Kommunikationsmedarbejder Jakob Colville-Ebeling er rejst til Nepal for at se, hvordan det går med de børn, der blev ramt af to store jordskælv i 2015. 

Smiley face

Det har været nogle intense dage med oplevelser ud over det sædvanlige. Mange af de børn, vi har mødt, lever så afsindigt langt væk oppe i bjergene, at det er svært at forestille sig, at de ville få hjælp, hvis ikke UNICEF var her for at støtte og hjælpe dem.

Vores kollegaer her, der er blandt de mest fantastiske, jeg har mødt, når i den grad de mest udsatte og sårbare børn. Overalt, hvor man kommer, ser man spor af jordskælvene. Langt de fleste huse og konstruktioner er mærket af de enorme rystelser, og hvis de ikke er jævnet med jorden, er mange så medtaget, at de er for farlige at opholde sig i. Så mange børn og familier bor i midlertidige hjem - en slags simple hytter, som UNICEF og partnere har bidraget med.
 

Smiley face

I et af disse midlertidige hjem mødte vi 17-årige Geeta og hendes seks mindre søskende. De er blevet forladt af deres forældre. Deres far er i Irak, hvor han arbejder, men de har ikke hørt fra ham i et par år. Moderen har fundet en anden mand og er stukket af. Det skete i 2014, og Geeta har siden - før, under og efter jordskælvene - taget sig af søskendeflokken med hjælp fra sin moster og med støtte fra UNICEF. Hjerteskærende at opleve, hvor stort et ansvar en ung pige som Geeta har været nødt til at påtage sig i så ung en alder. På samme tid virker hun som andre 15-17 årige generte og fnisende danske teenage-piger, hvilket er meget befriende. Og hun har stadig troen på og håbet om en bedre fremtid for sig selv og sine søskende.

Smiley face

Børnene her er lige så smukke og betagende som de bjerge, de lever i. De har, trods det de har været igennem, stadig en glød i øjnene, og smilene sidder let. Jeg har bl.a. haft fornøjelsen af at lege kædefangeleg med en gruppe børn og spille fodbold med nogle drenge ved en af de midlertidige skoler, som UNICEF har etableret.

Smiley face

 

Fakta om Nepal

Befolkning: 28.121.000

Børn u. 18: 11.526.000

Børnedødelighed u. 5 år: 4/1000