Fakta om
uddannelse og skole

Hjem » Fakta til opgaven » Fakta om uddannelse og skole

Hvor mange børn går ikke i skole?

Ni ud af ti af verdens børn begynder i skole. Du behøver ikke at være matematikprofessor for at regne ud, at der så også er rigtig mange børn, der ikke lærer matematik og sprog. I øjeblikket er der omkring 59 millioner børn, der ikke kommer i skole, og mere end halvdelen af dem er piger.

Men der er også en god nyhed, når det gælder børn og skole. I dag er der færre børn, der må kigge langt efter en plads på skolebænken. I 2000 var det 100 millioner børn, der blev snydt for at lære noget, og i dag er det tal altså faldet til 59 millioner børn.

skole-børnearbejde

13-årige Yunis fra Gaza, Palæstina, sælger kaffe for at forsørge sin familie i stedet for at gå i skole. "Jeg drømmer om at komme tilbage i skolen," fortæller han.
© UNICEF/2017/El Baba

Mange børn mister vigtig skolegang

0

59 millioner børn i verden går lige nu ikke i skole. Heldigvis er det et fald siden år 2000, hvor 100 millioner børn voksede op uden skolegang

Hvorfor skal man gå i skole?

Børn, der går i skole, klarer sig bedre, når de bliver voksne. Når en pige har gået i skole, gifter hun sig senere. Hun får også færre børn end piger, der ikke har gået i skole. Pigens børn har en større chance for at overleve, fordi hun ved mere om, hvordan hun holder børnene sunde og raske. Derudover vil hun også få et bedre lønnet arbejde, fordi hun kan læse og skrive, og så har familien bedre råd til for eksempel mad.

Er der voksne, der ikke kan læse og skrive?

Ja, masser. De børn, der aldrig kommer i skole, lærer sjældent at læse og skrive. Når de så bliver voksne, så kan de hverken læse en avis eller skrive deres eget navn.

bind-sæbe-dignity-kits-skole

15-årige Hawa Oimar fra Chad skriver på tavlen i sit klasseværelse. "Jeg elsker at lære ting, jeg ikke forstår, det er derfor, jeg kommer i skole. Jeg vil gerne være læge en dag, så jeg kan hjælpe andre, men så bliver jeg også nødt til at blive i skolen." Uddannelse er vigtigt for at sikre børn som Hawa en god fremtid.
© UNICEF/2017/Faffin

Bangladesh-rohingya-flygtning-flygtningelejr-skole-uddannelse-pige-klasseværelse-tavle
"Barnets ret til undervisning og statens pligt til at sikre, at grundskoleundervisningen er obligatorisk og gratis for alle børn, og at skolens disciplin er menneskeværdig."

Artikel 28 i FN's Børnekonvention.

Hvad siger Børnekonventionen om skolegang?

Artikel 28 i Børnekonventionen siger for eksempel, at et barn har ret til at gå i skole og få en uddannelse. Et land skal sørge for, at alle børn kan få undervisning i grundskolen, og derfor skal undervisningen være gratis. UNICEF taler med lederne i mange lande, og vi prøver at overtale dem til at gøre børns skolegang gratis. I 2008 lykkedes det for eksempel i det vestafrikanske land Togo.

Alle børn har ret til god og gratis undervisning

Læs artikel 28 og 29 i Børnekonventionen om børns ret til undervisning her:

Download

Hvad gør UNICEF for børns uddannelse?

UNICEF bruger 20 procent af sit samlede budget på skoleprojekter. Vi støtter projekter, der hjælper piger med at komme i skole på lige fod med drenge. Vi gør det blandt andet ved at bygge separate toiletter til piger og drenge, så pigernes privatliv beskyttes. Og vi støtter oprettelsen af lokale skoler, så piger og drenge både kan passe deres pligter og skolen. Derudover leverer vi skolematerialer, vi sørger for at uddanne lærere, og vi laver børnevenlige skoler, hvor børn også må lege, mens de lærer nye ting.

Sidst opdateret d. 20. april 2020