Femårige Fatma fra Sudan undgik omskæring, fordi hendes mor tog til et oplysningsmøde og lærte om de farlige konsekvenser.
Femårige Fatma fra Sudan undgik omskæring, fordi hendes mor tog til et oplysningsmøde og lærte om de farlige konsekvenser.

Ny rapport fra UNICEF viser en stigende modstand mod pigeomskæring i de 29 lande, hvor traditionen primært praktiseres.

Færre bliver omskåret

Færre piger er i risiko for at blive omskåret i dag, end det var tilfældet for 30 år siden. Samtidig mener et flertal af befolkningen i de 29 lande, hvor pigeomskæring primært foregår, at den 4.000 år gamle tradition bør afskaffes helt.

Det viser den hidtil største og mest detaljede rapport om pigeomskæring, som UNICEF offentliggør i dag.

Ifølge rapporten har over 125 millioner nulevende piger og kvinder været udsat for omskæring, og 30 millioner piger er i risiko for at blive det i løbet af det næste årti. Arbejdet er derfor langt fra slut. Men det går fremad! I 24 ud af de 29 lande, hvor pigeomskæring primært foregår, er der lavet dekreter og/eller love mod pigeomskæring. 

Omskæring er en social tradition

Lovgivning gør det dog langt fra alene. For selvom et land lovgiver imod pigeomskæring, bliver det ofte stadig praktiseret. Ifølge rapporten er den primære grund, at befolkningen ser det som en social tradition, som de føler sig forpligtet til at gennemføre. For dem er det vigtigere at være accepteret i lokalsamfundet end at få en bøde eller afsone en straf. Derfor en det altafgørende, at lovgivning suppleres med oplysning til både mænd, kvinder, drenge og piger.

Rapporten viser nemlig, at et voksende antal mænd og drenge er imod pigeomskæring - modsat hvad pigerne og kvinderne tror. 

UNICEF og UNFPA har et program mod pigeomskæring i 15 afrikanske lande, som netop fokuserer på at oplyse, uddanne og få holdninger til at flytte sig. I programmet har vi tætte samarbejder med bl.a. religiøse ledere, som ofte har meget at skulle have sagt i de små lokalsamfund, og som derudover kan sprede budskabet om, at pigeomskæring ikke har noget med religion at gøre. Dette er vigtigt, for ifølge rapporten tror over halvdelen af pigerne og kvinderne i 4 ud af 14 lande, at pigeomskæring er et religiøst krav. 

 

Fakta om pigeomskæring

  • Det mest dramatiske fald i antallet af omskårede piger er sket i lande som Kenya, Tanzania og Den Centralafrikanske Republik
  • I halvdelen af landene er de fleste piger blevet omskåret inden 5-års alderen
  • I Tchad, Den Centralafrikanske Republik, Egypten og Somalia er mindst 80 procent blevet omskåret i alderen 5-14 år
  • I lande som Somalia, Guinea, Dijibouti og Egypten er mere end 9 ud af 10 piger og kvinder omskåret. Der er næsten ikke sket nogen ændring i lande som Tchad, Gambia, Mali, Senegal, Sudan og Yemen
  • Over 125 millioner nulevende piger og kvinder er blevet omskåret. Af disse bor næsten 1 ud af 5 i Egypten
  • I de fleste lande er pigeomskæring mindre udbredt i den velhavende del af befolkningen, formentlig på grund af adgangen til oplysning og uddannelse i denne gruppe
  • I Kenya, Benin, Burkina Faso og Nigeria siger mere end hver tredje omskårede kvinde, at hun ikke ser nogle fordele ved pigeomskæring.
     
 

Pressekontakter:

Line Grove Hermansen
Kommunikations-
direktør
T: 35 27 38 28​
Send e-mail

Susan Knorrenborg
Presseansvarlig
T: 35 27 38 66​
M: 29 89 19 15
Send e-mail

Mads Nørgaard-Larsen
Kommunikations-
medarbejder
M: 27 46 63 33
Send e-mail

Facebook