Fakta om
børn i Danmark

Hjem » Fakta til opgaven » Fakta om børn i Danmark

Hvordan har Danske børn det?

Børn i Danmark har det overordnet godt. I en undersøgelse af verdens rige lande fra 2010 lå Danmark på en tredjeplads over lande, hvor børnene havde det godt.

Undersøgelsen handlede både om sundhed, skole, mobning, sikkerhed og forhold til familie og venner.

Men selvom de fleste har det godt, så er der også problemer i Danmark. Nogle børn bliver mobbet i skolen, nogle børn har forældre, der drikker for meget, og så må de klare sig selv. Der er også børn, der bliver slået af deres forældre, og det er ikke alle børn, der ved, at det er helt forbudt. Heller ikke selvom det står både i de danske love og i Børnekonventionen.

UNICEF/2018/Kildegårdsskolen/elever

UNICEF Danmark besøger en 3. klasse på Kildegårdsskolen i Herlev den 13. juni 2018.
© UNICEF/2018

Hvor mange danske børn er fattige?

I Danmark har vi ingen fattigdomsgrænse – og det er der heller ingen af de andre nordiske lande, der har. Men følger vi OECD’s måde at måle fattigdom på, har vi ca. 40.000 fattige børn i Danmark. De er ikke så fattige, at de ikke får mad eller har tøj på kroppen. Men de lever i det, der hedder relativ fattigdom. Det betyder, at deres forældre tjener mindre end det, danskerne tjener i gennemsnit. I de familier er der for eksempel ikke råd til, at børnene kan gå til fodbold eller gymnastik, og hvis cyklen bliver stjålet eller går i stykker, så er der ikke råd til en ny. Det kan få børnene til at føle sig udenfor, fordi de for eksempel ikke kan gå til sport ligesom deres klassekammerater.

Hvad betyder Børnekonventionen for børn i Danmark?

Børnekonventionen gælder for alle børn under 18 år, og derfor gælder den selvfølgelig også for børn i Danmark. Den danske regering har nemlig skrevet under på, at de vil følge reglerne i Børnekonventionen. Men bare fordi de voksne har skrevet under på det, betyder det ikke, at alle børn ved, at de har nogle helt særlige rettigheder. Børn har for eksempel ret til at blive hørt, til at gå i skole og til at vokse op uden vold. I Børnekonventionen kan du læse om alle dine rettigheder.

Download

Læs Børnekonventionen

Download

Hvad laver UNICEF i Danmark?

UNICEFs største opgave er at hjælpe børn i verdens fattigste lande, og derfor har vi ikke nogle projekter i Danmark. Vi bygger altså ikke brønde, vaccinerer mod polio eller støtter børnehjem herhjemme. Til gengæld så bruger vi vores tid på at samle penge ind, så vi kan hjælpe børn i verdens udviklingslande. Vi får penge fra enkeltpersoner, firmaer og skoler, der samler ind til os, og fra regeringen.

Men vi hjælper børn i Danmark på en anden måde. For eksempel fortæller vi politikerne, at børns rettigheder skal overholdes, så de kan lave nogle gode regler, der sikrer, at børn har det godt. Og så prøver vi hele tiden at holde øje med, om Børnekonventionen bliver overholdt for danske børn. Samtidig oplyser vi danske børn om deres rettigheder gennem undervisningsmaterialer og oplæg.

 

Sidst opdateret d. 3. juni 2020.

 

 

UNICEF Danmark besøger Kildegårdsskolen i Herlev den 13. juni 2018.

UNICEF Danmark besøger en 3. klasse på Kildegårdsskolen i Herlev den 13. juni 2018.
© UNICEF/2018