via landbrug – på grund af årtiers tørke, er deres fremtid begravet i glimmerskårene dybt under jorden.

Børn helt ned til fem år udgør halvdelen af de minearbejdere, der jager glimmer på Madagaskar. I alt arbejder 11.406 børn mellem fem og 17 år med at finde, hugge og forarbejde det skinnende, varmebestandige mineral.
UNICEF 2022

Grarup fortæller om minearbejdet i Madagaskar

Hjælp børn, der er ramt af klimaforandringerne

Støt nu