Fakta om
børn og fattigdom

Hjem » Fakta til opgaven » Fakta om børn og fattigdom

Hvor mange børn lever i fattigdom?

Omkring 385 millioner børn i verden lever i ekstrem fattigdom og må undvære en eller flere af de ting, der er rigtig vigtige for deres liv. Det kan for eksempel være mad, vand, skolegang, lægehjælp eller beskyttelse. Problemet er størst i udviklingslandene. Her lever mange familier for under seks danske kroner om dagen.

Hvad betyder fattigdom for børn?

Når du er rigtig sulten, så kan du kun tænke på mad, men du ved også, at du bare kan spise en rugbrødsmad eller en skål cornflakes, når du kommer hjem. Sådan er det bare ikke for verdens fattigste børn. For dem er hver dag en kamp mod sult, og mange ved ikke, hvornår de får mad igen, fordi deres familier er så fattige.

Fattigdom kan betyde, at forældre bliver nødt til at sende deres børn på arbejde for at tjene penge i stedet for at sende dem i skole.

I øjeblikket er der 59 millioner børn, der ikke går i skole. Når fattige børn ikke får en uddannelse, så har de svært ved at få et godt job med en god løn, når de bliver voksne. Så tjener de måske heller ikke nok penge til at forsørge deres børn. Det betyder, at deres børn også må arbejde, og så kommer de heller ikke i skole. På den måde kan man sige, at fattigdom tit går i arv, altså at den bliver givet videre fra forældre til børn. Det kalder man også for fattigdomscirklen.

Jo fattigere en familie er, jo flere børn bliver sendt ud i farligt og skadeligt arbejde, fordi familierne ikke ved, hvad de ellers skal gøre for at få penge.

Der er også mange fattige børn, der ikke lige kan gå ud på toilettet eller tage en tår vand, hvis de er tørstige. De har nemlig ikke noget badeværelse eller en vandhane. Flere har kun adgang til vand fra for eksempel en flod, og det kan være fyldt med bakterier, så de bliver syge.

Når fattige børn bliver syge, så har familierne næsten aldrig råd til at sende dem til lægen, med mindre de skal undvære noget andet som for eksempel mad. Mange familier er derfor helt afhængige af nødhjælp.

UNICEF/2017/Brown/Malnutrition/PovertyDiagnose

Parmina på 11 måneder er diagnosticeret med akut fejlernæring. Hun er på flugt med sin mor fra Myanmar.

UNICEF/2017/Brown/Malnutrition/PovertyDiagnose

Hun bor i flygtningelejren Balukhali i Cox's Bazar, Bangladesh. 720.000 Rohingya-børn er blandt de nyankomne i flygtningelejren.

0

børn i verden lever i ekstrem fattigdom

Hvad står der i Børnekonventionen?

Fattigdom er med til at svække en lang række af børns rettigheder. For eksempel bliver retten til at leve et godt og sundt liv, retten til at gå i skole, retten til at blive beskyttet mod overgreb, menneskehandel og hårdt og farligt arbejde sat til side, når familier er desperate og udsultede af fattigdom.

Download

Læs Børnekonventionen

Download

Hvad gør UNICEF?

UNICEF ved, at børn, der går i skole, klarer sig bedre i livet. Fordi de kan læse og regne, så får de også bedre arbejde. Derfor støtter UNICEF rigtig mange skoleprojekter i hele verden, og vi leverer skolematerialer og uddanner lærere, så de bliver bedre til at undervise børnene. UNICEF laver også projekter, hvor unge, der aldrig har gået i skole, kan lære et håndværk, så de kan klare sig.

Derudover hjælper UNICEF børn der har akut brug for ernæring og sundhedspleje med for eksempel nærende jordnøddeposer. En pose jordnøddemos koster 2,22 kr., og med tre-fem poser om dagen i cirka tre uger kan vi redde et underernæret barns liv.

 

Sidst opdateret d. 3. juni 2020.

UNICEF/2017/Dejongh/Côte-d'Ivoire

Glade piger, der lige har fået fri fra skole i Kotouba i det nordøstlige Côte d'Ivoire. 30% af landets børn går ikke i skole. Fra venstre ser vi Fanta, Nawa og Karidja, der alle er 9 år gamle. De elsker at gå i skole, og drømmer om at blive henholdsvis læge, lærer og professor.

Ofte stillede spørgsmål om fattigdom

Hvad er fattigdom?

Når man er fattig har man ikke penge nok til at kunne leve efter den gængse standard i sit samfund. At leve i fattigdom betyder derfor at man må undvære ting, som andre omkring en har.

Hvad er absolut fattigdom?

Absolut fattigdom er når man ikke har råd til at sikre sine basale behov; såsom mad, tøj og tag over hovedet. Om man lever i absolut fattigdom er derfor ikke et relativt begreb, som er afhængigt af den almindelige levestandard omkring en.

Hvad er børnefattigdom?

Børn oplever fattigdom som et miljø, der er skadeligt for deres mentale, fysiske, følelsesmæssige og åndelige udvikling. Derfor er det særligt vigtigt at udvide definitionen af ​​børnefattigdom ud over traditionelle konceptualiseringer, såsom lav husstandsindkomst eller lavt forbrug. Og alligevel er børnefattigdom sjældent differentieret fra fattigdom generelt, og dens særlige dimensioner er sjældent anerkendt.

Materiel fattigdom – for eksempel at starte dagen uden et nærende måltid eller at tage del i farligt arbejde – forhindrer følelsesmæssig kapacitet såvel som kropslig vækst. At bo i et miljø, der giver lidt stimulering eller følelsesmæssig støtte til børn, kan på den anden side fjerne mange af de positive virkninger af at vokse op i en materielt rig husstand.

Ved at hæmme børns deltagelse i samfundet og deres udvikling, er fattigdom ikke kun en måling af børnenes lidelse men også deres potentiale.