Europas unge frygter især klimaforandringer, terrorangreb og en fremtid som arbejdsløse

Europas unge frygter især klimaforandringer, terrorangreb og en fremtid som arbejdsløse

Hjem » Publikationer » Europas unge frygter især klimaforandringer, terrorangreb og en fremtid som arbejdsløse

Ny undersøgelse: Europas unge frygter især klimaforandringer, terrorangreb og en fremtid som arbejdsløse

Når europæiske børn og unge tænker på deres fremtid, er der tre områder, der især bekymrer dem.

De er bange for ikke at få et job, når de bliver voksne (53,1 procent), de er bekymrede for krig og terrorangreb (48,2 procent) og de er bange for klimaforandringer (41,2 procent). Til gengæld er de ikke bekymrede over, at immigranter eller flygtninge kommer til deres land. Under 10 procent nævner det som en bekymring.

Det viser en spørgeskemaundersøgelse, som UNICEF udgiver i forbindelse med Børnenes Dag den 20. november. 13,679 børn og unge op til 30 år har deltaget i undersøgelsen.

Frygten for ikke at vinde fodfæste på arbejdsmarkedet, bliver ikke mindre af, at børn og unge er bekymrede over, om det, de lærer i skolen, overhovedet forbereder dem til den fremtid, de vil møde som voksne. Jo ældre respondenterne er, desto mere udtalt er den uro. Blandt de 15-17-årige siger 34 procent, at den undervisning, de modtager, slet ikke eller kun i ringe grad forbereder dem til fremtiden. Hos de 18-30-årige er tallet helt oppe på 42,9 procent.

Det vækker panderynker hos Line Grove Hermansen, der er kommunikationsdirektør hos UNICEF Danmark: ”Vi ved, at uddannelse er vejen til et godt voksenliv. Så naturligvis er det afgørende, at vi i hele Europa lytter til børn og unges bekymringer, når vi indretter og udvikler uddannelsessystemerne,” siger hun.

Undersøgelsen viser, at mange af de unge ikke oplever, at det sker. På spørgsmålet om, hvorvidt skolerne hører dem, når der skal tages beslutninger, svarer 68 procent, at det kun sker nogle gange, mens 17,6 procent svarer, at det aldrig sker. Når det gælder lokale beslutningstagere i de byer, børnene bor i, er billedet endnu værre. Her svarer 47,2 procent, at de aldrig oplever at blive lyttet til.

”Det er et stort problem, hvis man som ung går og bekymrer sig for fremtiden, samtidig med at man ikke oplever at have indflydelse. Det er den perfekte opskrift på magtesløshed og måske endda stress. Hvis vi vil vores børn det bedste, skal vi begynde at lytte til dem og tage, det vi hører, alvorligt,” siger Line Grove Hermansen.

Europas unge frygter især klimaforandringer, terrorangreb og en fremtid som arbejdsløse
Download

Læs rapporten her

Download