Du er her:

Andreas Hasman arbejder for UNICEFs regionale kontor i Sydasien som vaccinespecialist. Han bor sammen med sin seksårige datter Sofie og hustru Therese i et hus i Sanepa distriktet af Kathmandu.

En helt almindelig lørdag...

For vores familie startede den 25. april 2015 som så mange andre lørdage, og ved en 11 tiden kørte hele familien til et område med en legeplads. Sofie løb ud for at lege med sine kammerater, og jeg købte et glas juice til hende. Min kone Theresa ville prøve at booke en manicure og gik derfor den anden vej. Senere kunne jeg ikke finde min datter på legepladsen, men hørte hende råbe fra et vindue på første sal i en tilstødende bygning. Jeg var på vej op af trappen, da det skete.

Hamret mod jorden gentagne gange

En dyb og vedvarende torden kom skyllende mod os. Fra første sal kunne jeg se folk storme ud af de omkringliggende bygninger. I næste øjeblik var det som om hele bygningen blev løftet adskillige meter op i luften og gentagne gange hamret mod jorden.  

Jeg smed glasset med appelsinjuice og kastede mig over min datter i håb om at beskytte hende, hvis taget skulle give efter. Larmen var øredøvende, og det regnede ned med pus og småsten fra loftet. Vi lå ved siden af hendes venner og to andre forældre i, hvad der føltes som en evighed - selvom det nok kun har været et minut eller mindre. Rystelserne fortog sig, og vi kunne kravle mod en døråbning. Efter et par minutter følte vi det sikkert nok til at bære børnene ned af trappen og ud på græsplænen. Det første jeg så var min kone, der ude af sig selv løb rundt og spurgte alle, om de havde set vores datter. Vi blev genforenet til stor lettelse for os alle tre.

Efterskælv

De næste to timer tilbragte vi på midten af en fodboldbane. Der var med korte mellemrum efterrystelse – et par af dem var i sig selv store jordskælv. Hver gang nye rystelser skulle begynde, lettede en stor flot, sorte krage fra et træ tæt på.

Danske ambassade

Det var ved at blive koldt, og den danske ambassade tilbød os husly, så vi kunne finde ud af mere om ødelæggelsernes omfang, før vi forsøgte at tage hjem; Kunne vi krydse broen over floden eller var den styrtet sammen? Vi kørte i kortege til ambassaden og så undervejs flere sammenstyrtede bygninger – vi måtte køre forsigtigt igennem en stor menneskemængde, alle gik ude på midten af gaden i sikkerhed for yderligere sammenstyrtninger. 

Vi tilbragte et par timer på ambassaden. Vi fik kaffe og frisk brød,  og børnene legede på græsset – kun afbrudt af et par efterrystelser. Vi talte med nogle danske turister, der, netop som jordskælvet ramte, havde krydset den bro, vi skulle over for at komme hjem. De kunne fortælle os, at broen var der endnu, så vi besluttede os for at prøve at køre hjem. Da vi ankom derhjemme,  stod huset endnu, dog med at par dybe revner igennem muren i dagligstuen. De næste to dage sov vi i bilen i indkørslen af frygt for, at huset skulle styrte sammen om os.

Enorme udfordringer for Nepal

Nepal står nu over for nogle enorme udfordringer. Det er et meget fattigt land, der for relativt nyligt har været plaget af borgerkrige og vedvarende politisk ustabilitet, og landet har ikke kapaciteten eller ressourcerne til at komme igennem denne 
forfærdelige situation uden hjælp udefra.

UNICEF har påbegyndt katastrofeindsatsen med hospitalstelte, hygiejnekits og direkte vandforsyning fra tankbiler til de midlertidige lejre, der er blevet sat op i Kathmandu-dalen. 

Fare for vandbårne sygdomme

Der er akut behov for midlertidige toiletfaciliteter, rent eller renset vand, mad og mange andre fornødenheder.  Der er nu en overhængende fare for vandbårne sygdomme, f.eks. kolera, og andre infektioner såsom mæslinger.  I fem af de værst berørte distrikter er omkring 80 procent of hospitaler og andre sundhedsfaciliteter blevet ødelagt. Penge doneret til hjælpe- og genopbygningsarbejdet falder på et tørt sted, og i Nepal er de taknemmelige for den kæmpe støtte, de i disse dage modtager fra Danmark og andre lande.

 

Pressekontakter:

Line Grove Hermansen
Kommunikations-
direktør
T: 35 27 38 28​
Send e-mail

Susan Knorrenborg
Presseansvarlig
T: 35 27 38 66​
M: 29 89 19 15
Send e-mail

Mads Nørgaard-Larsen
Kommunikations-
medarbejder
M: 27 46 63 33
Send e-mail

Facebook