Halima Mfaume fra Tanzania er 16 år og hiv-smittet. Hun får behandling og er pt. i lære som frisør.
Halima Mfaume fra Tanzania er 16 år og hiv-smittet. Hun får behandling og er pt. i lære som frisør.

Selvom verden har opnået store fremskridt i kampen mod hiv og aids, er aids stadig den største trussel mod unges overlevelse. Sidste år tog sygdommen livet af 41.000 unge, viser en ny rapport, som UNICEF offentliggør i forbindelse med World AIDS Day 1. december.
 
Hvert andet minut bliver en ung – og højst sandsynligt en pige – smittet med hiv. Sidste år blev i alt 250.000 unge smittet med hiv, og fortsætter den nuværende udvikling, vil 400.000 unge blive smittet årligt i 2030.
 
På globalt plan er næsten 2 millioner unge hiv-positive. De fleste bor i Afrika syd for Sahara, hvor 3 ud af 4 nye infektioner rammer piger (15-19 år).
 
Flere unge skal testes
Problemet med aids blandt unge i dag skyldes blandt andet, at alt for få af dem blev testet for hiv som små. Tallene viser, at størstedelen af de unge, der i dag dør af aids, blev smittet af deres mor under fødslen og har levet med hiv lige siden – ofte uden at vide det. Dengang var der færre gravide, der blev hiv-testede, og dermed ikke fik hjælp til at forhindre smitten til deres børn.
 
I dag er det et område, der heldigvis oplever stor fremgang – siden 2000 er 1,6 millioner nye infektioner blevet forhindret ad den vej. Den næste generation af unge vil derfor formentlig opleve færre aids-relaterede dødsfald.
 
Men for den nuværende generation af unge er hiv og aids et reelt og meget stort problem.

”Der er sket fantastiske fremskridt i forebyggelsen af hiv-smitte fra mor til barn under fødslen de seneste 15 år. Fordi der er blevet investeret i det. Nu er det tid til at investere mere i de mange unge, som er smittede eller i risiko for at blive det. Det er en aldersgruppe, der er seksuelt aktive, og der er brug for at sætte en regelmæssig hiv-testning i system og sikre, at der er behandling og støtte til dem, der testes positive. Både så de overlever, men også så de ikke spreder smitten,” siger Line Grove Hermansen, kommunikationsdirektør i UNICEF Danmark.

Hiv
 

Pressekontakter:

Line Grove Hermansen
Kommunikations-
direktør
T: 35 27 38 28​
Send e-mail

Susan Knorrenborg
Presseansvarlig
T: 35 27 38 66​
M: 29 89 19 15
Send e-mail

Mads Nørgaard-Larsen
Kommunikations-
medarbejder
M: 27 46 63 33
Send e-mail

Facebook