Fakta om
verdens børn

Hjem » Fakta til opgaven » Fakta om verdens børn

Hvad er et barn?

Som huskeregel er et barn en person, der er under 18 år. I de fleste lande skal man nemlig være 18 år gammel, før man er myndig og kan bestemme selv.

Hvor mange børn er der i verden?

Hvis du skulle tælle alle verdens børn, så skulle du tælle til 2,2 milliarder. Børnene udgør næsten en tredjedel af jordens samlede befolkning på 7,5 milliarder mennesker.

Download

Læs om børns rettigheder i Børnekonventionen

Download

Har alle børn det godt?

Det er ikke altid lige nemt at være barn. Millioner af verdens børn får ikke lov til at lege og gå i skole, for eksempel fordi de arbejder så meget og så hårdt, at det skader dem. Der er også børn, der bliver solgt, bliver udnyttet seksuelt, er ofre for krig og vold, eller som ender på gaden uden forældre og tryghed. I rigtig mange tilfælde er det fordi, de er fattige. Derfor arbejder UNICEF på, at børn får en god og tryg opvækst i 190 lande og territorier verden over.

UNICEF/2018/Dejongh/Preschool/Côte-d’Ivoire

Børnehavebørn i Gonzagueville, i det sydlige Côte d’Ivoire. I Côte d’Ivoire går under 15% af børn i børnehaveklasse. I øjeblikket er der omkring 59 millioner børn i verden, der ikke kommer i skole, og mere end halvdelen af dem er piger.
© UNICEF/2017/Dejongh

UNICEF/2017/Brown/Bangladesh/Rohyngia

Minera på 10 måneder lider af akut fejlernæring. Hun bor i flygtningelejren Balukhali i Bangladesh. Der er 144 millioner børn under fem år, der ligesom Minera ikke vokser, som de skal på grund af fejl- og underernæring.
© UNICEF/2017/Brown

I Afrika syd for Sahara er hvert tredje barn nødt til at arbejde. Mange er tvunget til at udføre hårdt og farligt arbejde, som i denne guldmine i Uganda, hvor børnene indånder farlige dampe fra kviksølv under arbejdet.
© UNICEF/2019/Abdul

UNICEF/2017/Dejongh/Côte-d'Ivoire

Har verdens børn fået det bedre de sidste 50 år?

Ja, i dag dør mere end halvt så mange børn, før de fylder fem år, sammenlignet med i 1990.

I 1990 døde 12,5 millioner børn inden deres fem års fødselsdag – mange af dem af sygdomme, som de ikke ville dø af, hvis de boede i Danmark. I 2019 var det tal faldet til 5,2 millioner. Men 5,2 millioner er stadig for mange, for det svarer til flere mennesker end hele Danmarks befolkning tilsammen.

Men det går heldigvis fremad, bl.a. fordi flere børn end nogensinde bliver vaccineret mod farlige sygdomme som mæslinger og polio. Der er også flere børn, der kan drikke vand uden at blive syge af for eksempel diarré. Faktisk har flere mennesker end nogensinde adgang til rent drikkevand – helt specifikt omkring 1,6 milliarder flere, end det var tilfældet i 2000.

En anden god nyhed er, at flere børn kommer i skole end tidligere. Fra 2002 til 2019 faldt antallet af børn, der ikke går i skole, fra 100 millioner til 59 millioner.

UNICEF/2018/Dejongh/Abidjan/Côte-d'Ivoire

Elever i en klasse i Gonzagueville, der er en kommune i Côte d'Ivoire's hovedstad, Abidjan. I Abidjan går færre end 7/10 børn i skole. UNICEF distribuerer skoleredskaber i Côte d'Ivoire og støtter uddannelsesministeriet i landet med at bygge skoler og uddanne lærere.
© UNICEF/2017/Dejongh

0

færre børn dør årligt i dag sammenlignet med 1990.

Sidst opdateret d. 9. september 2020.