Mange sundhedsklinikker i Nepal består stadig kun af et telt som dette. Men i de kommende måneder vil UNICEF bygge 74 jordskælvs-sikrede og fuldt udstyrede sundhedsklinikker med fødeafdelinger.

For præcis et år siden, fire minutter i 12 om formiddagen, skælvede jorden under Nepal i 45 voldsomme sekunder.

Det var et jordskælv, der målte 7,8 på Richterskalaen – det kraftigste skælv i landet i 80 år. Dagen efter kom et voldsomt efterskælv, og to uger efter, d. 12. maj, ramte endnu et kraftigt jordskælv. Jordskælvene kostede tilsammen næsten 9.000 mennesker livet, og 22.400 andre blev såret.

UNICEF prioriterede nødhjælp til de hårdest ramte 14 distrikter. Her var i alt 1,1 millioner børn i akut nød. I disse distrikter var næsten alle huse lavet af mudder, som kollapsede fuldstændig, ligesom 90 procent af sundhedsposterne og 80 procent af skolerne og infrastrukturen gjorde det.

I dag er Nepal langsomt, men sikkert, på vej på fode igen. Ikke mindst takket være den enorme støtte, som UNICEF fik til nødhjælps- og genopbygningsarbejdet. Vi var i stand til at reagere med det samme og sendte øjeblikkeligt nødhjælp afsted, som lå klar på et af vores lokale lagre i landet. Og i tiden, der fulgte, blev der hele tiden tilsendt nye forsyninger, blandt andet fra Verdenslageret i København.

I de første dage var UNICEF med til at køre forsyninger med rent vand og hygiejneartikler ud til alle dem, der boede i midlertidige lejre, fordi deres huse var ødelagte. Vi støttede også med hospitalstelte, så de mange sårede kunne få behandling.

UNICEFs indsats i det år, der er gået:

- Vi har sørget for vandforsyninger til 1,3 millioner mennesker og sanitære forhold til over 425.000 mennesker.

- Kun godt en måned efter det første jordskælv kunne børnene i de ramte områder vende tilbage i skole. UNICEF etablerede 1.793 midlertidige skoler (som kom 179.300 børn til gode) og sørgede for skolematerialer til 881.000 børn. Vi uddannede også 8.125 lærere til at kunne tackle evt. traumer blandt børnene.

- For at forebygge udbrud af mæslinger – som kan være katastrofalt i en så sårbar situation – vaccinerede UNICEF næsten en halv million børn under 5 år. I månederne efter støttede vi også en vaccinationskampagne, som beskyttede 3,6 millioner børn mod polio.

- Med næsten 70 % ødelagte fødeklinikker i de 14 hårdest ramte distrikter, besluttede UNICEF at etablere 22 særlige områder til de over 11.000 gravide og fødende for at sikre bade børns og mødres overlevelse. Da vinteren ramte, blev disse steder udstyret med varme og tæpper.

- Lige efter jordskælvene var UNICEF med til at støtte arbejdet med at genforene familier, der var blevet splittet ad. Især for at forhindre unødvendige anbringelser af børn på insitutioner, illegale adoptioner og andre former for udnyttelse. Det lykkedes det at identificere 39.337 uledsagede, sårbare børn sammen med vores partnere.

- Vi har behandlet over 400.000 børn mod diarré og screenet over 370.000 børn for underernæring.

- 180.570 børn og forældre fik psykosocial hjælp, mens 244 børnevenlige områder blev etableret til at sikre pusterum og leg i trygge omgivelser.

- 86 politi-check points blev etableret og/eller styrket for at forhindre trafficking.

- På det år, der er gået, har UNICEF uddelt nødhjælp til en samlet værdi af 30,85 millioner US dollar.

Hvad med fremtiden?

Nepals befolkning står stadig over for mange udfordringer her et år efter de ødelæggende jordskælv. Genopbygningsarbejdet blev bl.a. alvorligt påvirket af en politisk krise i efteråret 2015. Mange familier mangler stadig et ordentligt hjem, og mange børn går i skole i bygninger, der ikke er sikre. I mange af de hårdest ramte områder bliver der også stadig ydet sundhedshjælp i telte, som er sårbare over for vind og vejr. Det vil tage tid at få alle sundhedsklinikker genopbygget til fulde.

Men der sker hele tiden fremskridt! I de kommende måneder vil UNICEF f.eks. bygge 74 jordskælvs-sikrede og fuldt udstyrede sundhedsklinikker med fødeafdelinger i ni af de jordskælvsramte distrikter.

Tusind tak til alle jer, der har gjort det muligt for os at hjælpe børnene i Nepal.

 

Relaterede artikler

 

Pressekontakter:

Line Grove Hermansen
Kommunikations-
direktør
T: 35 27 38 28​
Send e-mail

Susan Knorrenborg
Presseansvarlig
T: 35 27 38 66​
M: 29 89 19 15
Send e-mail

Mads Nørgaard-Larsen
Kommunikations-
medarbejder
M: 27 46 63 33
Send e-mail

Facebook