9-årige Tabark er tilbage i skole i Mosul

Herhjemme er skolestart lige om hjørnet. Blyanterne bliver spidset, og skoletaskerne gjort klar. Men ikke alle steder i verden er skolegang en selvfølge. 

I det nordlige Irak blev den traditionelle skoleundervisning stoppet, da Islamisk Stat tog kontrol over området i 2014. IS lukkede skoler, bøger blev brændt, skoler omdannet til våbendepoter og IS-baser, og lærere flygtede.

”Da jeg skulle til at starte i første klasse, tog min mor mig ud af skolen,” fortæller Tabark. Hun er et af de millioner af børn, hvis skolegang blev ramt, da IS gjorde sit indtog. I Tabarks hjemby, den irakiske millionby Mosul, blev hundredvis af skoler lukket, klasselokaler blev bombet og undervisningsmaterialer ødelagt.  

Tilbage til skolelivet

Tabark er iført en lyserød skjorte. Ved siden af hende står hendes lille skoletaske, hvis farver matcher den lille piges skjorte. Hun sidder på en skolebænk i et stort, lyst klasselokale i Mosul.

Sidste år blev byen befriet fra IS af Iraks hær og amerikansk ledede koalitionsstyrker. Siden er livet langsomt vendt tilbage til Iraks næststørste by – og skoler har genoptaget undervisningen.

”Jeg var lidt bange den første dag, jeg kom tilbage i skole. Men så mødte jeg mine venner. Jeg er så glad for mine venner. Der er ingen som dem,” smiler Tabark og fortsætter: ”Og lærerne, de gør deres bedste.”

Sporene efter krigen i Mosuls gader er tydelige. Men UNICEF har et stort fokus på børnenes vilkår og er i gang med at genopbygge skoler i landet.

Tabark glæder sig hver dag over at være tilbage i skole:

”Vi har altid gerne villet vende tilbage til vores gamle skole. Så nu er vi bare rigtig glade. Alt skal nok blive som før,” siger Tabark.

I Irak har UNICEF støttet de lokale myndigheder i arbejdet med at genopbygge 576 skoler, og 1,7 millioner børn har fået skolematerialer. 

 

Pressekontakter:

Line Grove Hermansen
Kommunikations-
direktør
T: 35 27 38 28​
Send e-mail

Susan Knorrenborg
Presseansvarlig
T: 35 27 38 66​
M: 29 89 19 15
Send e-mail

Mads Nørgaard-Larsen
Kommunikations-
medarbejder
M: 27 46 63 33
Send e-mail

Facebook