Børns stemmer
Børn har ret til at blive hørt
Børns stemmer
Børn har ret til at blive hørt. Det står i Børnekonventionen, der er alle børns grundlov. Vi skal lytte til børn for børnenes skyld og for verdens. Vi tror på børneinddragelse og kæmper altid for at styrke børns stemme og give dem værktøjer, så de kan bidrage og få indflydelse på deres liv og det samfund, de er en del af. Vær med til at styrke børns stemmer nu og altid.
Lyt til børn på Børnenes Dag den 20. november
Den 20. november er det Børnekonventionens fødselsdag. Derfor kalder vi dagen for Børnenes Dag. Det er en god lejlighed til at arbejde med at styrke børns stemmer. Lad børn tage ordet og lyt.
Tryk på play og hør, hvorfor Belinda mener, at voksne skal lytte til børn.
VIDEO: Du kan være med til at give børn ordet.
Opgaver – Styrk børns stemme
Vi har samlet en række opgaver og øvelser, I kan bruge, hvis I vil arbejde med at få en stærkere stemme. Der er flere at vælge mellem. I kan arbejde med emnet i en enkelt dag eller over en periode op til Børnenes Dag den 20. november.
Hvis I slår noget op på sociale medier, kan I gøre det under #BørnsStemmer
Her kan I læse mere om alle børns grundlov – Børnekonventionen.
Blog: Har danske børn ikke allerede alt for mange rettigheder?
Anne Mette Friis er UNICEF Danmarks Børn- og Ungechef. Her kan du læse hendes blogindlæg, der handler om, hvorfor vi skal lytte til børn. Læs hele blogindlægget.

Anne Mette Friis er UNICEF Danmarks Børn- og Ungechef
Børn bliver hørt på Rettighedsskoler
På en UNICEF Rettighedsskole bliver eleverne taget med på råd. De bliver hørt og taget alvorligt. Synes de for eksempel, at skolen er et trygt sted at være? Og toiletterne? Og cykelkælderen? Ved de, hvilke muligheder de har, hvis deres forældre skal skilles? Eller hvis deres mor eller far bliver alvorligt syg? Børnene inddrages, og det giver imponerende resultater.
Læs mere om Rettighedsskoler her.

Skolebørn arbejder sammen på Kildegårdskolen i Herlev, der er en af UNICEFs Rettighedsskoler.
Børnetopmøde i FN Byen
Den 26. oktober, 2018 holder vi igen Børnetopmøde for børn og voksne, der går eller arbejder på UNICEF Rettighedsskoler. I år handler det om vores fælles Verdensmål. Kan børn overhovedet bidrage med noget for at opnå målene? Børnene får redskaber til at arbejde med et projekt. Og de lærer, hvordan man kan indgå partnerskaber med andre, når man kæmper for en sag. Det handler om netværk. Og om at blive stærkere sammen.
‘Det Nationale Rettighedsråd’, der repræsenterer alle børn på danske rettighedsskoler, vil igen i år udarbejde en række gode råd til danske beslutningstagere. Dem skal de blandt andet tale om på Børnenes Dag i FN Byen den 20. november. Læs mere om sidste års Børnetopmøde her eller få et lille kig ind i sidste års arrangement i videoen til højre.
Børn og unge får ofte de bedste idéer!
Børns meninger er vigtige for os. De kan virkelig rykke noget. Det er faktisk ofte børnene, der får de bedste og mest kreative idéer!
Her kan du for eksempel læse historien om 1.300 unge klimaambassadører fra Zambia. De er fra 11-17 år. Og de har fået viden og redskaber til at nå ud til over én million mennesker i deres lokalsamfund med budskaber om, hvordan de i fællesskab kan bekæmpe klimaforandringer.
Læs hele artiklen.

Unge zambianere udvikler idéer, der ruster deres lokalsamfund, så de bedre kan takle nuværende og fremtidige klima-udfordringer.
Gode råd fra børn til de voksne
Her kommer der snart et par eksempler på børn, der har arbejdet med at give de voksne gode råd om børneopdragelse. Måske kan de inspirere andre til også at lave videoer med budskaber til de voksne.