Støt

Sudan står overfor den værste sultkatastrofe i over 20 år

Nye data fra bl.a. UNICEF viser, at over 750.000 mennesker i Sudan oplever katastrofale niveauer af fødevareusikkerhed med 25,6 millioner mennesker på randen af hungersnød.

Alarmerende nye fremskrivninger for fødevareusikkerheden i Sudan viser, at landet står over for en ødelæggende sultkatastrofe i et omfang, der ikke er set siden Darfur-krisen i begyndelsen af ​​2000’erne. Sådan lyder advarslen fra de tre FN-organisationerne UNICEF, FAO og WFP.

Organisationerne har advaret om hurtige forringelser af forholdene for Sudans befolkning, især for landets millioner af børn, efterhånden som fødevareusikkerheden stiger som følge af krigen, der har hærget landet i mere end et år.

”Sult og fejlernæring spreder sig med alarmerende hast, og der er en meget reel fare for, at situationen kommer ud af al kontrol, hvis vi på internationalt plan ikke handler hurtigt og rejser de nødvendige midler til at hjælpe de mange millioner børn. Der er ingen tid at miste. Enhver forsinkelse i uhindret adgang til udsatte befolkningsgrupper vil blive målt i tab af børns liv,” siger Susanne Dahl, generalsekretær fra UNICEF Danmark.

Den hurtige forværring af fødevaresikkerheden i Sudan har efterladt 755.000 mennesker i katastrofale forhold (IPC fase 5) med en risiko for hungersnød, ifølge de seneste data udgivet af IPC. IPC er en international observatør, som ser på fødevaresikkerhed i nødsituationer i verden. Katastrofe/hungersnød er den mest alvorlige af fem faser, der anvendes af Integrated Phase Classification (IPC)-systemet til at kortlægge de forskellige grader af fødevareusikkerhed. Når den katastrofale fase erklæres, betyder det, at folk allerede dør af sult.

Værst står det til i de områder, der er hårdest ramt af kampe, og hvor mennesker, der er fordrevet af konflikten, er samlet. I alt 25,6 millioner mennesker er i de høje niveauer af akut sult (IPC fase 3+). Det betyder, at for halvdelen af ​​Sudans krigsramte befolkning er hver eneste dag en kamp for at brødføde sig selv og deres familier.

Det er første gang, at den værste kategori indenfor fødevaresikkerhed (IPC fase 5) er registreret i Sudan siden IPC’s oprettelse i 2004. I modsætning til Darfur-krisen for tyve år siden, har den nuværende krise bredt sig til hele landet, med katastrofale niveauer af sult, der endda når hovedstaden Khartoum.

Disse nye data viser også en markant forværring for Sudans befolkning fra den sidste fremskrivning, der blev offentliggjort i december 2023, som viste 17,7 millioner mennesker, der stod over for akut sult (IPC fase 3+). Dette omfattede næsten 5 millioner mennesker i sult (IPC fase 4). I dag forventes 8,5 millioner mennesker at være i sult (IPC fase 4).

Siden konflikten startede i april 2023, har UNICEF nået tæt på 5,5 millioner børn med ernæringsscreening og mere end 322.000 børn, der lider af alvorlig akut underernæring med livreddende behandling. UNICEF opskalerer den multisektorielle indsats sammen med humanitære partnere for at forhindre flere børnedødsfald, når over 5 millioner mennesker med adgang til rent vand og vaccinerer over en halv million børn mod mæslinger i de første fem måneder af dette år. UNICEF får også børn tilbage i læring, giver penge til over 350.000 gravide og ammende kvinder og deres familier og gør alt for at beskytte børn mod vold, adskillelse og traumer.

På samme måde har WFP nået over 3 millioner fordrevne og sårbare mennesker i Sudan indtil videre i år og har leveret mad- og ernæringsforsyninger til omkring en halv million mennesker i Darfur-regionen.
FOA har uddelt såsæd og vaccinationer til 3,8 millioner mennesker i første halvdel af året og forbereder sig nu på at støtte mere end 1,8 millioner husstande, svarende til 9 millioner mennesker, til at genoptage deres lokale fødevareproduktion.

Maria Westh

  • Head of External Communications, UNICEF Danmark