Piger I Afar får glæde af Børnenes U-landskalender 2020

Det støtter Børnenes U-landskalender 2020

Hjem » Det går pengene fra Børnenes U-landskalender 2020 til

Uddannelse til Etiopiens ørkenpiger

UNICEF Danmark vil med overskuddet fra Børnenes U-landskalender støtte mere end 70.000 af Etiopiens mest udsatte piger og drenge med at komme i skole og gennemføre deres uddannelse. Det gør vi med kønsneutrale undervisningsmaterialer, unge-til-børn-undervisning og elevklubber. 

Der er tørt. Solen bager ned på den lille runde hytte, hvis kludetæppe af sivmåtter beskytter familien mod solens stråler og sandet, som vinden hvirvler rundt. Omkring hytten bræger geder, der går rundt imellem landsbyens hytter, og lidt længere væk kalder en kamelunge på sin mor.  

I Etiopiens ørkenregion er det sådan, de fleste familier bor. Der er ingen rindende vand og langt til det nærmeste vandhul. Når tørken sætter ind, og planterne tørrer ud, er der ikke længere noget, som dyrene kan spise, så pakker kvinderne hytten sammen og flytter deres familie et andet sted.  

Nye materialer skal få endnu flere piger til at blive i skole 

Hverdagen i ørkenen er hård, og det er familiens dyr, pligter og vandforsyning, som kommer før børnenes skolegang. Afar-regionen er det kun 66 procent af børnene, som starter i skolen, mens der kun er 29 procent af pigerne tilbage, når de skal starte i 5. klasse. Derfor er uddannelse og piger et særligt fokus for det projekt, som Børnenes U-landskalender støtter i 2020.  

Igennem nyudviklede undervisningsmaterialer, radioprogrammer og tegneserier skal piger også kunne spejle og styrke sig i andre seje piger, mens drengene lærer, at piger har en stemme og hører hjemme i skolen.  

Igennem elevklubber kommer tusindvis af etiopiske skoleelever til at tage fat om problemer som børneægteskaber, menstruation og klimaforandringer, når de sammen med en lærer bliver klogere og hjælper hinanden.  

Målet er, at elevklubberne og undervisningsmaterialet kan fastholde pigerne i skolen, så de ikke dropper ud længe for tid.  

Endnu flere skal starte i skole 

Men der er også fokus på, at endnu flere børn skal starte i skole. Derfor uddanner projektet 4000 piger og drenge i alderen 12-16 år i at undervise børn i alderen 5-6 år, så de kan starte med at undervise 30.000 børn i basale emner som bogstaver og tal allerede inden, at de starter i skole.  

UNICEF ved fra andre lande og andre projekter i Etiopien, at forældrene oftere indskriver deres børn i skolen, og lader dem blive der, hvis de tidligt oplever, hvordan en uddannelse gør en forskel både for børnene og for resten af familien.  

Klimaforandringer skal ikke forhindre piger i en uddannelse

Det er pigernes opgave at hente vand til familien og dyrene. Men der er for langt de fleste piger mange kilometer til det nærmeste vandhul, derfor bruger de timevis hver eneste dag på at gå efter vand.  

Tid de kunne have brugt på at lære om bogstaver og regnestykker i skolen. Og som klimaforandringer tager til, og Afar bliver tørrere og tørrere, skal pigerne gå længere og længere. Derfor bygger UNICEF Danmark vandforsyninger ved tre skoler med støtte fra Børnenes U-landskalender. Det gør, at pigerne både kan hente vand og få en uddannelse.  

Sådan fungerer projektet

  • På 135 skoler i Afar oprettes elevklubber, hvor eleverne sammen med en lærer kan tale om de udfordringer, som eleverne oplever, og hvordan de kan hjælpe hinanden. Nogle af de emner, som er på dagsordenen, er blandt andet børnerettighederne, børneægteskaber, uddannelse og klimatilpasning.  Igennem samtaler fjernes blandt andet sigmatisering, der skabes forståelse mellem drenge og piger, og sammen kommer elevklubber frem til løsning og måder, de kan støtte hinanden på.
  • Der bliver udviklet nye og innovative undervisningsmaterialer, radioprogrammer og tegneserier, som sætter fokus på ligestilling og tager nogle af de udfordringer, som især piger står overfor op. Når undervisningsmaterialerne bliver skrevet til begge køn gør det både elever og lærere opmærksomme på udfordringerne samtidig med, at pigerne bliver styrket i troen på sig selv. Materialerne bliver uddelt til mindst 135 skoler i Afar, hvor også lærerne bliver undervist i at undervise i dem, og radioprogrammerne bliver sendt over hele Etiopien.
  • På tre skoler i Afar bygges toiletforhold og der graves brønde, så familierne kan hente vand på skolerne. Det betyder, at pigerne både kan hente vand og gå i skole.
  • Piger og drenge mellem 12 og 16 år bliver undervist i at undervise før-skolebørn i simpel matematik og bogstaver. Der bliver indskrevet flere børn og flere gennemfører skolen, når deres forældre og lokalsamfund tidligt kan se fordele ved at børnene går i skole.  

Se hvordan I kan blive en del af Børnenes U-landskalender 2020

Tilmeld jer her