Poul Due Jensens Fond sikrer bæredygtige vandforsyninger,

som bidrager til udvikling i det vestlige Tanzania

Hjem » Partnerskab » Partnerskab: Vores samarbejdspartnere » Partnerskab: Poul Due Jensens Fond sørger for rent vand i Tanzania

Sammen med Poul Due Jensens Fond (Grundfos Fonden) arbejder UNICEF for adgang til rent vand til ca. 200.000 mennesker, herunder mange tusinde børn, i det vestlige Tanzania

Flere end 1.42 milliarder mennesker – heriblandt 450 millioner børn, lever i områder med stor risiko for mangel på rent og sikkert vand. Det betyder, at 1 ud af 5 børn verden over ikke har vand nok til at dække deres daglige behov. Et af de steder, der er hårdt ramt, er Kigoma-regionen i det vestlige Tanzania.

Under COVID-19 er det for alvor blevet tydeligt, hvor vigtigt det er med adgang til rent vand, ikke bare drikkevand, men også vand for at kunne vaske hænder. Det gælder i særdeleshed også i verdens fattigste lande, hvor manglen på rent vand har konsekvenser, der ikke kun begrænser sig til spredning af sygdomme og smitte, men påvirker hele lokalsamfunds muligheder for udvikling.

Mangel på rent vand, sanitet og hygiejne er eksempelvis en af de største årsager til, at børn under fem år dør i mange udviklingslande. Beskidt og forurenet vand er desuden årsag til sygdomme som diarre, kolera og tyfus. Herudover bruger mange børn, forholdsvis piger, dyrebar tid på lange og fysisk krævende ture for at hente vand til familien eller landsbyen frem for at tilbringe tid i skolen og deltage i undervisning.

Poul Due Jensens Fond arbejder sammen med UNICEF for adgang til rent vand til ca. 200.000 mennesker i det vestlige Tanzania

Sundhed og udvikling i Kigoma-regionen

Kigoma-regionen i det vestlige Tanzania rummer flere udsatte landsbysamfund og huser desuden tre flygtningelejre med ca. 260.000 flygtninge. Her i Kigomas udsatte områder arbejder UNICEF og Poul Due Jensens Fond sammen for at sørge for vandforsyninger til knap 200.000 mennesker – heriblandt mange tusinde børn.

Adgang til sikre vandforsyninger og sanitære forhold skal bidrage til både sundhedsmæssige og økonomiske udviklinger i Kigoma-regionen, især for mange piger der vil kunne bruge mere tid på skole og uddannelse. Herudover vil øget adgang til vandforsyninger være med til at nedbringe spændinger og misforståelser mellem den lokale befolkning og de mange flygtninge og migranter, der lever side om side i Kigoma-regionen.

Mange skolepiger tvinges til at gå to timer – 5 kilometer – eller mere hver dag for athente urent vand til husholdningen. Foto: Water Mission (2016)

Ny teknologi og solens stråler skaber bæredygtige og langtidssikre vandforsyninger

Omdrejningspunktet for Poul Due Jensens Fond og UNICEF er bæredygtige og langtidssikre løsninger. Det omfatter blandt andet etablering af nye og renovering af eksisterende vandforsyninger, som fremover skal levere vand ved hjælp af energi fra solens stråler.

Samtidig er den såkaldte tTem-teknologi, der er udviklet af forskere ved Aarhus Universitet, vigtig for projektet. Ved hjælp af tTem-teknologien, der bruger elektromagnetiske impulser, er det nemlig muligt at udpege de optimale steder at bore efter vand.

Indsatsen for systemiske og langvarige forbedringer sker samtidig i tæt samarbejde med NGO’en Water Mission, som er specialiseret inden for implementering af soldrevne vandforsyninger, mens Tanzanias regering og de lokale myndigheder spiller en vigtig rolle for både udvikling og vedligehold af vandforsyningerne.

Med en samlet planlagt donation på over 37 mio. kr. fordelt over tre år (marts 2021-marts 2023) er UNICEF-projektet i Kigoma-regionen det største enkeltstående projekt i Poul Due Jensens Fonds portefølje.

Kvinder henter vand ved Mazungwe-kilden i det vestlige Tanzania. Foto: WaterMission (2016)

Vores håb er, at vi sammen med UNICEF kan udbrede vores bæredygtige teknologi yderligere, ikke bare i Tanzania, men også til mange andre steder i verden
Fondsdirektør Kim Nøhr Skibsted

Vil I indgå i et partnerskab med UNICEF?

Bliv Partner