14-årige Mariam er
startet i 1. klasse

Hjem » 14-årige Mariam er startet i 1. klasse

Det er ikke alle steder i verden, at børn bliver skrevet op til at starte i skole, når de nærmer sig seks år. I Etiopiens ørken-region Afar er 14-årige Mariam lige startet i skole, og hun har et klart mål med at sætte sig på skolebænken. Hun vil være lærer og give sin landsbys børn muligheden for at lære alfabetet.

I det østafrikanske land Etiopien ligger Afar-ørkenen, som strækker sig over mange hundrede kilometer og er det varmest beboede sted i verden.

Her bor Mariam med sine forældre, sine seks søskende og sine veninder. Ikke så langt fra familiens nomadetelt ligger det, der er vigtigst for Mariam – landsbyens skole.

I Afar-ørkenen kommer familiens overlevelse før uddannelse

I Danmark er det en selvfølge for de fleste, at børn bliver til elever og starter i skole, når de er fem eller seks år. Men i Afar er det ikke en selvfølge for børnene at starte i skole. Afar-regionen er det sted i Etiopien, hvor færrest børn går i skole. Hvert tredje barn starter aldrig i skole, og endnu færre går stadig i skole, når de skal begynde i 6. klasse.

De fleste familier i Afar lever som nomader. Derfor flytter de rundt efter, hvor der er vand og mad til familiens livsvigtige geder, kameler og æsler. Det er derfor vigtigt, at alle i familien hjælper til. Oftest skal pigerne blandt andet hjælpe til i hjemmet og er ansvarlige for at hente vand ved det nærmeste vandhul, som kan ligge være flere timers gang væk. Pigerne kan ikke være to steder på samme tid, og derfor må skolen vente.

Det kan være svært at få lov til at starte i skole, så jeg er rigtig glad for at gå i skole. Jeg lige er startet, så jeg har ikke et yndlingsfag endnu, men jeg har lige lært alfabetet,” fortæller 14-årige Mariam, som lige er begyndt i første klasse. I Afar starter børnene i skole, når familierne har overskud i økonomien til at sende dem i skole.

For mig er uddannelse rigtig vigtigt, da jeg selv gerne vil være lærer en dag. Jeg vil gerne undervise på vores landsbyskole i Afar.

Mariam

Mariam taler meget med sine veninder om uddannelse

Skolen består af en hullet tavle og slidte bænke og borde. Det er det naturlige samlingssted for byens børn. De fleste dage er der undervisning, mens der er andre dage, hvor eleverne må være kreative ved for eksempel at spille kalaha eller lave deres egen bold, så de kan spille en omgang fodbold. For piger som Mariam er uddannelse vigtigt, så hun en dag kan få drømmejobbet som lærer og undervise eleverne i landsbyen.

”Jeg er meget sammen med mine veninder. Når vi ikke danser og leger, kan vi godt lide at snakke om uddannelse. For mig er uddannelse rigtig vigtigt, da jeg selv gerne vil være lærer en dag. Jeg vil gerne undervise på vores landsbyskole i Afar”

I år går overskuddet fra salget af Børnenes U-landskalender til piger som Mariam i Etiopiens ørkenregion. Årets udviklingsprojekt kommer til at hjælpe mere end 70.000 børn i Afar med at komme i skole og gennemføre en uddannelse.