Aids er den primære dødsårsag blandt unge i Afrika syd for Sahara - og den næst hyppigste på globalt plan.
Aids er den primære dødsårsag blandt unge i Afrika syd for Sahara - og den næst hyppigste på globalt plan.

Siden 2000 er antallet af teenagere, der dør af aids, tredoblet. Det viser nye tal, som UNICEF offentliggør i dag.

Selvom verden har opnået store fremskridt i kampen mod hiv og aids, så er aids stadig den primære dødsårsag blandt teenagere i Afrika – og globalt den næst hyppigste. Det viser nye tal, som børneorganisationen UNICEF offentliggør i dag.

Det er især i Afrika syd for Sahara og især pigerne, der er ramt. 7 ud af 10 nye hiv-infektioner blandt de 15-19 årige rammer piger.

Smittet ved fødslen

Problemet med aids blandt unge i dag skyldes blandt andet, at alt for få af dem blev testet for hiv som små. Tallene viser, at størstedelen af de unge, der i dag dør af aids, blev smittede af deres mor under fødslen og har levet med hiv lige siden – ofte uden at vide det. Dengang var der færre gravide, der blev hiv-testede, og dermed ikke fik hjælp til at forhindre smitten til deres børn. I dag er det et område, der heldigvis oplever stor fremgang – de sidste 15 år er 1,3 millioner nye infektioner blevet forhindret ad den vej. Den næste generation af unge vil derfor formentlig opleve færre aids-relaterede dødsfald.

Men for den nuværende generation af unge er hiv og aids et reelt og meget stort problem. Hver eneste time bliver 26 nye unge smittede. Og mens antallet af aids-relaterede dødsfald blandt børn i alderen 0-4 år er faldet med 60 procent siden 2000, er det altså blandt unge mellem 15 og 19 år gået den helt modsatte vej med en tredobling af dødsfald i samme tidsperiode.

Brug for investeringer i unge med hiv og aids

”Der er sket fantastiske fremskridt i forebyggelsen af hiv-smitte fra mor til barn under fødslen de seneste 15 år. Fordi der er blevet investeret i det. Nu er det tid til at investere mere i de mange unge, som er smittede eller i risiko for at blive det. Det er en aldersgruppe, der er seksuelt aktive, og der er brug for at sætte en regelmæssig hiv-testning i system og sikre, at der er behandling og støtte til dem, der testes positive. Både så de overlever, men også så de ikke spreder smitten,” siger Steen M. Andersen, generalsekretær i UNICEF Danmark.

I dag bliver kun 11 procent af de unge i alderen 15-19 år i Afrika syd for Sahara testet for hiv.

 

Pressekontakter:

Line Grove Hermansen
Kommunikations-
direktør
T: 35 27 38 28​
Send e-mail

Susan Knorrenborg
Presseansvarlig
T: 35 27 38 66​
M: 29 89 19 15
Send e-mail

Mads Nørgaard-Larsen
Kommunikations-
medarbejder
M: 27 46 63 33
Send e-mail

Facebook