Fakta om uddannelse og skole

Hvor mange børn går ikke i skole?

18. maj 2018
- Ni ud af ti af verdens børn begynder i skole. Og du behøver ikke at være matematikprofessor for at regne ud, at der så også er rigtig mange børn, der ikke lærer matematik og sprog. I øjeblikket er der omkring 59 millioner børn, der ikke kommer i skole, og mere end halvdelen af dem er piger.

Men der er også en god nyhed, når det gælder børn og skole. I dag er der færre børn, der må kigge langt efter en plads på skolebænken. I 2002 var det 115 millioner børn, der blev snydt for at lære noget, og i dag er det tal altså faldet til 59 millioner børn. 

Hvorfor skal man gå i skole?

Børn, der går i skole, klarer sig bedre, når de bliver voksne. Når en pige har gået i skole, så gifter hun sig senere, og hun får færre børn end piger, der ikke har gået i skole. Pigens børn har også en større chance for at overleve, fordi hun ved mere om, hvordan hun holder børnene sunde og raske. Derudover vil hun også få et bedre lønnet arbejde, fordi hun kan læse og skrive, og så har familien bedre råd til for eksempel mad.

Er der voksne, der ikke kan læse og skrive?

- Ja, masser. De børn, der aldrig kommer i skole, lærer sjældent at læse og skrive, og når de så bliver voksne, så kan de hverken læse en avis eller skrive deres eget navn.

Hvad siger Børnekonventionen om skolegang?

- Artikel 28 i Børnekonventionen siger for eksempel, at et barn har ret til at gå i skole og få en uddannelse. Et land skal sørge for, at alle børn kan få undervisning i grundskolen, og derfor skal undervisningen være gratis. Det er den ikke i alle lande, men UNICEF taler med lederne i mange lande, og vi prøver at overtale dem til at gøre børns skolegang gratis. I 2008 lykkedes det for eksempel i det vestafrikanske land Togo.

Hvad gør UNICEF for børns uddannelse?

- UNICEF bruger 20 procent af sit samlede budget på skoleprojekter. Vi støtter projekter, der hjælper piger med at komme i skole på lige fod med drenge. Vi gør det blandt andet ved at bygge separate toiletter til piger og drenge, så pigernes privatliv beskyttes. Og vi støtter oprettelsen af lokale skoler, så piger og drenge både kan passe deres pligter og skolen. Derudover leverer vi skolematerialer, vi sørger for at uddanne lærere, og vi laver børnevenlige skoler, hvor børn også må lege, mens de lærer nye ting.