Fakta om sundhed og sygdom

Alle børn kan blive syge, men i mange fattige lande dør børn af sygdomme, som de ikke ville dø af, hvis de boede i Danmark.

11. december 2015

Hvilke sygdomme er farlige for verdens børn?

- Når du bliver stukket hos lægen, så er du faktisk heldig. Selvom det gør ondt, så beskytter vacciner dig mod smitsomme sygdomme og børnesygdomme. Som barn i Danmark får du sikkert også mad nok, du kan drikke rent vand, og du kan komme til lægen, hvis du får det dårligt. Sådan er det bare ikke i store dele af verden.

I de fattige lande kan børnene ikke altid komme til lægen, de får ikke altid mad nok, og de må slås med sygdomme som polio og malaria, som slet ikke findes i Danmark.

Her er nogle af de farligste sygdomme hos børn i udviklingslandene, man ikke kan vaccinere imod:

 • Diarré er rigtig ubehageligt at få herhjemme, men det er ikke farligt. Det er det til gengæld især i Sydasien og Afrika, hvor børn dør af det hver dag. Diarré giver dehydrering, svagt immunforsvar og fejlernæring, og mange hundrede børn dør hver dag af diarré.
 • Diarré kan i de fleste tilfælde nemt behandles med en blanding af sukker og salt. Rene vandforsyninger og god hygiejne kan forhindre, at børnene får det i første omgang. Diarré er den næststørste grund til, at børn under fem år dør
 • Luftvejsinfektioner som lungebetændelse og bronkitis giver hurtig og irriteret vejrtrækning. De smitter via luften gennem for eksempel host og nys. Sygdommen kan behandles med penicillin, hvis den bliver opdaget i tide. Men i de fattigste lande er luftvejsinfektioner en af de største grunde til at børn under fem år dør
 • Malaria er en sygdom, der bliver overført af en særlig type myg. Sygdommen er dødelig, hvis den ikke bliver behandlet, men man kan undgå sygdommen ved at sove under et myggenet.
 • Aids er en virussygdom, der ødelægger immunforsvaret. Først bliver man smittet med hiv-virus og den kan udvikle sig til aids, som man dør af. Den smitter gennem sex, blod og kropsvæsker og fra mor til barn, hvis en gravid kvinde er smittet. Man kan ikke helbrede hiv/aids eller vaccinere voksne mod virussen, men med medicin kan man forhindre, at hiv udvikler sig til aids, eller at en mor smitter sin baby, når hun føder

Her er nogle af de farligste sygdomme, man godt kan vaccinere imod:

 • Polio bliver også kaldt børnelammelse. Den kan lamme luftvejene, så man dør med det samme. Den kan for eksempel også lamme benene, så man er handicappet resten af livet. Sygdommen er udryddet i Danmark efter en effektiv vaccination af alle børn. I resten af verden virker en indsats med vaccination også rigtig godt. Polio er faktisk næsten udryddet.
 • Mæslinger er en børnesygdom, der påvirker luftvejene og kan give rødt udslæt. Den er meget smitsom og kan have meget alvorlige følgevirkninger - f.eks. hjernebetændelse.
 • Stivkrampe er en dødelig sygdom, der rammer nervesystemet og giver kramper i musklerne. Til sidst stopper vejrtrækningen helt. Stivkrampe smitter, når bakterier fra jord og snavs sætter sig i åbne sår.
 • Difteri er en sygdom, der rammer luftvejene. Den giver ondt i halsen, feber og kan give åndenød og kvælningsanfald. Den smitter gennem host og nys. I Danmark vaccinerer lægerne børn mod difteri, når de er små
 • Kighoste smitter gennem bakterier fra nys eller host. Den er ekstra farlig for små børn under to år. Sygdommen giver sejt slim, så den kan blokere små børns smalle luftveje.
 • Tuberkulose en sygdom i lungerne, den smitter gennem host, nys og spyt. Den giver hoste og nogen gange blodigt opspyt. Sygdommen er mest almindelig i Afrika syd for Sahara

Hvilke sygdomme vaccinerer UNICEF imod?

- UNICEF vaccinerer børn mod mæslinger, polio, stivkrampe, difteri, kighoste og tuberkulose. Vi forebygger også smitte af hiv fra mor til barn. Børnene skal have medicinen, mens de stadig ligger i deres mors maver og igen, efter de bliver født. Så kan de for det meste slippe for at få hiv, selvom deres mor er smittet med den farlige sygdom. UNICEF vaccinerer rigtig mange børn for at forebygge, at de dør af sygdomme, vi kan forhindre.

Hvordan foregår en vaccinationskampagne?

- UNICEF sender hvert år millioner af vacciner af sted fra vores verdenslager i København. På lageret har vi vacciner mod en masse sygdomme. Vi har også kølebokse, der kan holde vaccinerne kolde og nåle og kanyler til at stikke med. I katastrofesituationer eller ved vaccinationsdage sender UNICEF vacciner, nåle og kølebokse af sted til det land, hvor børnene skal vaccineres.

I det land hvor børnene skal vaccineres, får UNICEF hjælp af tusindvis af frivillige. Så kan vi nå helt ud til børnene i de fjerneste landsbyer. I Sudan bruger sundhedsarbejderne for eksempel kameler med kølebokse på ryggen til at bære vaccinerne gennem ørkenlandskaber. I Cambodja og Indien går sundhedsarbejderne gennem sumpe eller sejler i båd ud til børnene. Når de kommer ud til landsbyerne, har landsbyboerne tit samlet sig, så alle børnene kan få vaccinerne på samme tidspunkt.

Det er ikke sjovt at blive stukket, men det er hurtigt overstået, og så har børnene større chancer for at overleve.

Hvad står der i Børnekonventionen om børns sundhed?

- I Børnekonventionens artikel 24 står der, at børn har ret til den bedst mulige sundhed og behandling af sygdomme. Regeringen i et land skal også arbejde på at nedbringe børnedødeligheden og afskaffe gamle traditioner, der skader børn. Et eksempel kunne være at stoppe omskæring af piger.

Hvad gør UNICEF for at få verdens børn sundere?

 • UNICEF leverer A-vitamin for at styrke børnenes immunforsvar
 • UNICEF leverer vaccinationer mod mæslinger, polio, difteri, kighoste, tuberkulose
 • UNICEF deler myggenet ud, så børnene ikke får malaria
 • UNICEF fortæller om hiv/aids, og hvordan man undgår at få det
 • UNICEF deler medicin ud mod aids, så hiv-smittede kan leve længere
 • UNICEF sørger for medicin, der kan forhindre, at en mor med hiv smitter sit barn under fødslen
 • UNICEF rykker ud i katastrofer og sørger for rent vand og uddannelse i, hvordan man sikrer hygiejnen
 • UNICEF sørger for at børn, der er ramt af katastrofer, får hjælp til at få en normal hverdag igen