Fakta om
børn på gaden

Hjem » Fakta til opgaven » Fakta om gadebørn

Hvad er et gadebarn?

Gadebørn har det til fælles, at de opholder sig på gaden eller for eksempel på en banegård det meste af tiden. Børnene er på gaden for at skaffe penge til mad, og for dem er hver dag en kamp mod fattigdom og sult. Nogle af gadebørnene har en familie, de kan tage hjem til i byens slumkvarterer, men der er også børn, der ikke har nogen voksne, der kan tage sig af dem. Det er for eksempel børn, der er stukket af fra hjem med vold og seksuelt misbrug, eller børn der har mistet deres forældre i krig. For dem er der sjældent nogen anden mulighed.

Mange gadebørn lever af at pudse sko, sælge slik eller vaske bilruder. De mest uheldige gadebørn ender i kriminalitet, voldelige bander, prostitution eller stofmisbrug. Det sker for eksempel i storbyer som Rio i Latinamerika, Mumbai i Indien og Laos i Nigeria.

Det er ikke til at sige præcist, hvor mange børn der lever på gaden, men FN vurderer, at det drejer sig om op mod 150 millioner. Mange lande har ikke tal på, hvor mange gadebørn, der lever i deres land. Ofte fordi de ikke vil indrømme, at der lever gadebørn i deres byer og gader. Der er flere drenge end piger, der ender som gadebørn.

9-årige Ayman sælger slik på gaden i Damascus, Syrien.

9-årige Ayman sælger slik på gaden en kold januardag i Damascus, Syrien.
© UNICEF/2016/Al Shami

Mange børn vokser op uden et hjem

Unicef beskytter børn
0

Op imod 150 millioner børn i verden lever på gaden, vurderer FN

Hvorfor bliver børn gadebørn?

Der kan være mange grunde til, at børn ender på gaden:

  • væbnede konflikter og krig, hvor børn kommer væk fra deres forældre, eller forældrene dør
  • familien er fattig, og børn bliver tvunget på gaden for at arbejde, tigge eller bo
  • naturkatastrofer, hvor børn bliver væk fra deres familie
  • vold eller seksuelt misbrug i hjemmet, børnene flygter for at slippe for overgrebene
  • familien går i opløsning på grund af for eksempel skilsmisse
  • børnene sulter og ender på gaden for at skaffe mad
  • børn bliver forældreløse, fordi forældrene dør af hiv/aids
  • børnene bliver smidt ud af deres forældre
  • familien mister deres hjem, og hele familien lever på gaden
skrald-fattigdom-børn-gadebørn

To små børn leder efter mad i skrald på gaden i Elfenbenskysten.
© UNICEF/2017/Dejongh

Hvordan bliver gadebørn behandlet?

Gadebørnene kæmper for at overleve. De må arbejde, tigge og måske stjæle for at få mad i maven hver dag. Det gør dem upopulære, og for eksempel jager butiksejere dem væk fra gaden, hvis de forstyrrer deres kunder. Gadebørnene får også øgenavne, der tyder på, at befolkningen ikke kan lide dem. I Rwanda bliver de for eksempel kaldt ”saligoman,” der betyder møgunger, i Rio de Janeiro bliver de kaldt ”pivetes,” der betyder små kriminelle, og i Honduras bliver de kaldt ”resistoleros”, der betyder limsniffere.

Børn, der lever på gaden, har ofte ikke nogen til at passe på dem, og det gør dem til nemme ofre for voksne, der kan finde på at slå dem, kidnappe dem eller udnytte dem seksuelt.

dreng-barn-gade-barn-arbejde-gadebørn

En ung dreng tigger om penge ved en bil i Islamabad, Pakistan.
© UNICEF/2009/Ramoneda

Filippinerne-gadebørn
Mine søskende og jeg har ikke noget sted, vi kalder for hjem. Vi strejfer bare om på gaden.

Augustina, 8 år, Filippinerne.

Hvad med gadebørnenes rettigheder?

Børn, der lever på gaden, er sjældent sikret deres rettigheder. De har ikke nogen, der tager sig af dem og fortæller dem, hvad der er godt eller giver dem kærlighed og støtte. Der er heller ikke nogen, der sørger for, at de kommer til lægen eller i skole eller får noget at spise. Nogle børn ender også i kriminalitet og får problemer med politiet eller andre børn og voksne, der lever på gaden. Hvis børnene kommer i fængsel, bliver de ofte behandlet som voksne, og det lever ikke op til indholdet i Børnekonventionen.

Børn har ret til mad, et tag over hovedet, tryghed og hvile

Læs Børnekonventionen på dansk her:

Download

Hvad gør UNICEF for gadebørn?

UNICEF arbejder for at hjælpe børn, der har behov for beskyttelse. Og det har gadebørn. UNICEF hjælper blandt andet ved at støtte drop-in centre, hvor børnene kan få mad, medicin, husly og uddannelse. Vi støtter også særlige aftenskoler for gadebørn, der arbejder hele dagen, så de alligevel kan gå i skole.

fattigdom-drop-in-center-gadebørn
pige-fattigdom-prostitution-drop-in-center-gadebørn
fattigdom-drop-in-center-unicef-gadebørn
En gruppe børn ser en film hos Caritas Center for Børn i Djibouti. Centret er et af de mange UNICEF-støttede drop-in-centre, hvor gadebørn kan søge beskyttelse til hvile, leg og læring. Udover at være et trygt rum for de udsatte børn, hvor de kan lege og hvile sig, får børnene undervisning, mad, tøj og sundheds- og hygiejneydelser. © UNICEF/2018/Noorani.
6-årige Feda tegner i underholdningsrummet på Caritas. Hun er et af de børn, der kommer på centret. Når hun ikke er på centret, bor hun på gaden i Djibouti med sin mor, som er prostitueret. Centret giver Feda et trygt rum, hvor hun kan være barn. Her kan hun tegne og lege, men samtidig får hun mental støtte til at bearbejde de ting, hun oplever på gaden. © UNICEF/2018/Noorani.
15-årige Abdellah laver håndarbejde i Caritas kunst- og håndværksrum. Abdellah kom til Djibouti fra Etiopien med håbet om et bedre liv. "Jeg blev chokeret, da jeg ankom. Jeg var så skuffet. Der var intet sted for mig at sove. Jeg blev syg, og jeg var så sulten og tørstig. De andre børn så min tilstand og tog mig med til Caritas. Her fik jeg med det samme medicin, og jeg blev to nætter for at komme mig." Abdellah bruger nu sine dage på Caritas og nætter på gaden. © UNICEF/2018/Noorani.

Sidst opdateret d. 3. juni 2020.