11-årige Issiaka
Fra kakaoplantage til klasseværelse

Hjem » Fakta til opgaven » Fakta om børnearbejde » 11-årige Issiaka: fra kakaoplantage til klasseværelse

Jeg vil hellere gå i skole end at arbejde. Jeg jeg er god i skolen. En dag vil jeg gerne være præsident. Præsidenter har også altid været gode i skolen.
Issiaka, 11 år, Elfenbenskysten.

Issiaka er tilbage i skolen

11-årige Issiaka sidder i et varmt klasseværelse i San Pedro, Elfenbenskysten. Han er glad for at være der, for han er lige vendt tilbage efter en pause fra skolen på tre år.

Da Issiaka var otte år, bad hans far ham om at stoppe med at gå i skole. I stedet skulle han begynde at arbejde, så han kunne være med til at forsørge familien. Klasseværelset blev derfor byttet ud med hårdt arbejde i kakaoplantager og på det lokale marked.

For nyligt kontaktede de lokale myndigheder støttet af UNICEF Issiakas far for at tale med ham om de langsigtede fordele ved skolegang. I dag er Issiaka vendt tilbage i skole, og han arbejder ikke længere. Selvom hans hverdag nu står på regning og læsning, nyder han de faglige udfordringer.

– Jeg vil hellere gå i skole end at arbejde. Jeg er god i skolen. En dag vil jeg gerne være præsident. Præsidenter har også altid været gode i skolen, fortæller Issiaka.

issiaka-børnearbejde-skoleelev-skole-kakaoplantage

11-årige Issiaka sammen med sin far og en UNICEF-medarbejder i San Pedro, Elfenbenskysten. Issiaka er lige vendt tilbage til skolen, efter at han i tre år har arbejdet i en kakaoplantage og på det lokale marked.
© UNICEF/2017/Dejongh

1,4 millioner børn arbejder

Mange børn som Issiaka arbejder i stedet for at gå i skole. Det vurderes, at 1,4 millioner børn arbejder i Elfenbenskysten. Af dem arbejder en stor del i kakaoplantagerne.

Elfenbenskysten er verdens største eksportør af kakao. Fordi børnearbejdere er et middel til at holde omkostningerne nede i kakaoproduktionen, bruges de i stor stil. Mange børn, hvis forældre arbejder i plantagerne, kommer med på arbejde i en tidlig alder. Familierne er afhængige af den ekstra indkomst fra deres børns arbejde, og en del er ikke bevidste om langsigtede fordele ved skolegang.

Derfor ender en betydelig andel af børnene i Elfenbenskysten med at følge deres forældres fodspor i plantagerne.

Flere børn i skole og mere viden

UNICEF kæmper derfor for at forebygge børnearbejde og for at udbrede viden om fordelene ved, at børn går i skole. UNICEF har i mange år arbejdet tæt sammen med de lokale myndigheder og lokalsamfundet i Elfenbenskysten for at indgå i dialog med lokalbefolkningen.

De sociale myndigheder støttet af UNICEF rækker ud til forældre, hvis børn arbejder i stedet for at gå i skole, og taler med dem om de udviklingsmæssige og langsigtede konsekvenser ved børnenes manglende skolegang. 11-årige Issiaka kom i skole igen, efter at hans far havde sådan et møde med de sociale myndigheder. I dag er han glad for, at Issiaka er tilbage på skolebænken fremfor at arbejde. ”At gå i skole er bedre for min søns fremtid,” fortæller Issiakas far.

Flere af de andre børn i lokalsamfundet i San Pedro er også kommet ud af plantagerne og tilbage i skolen. For at klare de manglende indtægter fra børnenes arbejde, har Isssiakas far sammen med andre lokale kakaobønder dannet et kooperativ. ”Vi hjælper hinanden, så vi ikke behøver at bruge børnene i markerne mere,” fortæller han.

issiaka-far-børnearbejde-skole

Issiakas far står foran deres hjem i San Pedro, Elfenbenskysten. Efter at have talt med de sociale myndigheder støttet af UNICEF om de langsigtede fordele for børns skolegang, er han glad for, at Issiaka nu er tilbage i skolen.
© UNICEF/2017/Dejongh

UNICEF forebygger børnearbejde

Mere end to millioner børn mellem 6 og 16 år går ikke i skole i Elfenbenskysten, og 26% af de 5-14-årige arbejder.

Nøglen til UNICEFs arbejde for at forebygge børnearbejde i Elfenbenskysten er tæt samarbejde med de lokale myndigheder og lokalsamfund om at ændre rammerne og opfattelsen af børnearbejde. UNICEF har i mange år indgået dialog med lokalbefolkningen, regeringen og myndigheder på tværs af uddannelse, sundhed, politi og jura for at komme problemet til livs.

Samtidig arbejder UNICEF med at skabe bedre rammer for, at børn kan vende tilbage i skolerne, gennem uddannelse af kakaobønderne, der kan skabe effektivisering af deres produktion.

skole-skolegang-elfenbenskysten

Elever i skole i Bingerville, Elfenbenskysten. UNICEF arbejder tæt sammen med de lokale myndigheder for at sikre børn en god skolegang i Elfenbenskysten.
© UNICEF/2017/Dejongh

Skrevet d. 1. juni 2018.