børns rettigheder er beskrevet i en børnekonvention, som flere lande har skrevet under på at overholde

Børnekonventionen
fylder 30 år

Hjem » Børnekonventionen og børns rettigheder » Børnekonventionen fylder 30 år

I 2019 fylder Børnekonventionen 30 år. Det er et særligt år for verdens børn og for UNICEF, som globalt bruger anledningen til at give børnene en stemme og fremskynde handlinger, der kan opfylde børns rettigheder.

Børnekonventionen er den mest ratificerede traktat i historien. Der er universel opbakning om børns rettigheder. Men konventionen er stadig langt fra virkelighed for alle børn, og børns rettigheder brydes hver dag.

Børn kæmper for deres rettigheder

Barndommen i dag ser meget anderledes ud end i 1989: Globale tendenser som digitale teknologier, klimaforandringer, langvarige konflikter, migration, urbanisering og nye forventninger til børn og unge ændrer barndommen hurtigt. Ser vi 30 år frem i tiden, vil nye udfordringer og muligheder sætte rammerne om børnenes liv. Men børns rettigheder er der ingen udløbsdato på. De er lige så vigtige og relevante som før. Og børnene har fået nok af at vente. Over hele verden kæmper børn for deres rettigheder og for klodens fremtid – og de opfordrer voksne til at tage handling nu.

30-års dagen giver en unik mulighed for at genskabe håbet, visionen og engagementet, som førte til vedtagelsen af Børnekonventionen i 1989. Vær med til at give børnene en stemme, lytte og sammen realisere det løfte, som verden har givet til nutidens og fremtidens børn. For alle verdens børn.

Dit barn skal ses OG høres!
 
Hvis du lytter, så hører du om håb, fred, fremtid og forandringer. For dig, mig og alle verdens børn.

Børnekonventionen fylder 30 år
Et spædbarn ligger i sin mors trygge hænder

Læs 5 argumenter for, hvorfor rettigheder er vigtige i artiklen her.

Fakta om Børnekonventionen

  • Børnekonventionen blev vedtaget af FN’s Generalforsamling den 20. november 1989.
  • Med Børnekonventionen er verdens børn sikret en række rettigheder om retten til at overleve, blive beskyttet og udvikle sig.
  • 196 lande har underskrevet og ratificeret Børnekonventionen. Somalia og Sydsudan er de seneste lande, som har tilsluttet sig. Det skete i 2015. Kun USA mangler stadig at ratificere Børnekonventionen.
  • UNICEF spillede en central rolle i tilblivelsen af Børnekonventionen. Og som FN’s børneorganisation har UNICEF fået til opgave at bistå landene med viden og rådgivning, som kan hjælpe dem med at overholde børns rettigheder.
  • Hvert 5. år bliver alle lande gransket og eksamineret af FN’s Børnekomité, som kritiserer de punkter, hvor landene ikke overholder konventionen og kommer med anbefalinger til, hvordan de enkelte lande kan gøre det bedre.
  • Sidst Danmark blev eksamineret af FN’s Børnekomité var i 2017. Danmark fik generelt ros, men komiteen kom også med kritik og anbefalede Danmark at styrke indsatsen for blandt andre flygtningebørn, statsløse børn, børn i psykiatrien og børn i Grønland.
FN vedtog Børnekonventionen ved en generalforsamling den 20. november 1989.
Download

Se FN’S Konvention om barnets rettigheder her

Download
FNs Børnekonvention er skrevet for at sikre nogle helt basale rettigheder for børn.

Se hvordan du kan være med til at fejre Børnekonventionens fødselsdag her.

Hjælp UNICEF med at arbejde for børns rettigheder

Støt nu