Ny indsats mod børnearbejde i kakaoplantager

En flok drenge arbejder som bærere på markedet i Bouna i Elfenbenskysten. I dag er der cirka 570.000 børnearbejdere i landet.
En flok drenge arbejder som bærere på markedet i Bouna i Elfenbenskysten. I dag er der cirka 570.000 børnearbejdere i landet.

UNICEF står for et nyt projekt, der skal hjælpe de mange tusinde børn, som er ofre for menneskehandel og efterfølgende ulønnet børnearbejde i Elfenbenskystens mange kakaoplantager. San Pedro og Soubré er de to områder, hvor der produceres mest kakao i Elfenbenskysten.

Skrevet 16/3-2010

Det nye projekt skal sørge for, at lokale myndigheder og befolkningen får viden om, hvordan de identificerer, forebygger og handler i situationer, hvor børn bliver udnyttet.

Flere børn i skole og mere viden

De sociale myndigheder i 25 lokalsamfund skal samarbejde tættere og bedre med myndigheder inden for uddannelse, sundhed, politi og jura for at komme problemet til livs. Flere børn skal have mulighed for at komme i skole, og lærerne skal have viden om, hvordan de forebygger børnearbejde.

570.000 børn arbejder

De børn, som udfører børnearbejde, vil modtage blandt andet psykisk førstehjælp og medicin. Desuden vil UNICEF hjælpe børnene med at finde deres familier og til et liv med bedre muligheder. Elfenbenskysten er verdens største producent af kakao. Denne produktion kræver arbejdskraft, og det går desværre ud over børn. Det vurderes, at 570.000 børn i landet i alderen 5 til 17 år arbejder.

En stor del af disse børn arbejder i kakaoplantagerne. Arbejdet er fysisk hårdt for børnene, og det gør, at de ikke kommer i skole, dermed kan arbejdet have langvarige og voldsomme konsekvenser for børnenes udvikling. Handlen med børn er et stort problem i landet. Omkring 33.000 børn anslås at være ofre for menneskehandel. De bliver hentet fra lande som Ghana, Mali og Niger til Elfenbenskysten, hvor de bliver udnyttet som gratis arbejdskraft i blandt andet kakaoplantagerne.

Kæmper for at forebygge børnearbejde

UNICEF har i mange år kæmpet for at forebygge børnearbejde i Elfenbenskysten og de omkringliggende lande, og nu er et nyt projekt ved at se dagens lys. Et bedre samarbejde mellem myndigheder og lokalsamfund er nøgleordet. Projektet løber over en tre-årig periode. UNICEF vil især arbejde med at presse regeringen til at stramme reglerne i forhold til børnearbejde og til at sørge for, at reglerne bliver overholdt. Projektet er støttet af den belgiske regering.