Tselane er hiv-smittet, men hun kom i behandling som gravid og fik hjælp, så hun ikke smittede sin datter under fødslen.
Tselane er hiv-smittet, men hun kom i behandling som gravid og fik hjælp, så hun ikke smittede sin datter under fødslen.

Antallet af børn, der bliver smittet med hiv, er faldet med 35 procent på kun tre år. Knap så opmuntrende er statistikken for teenagere, viser ny rapport fra UNICEF.

Flere hiv-smittede gravide i behandling

Langt flere hiv-smittede gravide kommer i behandling og får hjælp til at undgå, at de smitter deres barn ved fødslen. Det er hovedårsagen til, at 35 procent færre børn blev smittet med hiv i 2012 end i 2009, viser UNICEF rapporten ”Children and AIDS: Sixth Stocktaking Report”.

”UNICEF og partnere har sat sig som mål, at verden skal have en aids-fri generation, hvor ingen børn fødes med hiv og heller ikke bliver smittet op gennem barndommen. De nye tal viser, at vi er tættere på det mål end nogensinde før,” siger generalsekretær i UNICEF Danmark, Steen M. Andersen.

Stadig et stort problem blandt teenagere

Der er dog et ’men’. Hiv og aids er nemlig stadig et stort problem blandt teenagere. UNICEFs rapport viser, at antallet af aids-relaterede dødsfald blandt 10-19 årige steg med hele 50 % fra 2005 til 2012. Til sammenligning faldt antallet af aids-relaterede dødsfald på verdensplan med 30 procent i samme tidsperiode.

”Teenagere er på mange måder en overset gruppe i forebyggelsen af hiv og aids. Mange bliver ikke testet og får ikke den nødvendige rådgivning og behandling, enten fordi de ikke har adgang til den eller ikke selv opsøger den. Dette er især udtalt blandt dem, der også er de mest udsatte for at få hiv - nemlig piger, homoseksuelle og stofmisbrugere,” siger Steen M. Andersen.

Flere unge skal testes, rådgives og oplyses om prævention

Ifølge UNICEF er det muligt at halvere antallet af nye hiv-infektioner blandt teenagere inden 2020, hvis der investeres tilstrækkeligt i det. Flere unge skal testes, rådgives og oplyses om prævention, og flere skal have adgang til behandling. Dette gælder i øvrigt for alle børn. For mens 64 procent af de hiv-smittede voksne var i behandling i 2012, gjaldt det kun 34 procent af børnene.

”Alt for mange børn dør af aids-relaterede sygdomme, fordi de aldrig har fået behandling. Det kan vi ikke være bekendt, når nu behandlingen findes og endda er billig og effektiv,” siger Steen M. Andersen.

 

Pressekontakter:

Line Grove Hermansen
Kommunikations-
direktør
T: 35 27 38 28​
Send e-mail

Susan Knorrenborg
Presseansvarlig
T: 35 27 38 66​
M: 29 89 19 15
Send e-mail

Mads Nørgaard-Larsen
Kommunikations-
medarbejder
M: 27 46 63 33
Send e-mail

Facebook